MY KTEO

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Πώς εφαρμόζεται το πλαφόν στις επαγγελματικές και εμπορικές μισθώσεις ακινήτων


Πλαφόν ισχύει στις επαγγελματικές και εμπορικές μισθώσεις ακινήτων και για το 2023.

Ορίστηκε ότι για τις εμπορικές μισθώσεις ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του π.δ. 34/1995, είναι επιτρεπτή η αναπροσαρμογή του μισθώματος ανερχόμενη σε ποσοστό 3%, κατά ανώτατο όριο, επί του μισθώματος που ίσχυε κατά το 2022 από 1 Ιανουαρίου 2023 έως 31 Δεκεμβρίου 2023 (αρθρ. 96 ν. 5007/2022).

Η εφαρμογή του πλαφόν δεν έχει εφαρμογή στις μισθώσεις που εκμισθωτής συνιστά: α) Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, β) επιχείρηση εκμετάλλευσης εμπορικού κέντρου με συνολική κατ’ ελάχιστο επιφάνεια 15.000 τ.μ., γ) εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο συμμετέχει κατά ποσοστό 100% και, τέλος, δ) εταιρείες των οποίων η πλειοψηφία των ονομαστικών μετοχών, μεριδίων ή μερίδων ή δικαιωμάτων ψήφου ανήκει σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, μελανό σημείο στη ρύθμιση είναι το ότι το δεσμευτικό αυτό μέτρο επιβλήθηκε αποκλειστικά σε βάρος των μικρομεσαίων ιδιοκτητών καταστημάτων και γραφείων, ενώ εξαιρέθηκε ρητά από αυτό όλη η μεγάλη επιχειρηματική και επενδυτική ιδιοκτησία, αλλά και το ίδιο το Δημόσιο, όταν είναι εκμισθωτής! Όπως αναφέρει, πρόκειται για ένα απίστευτο μέτρο μοναδικής αντίστροφης κοινωνικοοικονομικής και ουσιαστικά αντιλαϊκής προσέγγισης, που στρέφεται εναντίον της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, ενώ ταυτόχρονα αφήνει ανενόχλητη την μεγάλη ιδιοκτησία και το Δημόσιο!

Το ακόμη όμως πλέον επικίνδυνο είναι ότι στο χρονικό βάθος τέτοιων μέτρων αναγκαστικής δέσμευσης του ύψους των μισθωμάτων, προστίθεται μοιραία η αναγκαστική παράταση της διάρκειας των μισθώσεων. Ο συνδυασμός των δύο αυτών μέτρων αποτελεί το επάρατο "Ενοικιοστάσιο", που ίσχυσε επί δεκαετίες στη χώρα μας εξ αιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που κατέστρεψε και ερείπωσε κυριολεκτικά το κτιριακό δυναμικό της χώρας μας.


newsbomb.gr