MY KTEO

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Άνοιγμα σχολείων σήμερα χωρίς μέτρα και μάσκες - Φόβοι των ειδικών για νέα έξαρση της γρίπης


Κανονικά θα λειτουργήσουν από σήμερα Δευτέρα, τα σχολεία. Και φυσικά χωρίς μέτρα και μάσκες.

Τέλος χρόνου μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι στα σχολεία σχολεία της χώρας, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ωστόσο η επιστροφή στα θρανία θα γίνει εν μέσω έξαρσης των ιώσεων που ευθύνονται ακόμη και για εισαγωγές ανηλίκων στα νοσοκομεία της χώρας.

Κορονοϊός, γρίπη και άλλοι ιοί απαρτίζουν το «εκρηκτικό» υγειονομικό κοκτέιλ που προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα αλλά και τους γονείς οι οποίοι αγωνιούν για την έξαρση που θα σημειωθεί με την επιστροφή των μαθητών στο σχολικό χώρο, καθώς τα μέτρα που εφαρμόζονταν τα τελευταία δύο χρόνια για τον περιορισμό του κορονοϊού έχουν πάει περίπατο.

Παρόλο που θα ανοίξουν κανονικά τα σχολεία τη Δευτέρα, υπάρχει εγκύκλιος που προβλέπει δυνατότητα απουσιών μέχρι πέντε μέρες για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη.

Τι θα ισχύει για τις απουσίες εξαιτίας της γρίπης
Συγκεκριμένα η εγκύκλιος ορίζει πως οι απουσίες έως 5 εργάσιμες ημέρες εξατίας της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023 με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου θα καταχωρίζονται, αλλά δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης του μαθητή.

Απαιραίτητη προϋπόθεση για να ισχύει αυτό είναι η προσκόμιση γνωμάτευσης δημοσίου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, στην οποία θα αναγράφονται ο λόγος και η επιβεβλημένη διάρκεια απουσίας.

Παράλληλα, στην εγκύκλιο συνίσταται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.

Νίκος Τζανάκης για χρήση μάσκας: «Το να την φορέσουμε στα σχολεία νομίζω ότι είναι πισωγύρισμα»
Η ανησυχία για την ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία Παίδων όλης της χώρας είναι έντονη λόγω των αυξημένων προσελεύσεων, με την πληρότητα να κυμαίνεται στο 50% στην Αθήνα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στο «Αττικό», το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό «Ηρακλείου» η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 100%.

Όπως ανέφερε και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης η κορύφωση του κύματος για αυτές τις ιώσεις και τη γρίπη αναμένεται μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, εκτιμώντας πως θα έχουμε πάνω από 300.000 κρούσματα γρίπης εβδομαδιαίως.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, μιλώντας στο OPEN, σχετικά με τη χρήση μάσκας ανέφερε: «Το να την φορέσουμε στα σχολεία νομίζω ότι είναι πισωγύρισμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις γριπώδης συνδρομές, με καλή αντισηψία στα χέρια, αν είναι δυνατόν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς να γίνεται αντισηψία στις επιφάνειες κάθε 2 ώρες».

Νίκη Κεραμέως: Πώς θα ανοίξουν σήμερα τα σχολεία και τι ισχύει για τις μάσκες
Τα σχολεία ανοίγουν αύριο Δευτέρα (9/1) μετά τις γιορτές και η Νίκη Κεραμέως εξήγησε το τι ισχύει για τους μαθητές και τις μάσκες και τι θα γίνει με τις απουσίες. Η υπουργός Παιδείας έκανε αναφορά και στα νέα σχολικά βιβλία, αλλά και τα αυξημένα περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές ανήλικους μαθητές.

Η Νίκη Κεραμέως εξήγησε τι ισχύει από αύριο στο άνοιγμα των σχολείων στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN.

Για τα σχολεία και το… πρώτο κουδούνι του νέου έτους, που θα ηχήσει υπό την έξαρση των ιώσεων η Νίκη Κεραμέως ανέφερε: «Κανονικά ανοίγουν αύριο τα σχολεία μας όπως τα είχαμε προγραμματίσει όλα. Δεν έχει αλλάξει κάτι με μια βεβαίως σημαντική προσθήκη καθώς είχε εκδοθεί νωρίτερα φέτος η εγκύκλιος για τη γρίπη.

Είναι μια εγκύκλιος που συνήθως βγαίνει πιο αργά που προβλέπει τη δικαιολόγηση των απουσιών για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη και δικαιούνται έως και 5 μέρες απουσίες οι οποίες δεν προσμετρώνται και δεν καταγράφονται από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο που είναι το διάστημα που μας έχει δώσει το υπουργείο Υγείας για την εποχική γρίπη. Προφανώς οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο εφόσον έχουν συμπτώματα».

Η υπουργός τόνισε για την έξαρση των ιώσεων πως: «ιώσεις έχουμε κάθε χρόνο και τα τελευταία δύο χρόνια ήταν λίγο περίεργα εξαιτίας του κορωνοϊού. Από κει και πέρα παίρνουμε όλα τα μέτρα και έχει μεγάλη σημασία οι γονείς να παρακολουθούν τα συμπτώματα των παιδιών και από κει και πέρα υπάρχει και το πλαίσιο για τη δικαιολόγηση των απουσιών».

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει εάν δούμε εικόνες μαζικής αποχής από τα σχολεία λόγω γρίπης, η υπουργός ανέφερε πως: «σε όλο τον κόσμο έχουμε ιώσεις, σε όλα τα σχολεία. Τα σχολεία μας πρέπει να είναι ανοιχτά. Οι ιώσεις αντιμετωπίζονται και έχουμε ένα πλαίσιο προστασίας της ατομικής και της δημόσιας υγείας αλλά και της εκπαίδευσης».

