MY KTEO

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός - «Μάχη» για τις τριετίες


Τι μέλλει γενέσθαι με αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος σύμφωνα με πηγές από αρμόδιους φορείς, αναμένεται να διαμορφωθεί από 713 ευρώ σήμερα ακόμη και στα 780 ευρώ.

Οι προθεσμίες για κάθε στάδιο της διαδικασίας, σύμφωνα με το Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Ο υψηλός πληθωρισμός σε συνδυασμό με τις επικείμενες εκλογές βάζουν στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αύξηση του κατώτατου μισθού ώστε να φτάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει τα επίπεδα που ήταν πριν από τα μνημόνια.

Το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε τη νομοθετική ρύθμιση για το χρονοδιάγραμμα της νέας αύξησης στον κατώτατο μισθό, την Παρασκευή (13/01), το οποίο θα ισχύει από 1η Απριλίου.

Το πόσο που θα φτάσει ο κατώτατος μισθός, ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια, αλλά και τι γίνεται με τις τριετίες, αναλύουν στο Newsbomb.gr οι εργατολόγοι Αλέξης Μητρόπουλος και Κώστας Τσουκαλάς.

Χωρίς τριετίες οι εργαζόμενοι χάνουν μέχρι και τέσσερις μισθούς το χρόνο
«Αυτοί που επλήγησαν περισσότερο με την κατάργηση των τριετιών είναι οι νέοι που ξεκίνησαν να δουλεύουν από το 2012 και δεν έχουν δει μέχρι σήμερα καμιά τριετία», ανέφερε αρχικά ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Συνεχίζοντας πως «οι τριετίες δεν δίνονται από το 2012 και μετά, μέχρι η ανεργία να πέσει στο 10% και για 13η χρονιά δεν δίνονται. Χάνεται ένα δισ. ευρώ σε εισοδήματα κάθε χρόνο, επειδή οι εργατοϋπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα στερούνται των τριετιών και των επιδομάτων τους».

Για το αν προτίθεται η κυβέρνηση να ξεπαγώσει τις τριετίες, ο κος Μητρόπουλος το θεωρεί αδύνατο, ενώ τόνισε πως «είχε αυξηθεί ο κατώτατος μισθός επί ΣΥΡΙΖΑ, στις αρχές του 2019, στα 650 ευρώ (σ.σ. αύξηση 11% και 27% για τους νέους κάτω των 25 ετών). Και ενώ η κυβέρνηση τον παρέλαβε στα 650 ευρώ το 2019, στις αρχές του 2022 τον αύξησε στα 663 ευρώ (σ.σ. αύξηση κατά 2%) και μετά από ένα τρίμηνο, την Πρωτομαγιά του 2022 τον πήγε στα 713 ευρώ (σ.σ. αύξηση 7,5%). Όλα αυτά τα χρόνια αυξήθηκε 63 ευρώ, αλλά παρέμεινε γυμνός από τριετίες και επιδόματα».

Πώς αυξάνεται ο κατώτατος ανά τριετία
  • 1η τριετία - 10% x κατώτατος μισθός
  • 2η τριετία - 20% x κατώτατος μισθός
  • 3η τριετία - 30% x κατώτατος μισθός
Παράδειγμα αύξησης μισθού αν έπαιρνε ο εργαζόμενος τριετίες
Ο κος Μητρόπουλος με παρουσίαση παραδείγματος δίνει το μέγεθος του ποσού που χάνει ένας νέος που ξεκίνησε να δουλεύει το 2012.

«Εργατοϋπάλληλος ιδιωτικού τομέα που ξεκίνησε να δουλεύει από το 2012 έως σήμερα το 2023, ο μισθός που θα έπαιρνε με την ύπαρξη τριετιών θα ήταν μηνιαία αυξημένος κατά 284 ευρώ. Άρα, κάθε χρόνο ο εργαζόμενος χάνει 3 ή 4 μισθούς. Η κάθε τριετία υπολογίζεται στα 71 ευρώ».

Πότε αναμένεται η αύξηση του κατώτατου μισθού
Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε για τον κατώτατο μισθό ότι «τον Φεβρουάριο ξεκινά η διαδικασία για την αύξησή του. Τον Μάρτιο θα γίνει η εισήγηση και τον Απρίλιο θα έχουμε την απόφαση, η οποία υπολογίζεται ότι θα ανέβει κατά 5,5% και μπορεί να φτάσει και τα 9,9%. Τον Μάιο θα ξεκινήσει η καταβολή της αύξησης».

Και συνέχισε λέγοντας πως «είναι σημαντική η αύξηση του κατώτατου μισθού. Σε κάθε περίπτωση οι μισθοί στην Ελλάδα είναι οι μικρότεροι στην Ευρώπη. Χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των μισθωτών».

Ενώ διευκρίνισε πως «οι πολυετίες υπολογίζονται έως το 2012».

Τρία σενάρια αυξήσεων

Επίδομα ανεργίας
  • Με αύξηση 5.5% από 438 ευρώ στα 462 ευρώ
  • Με αύξηση 7,75% από 438 ευρώ στα 471,95 ευρώ
  • Με αύξηση 9,9% από 438 ευρώ στα 481,36 ευρώ
Αυξάνονται συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό:
  1. τακτικής επιδότησης ανεργίας,
  2. επίσχεσης εργασίας,
  3. μακροχρόνια ανέργων,
  4. ειδικό εποχικό,
  5. ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας,
  6. ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ,
  7. ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας,
  8. αφερεγγυότητας του εργοδότη,
  9. διαθεσιμότητας,
  10. παροχή προστασίας της μητρότητας,
  11. μαθητείας,
  12. ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ,
  13. πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης,
  14. ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων,
  15. ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών,
  16. επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών,
  17. επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων,
  18. επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών,
  19. επιδότηση λόγω ανεργίας ρητινοσυλλεκτών,
  20. βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,
  21. βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ,
  22. βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ,
  23. άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι,
  24. προγράμματα απασχόλησης.
Το χρονοδιάγραμμα για την θέσπιση του κατώτατου μισθού που θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Απριλίου
Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισπεύδεται η εκκίνηση και η διεξαγωγή της διαδικασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για το 2023, προκειμένου ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός να αρχίσει να ισχύει από την 1η Απριλίου 2023, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για κάθε στάδιο της διαδικασίας, προβλέπεται ότι:

1. Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για την σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού θα λάβει χώρα έως τις 20 Ιανουαρίου.

2. Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 3η Φεβρουαρίου 2023

3. Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 10η Φεβρουαρίου 2023.

4. Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 20η Φεβρουαρίου 2023..

5. Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2023.

6. Τέλος, η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως την 10η Μαρτίου 2023.



Newsbomb.gr