«Καμία συζήτηση για επαναφορά της μάσκας»
Η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα επαναφοράς της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σχολεία: «Δεν υπάρχει συζήτηση για επαναφορά της μάσκας. Εξυπακούεται ότι μπορεί ο καθένας να φορέσει αν το επιθυμεί, αλλά δεν υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση με το υπουργείο Υγείας ή την Επιτροπή των Ειδικών. Δεν υπάρχει κάποιο διαφορετικό πλαίσιο για τους εκπαιδευτικούς. Ότι ισχύει για την κοινωνία. Προσέχουμε, παρακολουθούμε τα συμπτώματά μας», ανέφερε η υπουργός Παιδείας.

Παγώνη: Επιστροφή στα σχολεία χωρίς μάσκα - Η γρίπη δεν είναι ακόμα σε έξαρση
«Τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν και αυτήν τη στιγμή με τα δεδομένα που έχουμε, δεν χρειάζεται μάσκα», ξεκαθάρισε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και τη Μαρία Σαράφογλου η Ματίνα Παγώνη.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξήγησε πως διανύουμε τους μήνες που παραδοσιακά είχαμε έξαρση των ιώσεων, τις οποίες όμως είχαμε ξεχάσει λόγω κοορονοϊού.

Η Μ. Παγώνη τόνισε πως «χρειάζεται προσοχή», όχι όμως ακόμα μάσκα.

«Αν κάποιο παιδί θέλουν οι γονείς του να το βάλουν μάσκα, ας του βάλουν», είπε σχετικά.

Επεσήμανε, ωστόσο, πως, «πηγαίνοντας τα παιδιά στο σχολείο θα πάρουν πάλι από τους γονείς τους τις οδηγίες για πλύσιμο χεριών και αντισηπτικό. Καλό θα είναι τα παιδιά πριν πάνε στο σχολείο, να τους κάνουν ένα τεστ για κορονοϊό».

Όπως είπε η Ματίνα Παγώνη, οι γιατροί περίμεναν το κύμα αυτό των ιώσεων.

«Η γρίπη δεν είναι ακόμα σε έξαρση, θα είναι μετά τις 15 Ιανουαρίου και μέχρι τέλη Φεβρουαρίου», είπε και συνέστησε και στους γονείς «προσοχή και όχι πανικό».

Σχετικά τέλος με την νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, είπε πως, «έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά έχει συμπτωματολογία κρυολογήματος» και διαβεβαίωσε πως «δεν έχει εντοπιστεί προς το παρόν στη χώρα μας το στέλεχος».

Μαγιορκίνης: Τι είπε για τις μάσκες στα σχολεία
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89 αναφερόμενος στο ερώτημα για το αν θα έπρεπε να επιστρέψουν οι μάσκες στα σχολεία, είπε πως αυτή τη στιγμή «δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο». «Η επιστροφή των οριζόντιων μέτρων είναι επακόλουθο της πίεσης στο σύστημα υγείας. Υπάρχει σύσταση την χρήση της μάσκας, στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης. Δεν διαφαίνεται η επιβολή μέτρων μέχρι στιγμής. Είμαστε μακριά από αυτό. Δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, ούτε προβλέπεται».

Ανέφερε μάλιστα ότι η γρίπη είναι σε έξαρση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «βιώνουμε αυτή τη στιγμή την έξαρση της γρίπης. Σύμφωνα με τα δικά μου μοντέλα, δεν θα υπάρξει μετέπειτα περαιτέρω κορύφωση».

Καπραβέλος: Να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα, λόγω της έξαρσης της γρίπης και των ιογενών λοιμώξεων
Αντίθετα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, ζήτησε να μην ανοίξουν τα σχολεία λόγω της έξαρσης κρουσμάτων γρίπης και κορονοϊού στα παιδιά την περίοδο μετά τις γιορτές.

«Ας σκεφτούμε ακόμη και την παράταση των διακοπών των παιδιών. Να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα κατά την άποψή μου. Ας το σκεφτεί η Επιτροπή. Υπάρχει έξαρση των ιογενών λοιμώξεων και το κυριότερο και επικίνδυνο είναι ότι δεν έχουμε κλίνες εντατικής», είπε ο κ. Καπραβέλος στον ΣΚΑΪ, ενώ όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε παιδιά σε ΜΕΘ, σημείωσε:

«Η Αγγλία το πέρασε στις αρχές του Δεκεμβρίου, όταν αναβλήθηκαν σχεδόν όλα τα χειρουργεία καρδιάς διότι τα κρεβάτια εντατικής των παιδιών είχαν καλυφθεί με περιστατικά που αφορούσαν σε ιογενείς λοιμώξεις και βρογχιολίτιδες. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν έχει άλλες κλίνες εντατικής. Η Βόρεια Ελλάδα αναγκάστηκε να στείλει παιδί στην Αθήνα. Αν δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση, είναι προτιμότερο να προστατέψουμε τον παιδικό πληθυσμό. Είναι ένα σοβαρό θέμα», τόνισε.

Όπως σημείωσε ο Νίκος Καπραβέλος, υπάρχουν περίπου 200 ιοί που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα κατά τους χειμερινούς μήνες και παράλληλα έχει πέσει η ανοσία μας. Επίσης, κάλεσε τους γονείς να μην πανικοβάλλονται.

«Η καταρροή δεν είναι κάνα τρομακτικό σύμπτωμα για να μας φέρει πανικό» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε πως ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση του κύματος των ιογενών λοιμώξεων στη χώρα μας. «Αυτά είναι τα σοβαρά προβλήματα και όχι η Κίνα», σχολίασε.


iEidiseis.gr