MY KTEO

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

«Φουσκώνουν» οι φόροι σε χιλιάδες περιοχές μετά τον Μάρτιο – Ποιες μπαίνουν στο νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών


«Φουσκώνουν» για ακόμη 2.167 περιοχές τις χώρας ΕΝΦΙΑ, φόροι και τέλη που «συνοδεύουν» τα ακίνητα: Έως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να επεκταθεί το σύστημα Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων (ΑΠΑΑ) και στις εν λόγω ζώνες και έτσι θα φτάσει στο  100% ο όγκος των ακινήτων ανά την Επικράτεια, τα οποία «λειτουργούν» με βάση τις αντικειμενικές. Επόμενο βήμα, η σύνδεση ολόκληρης της χώρας με πληροφοριακό «σύστημα» που κάθε διετία θα… αναπροσαρμόζει «αυτόματα» την αντικειμενική ενός ακινήτου.

Οι περιοχές που θα ενταχθούν τώρα στο σύστημα, είναι περιοχές οι οποίες καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη τη χώρα και περιέχουν ακίνητα «φιλέτα» που έως σήμερα υποφορολογούνται μέχρι τώρα, ενώ η αξία τους είναι σε αρκετές περιπτώσεις πολλαπλάσια σε σχέση με άλλα ακίνητα που είναι εντός του αντικειμενικού συστήματος, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Αναπροσαρμογή αντικειμενικών με «αυτόματο» τρόπο
Το επόμενο βήμα, μετά την ένταξη όλων των περιοχών της χώρας στο σύστημα του ΑΠΑΑ, θα είναι η εφαρμογή ενός νέου πληροφοριακού συστήματος μέσω του οποίου θα γίνεται ανά διετία αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς.

Το σύστημα θα συλλέγει πληροφορίες για τις διακυμάνσεις των τιμών των ακινήτων στην αγορά και θα προσαρμόζει το ύψος των τιμών ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο σε τέτοια επίπεδα ώστε οι τελικές αντικειμενικές φορολογητέες αξίες ακινήτων που θα προκύπτουν να ταυτίζονται με τις εμπορικές τιμές.

Ουσιαστικά η εφαρμογή του συστήματος αυτού θα σημάνει την αντικατάσταση του όρου της «αντικειμενικής αξίας» με την «εμπορική».

Τα περισσότερα εξ αυτών είναι εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών, αλλά ορισμένα είναι αξιοποιήσιμα ως τουριστικά, καθότι είναι παραλιακά, και άρα υψηλής αξίας, που μέχρι τώρα διαφεύγουν της κανονικής φορολόγησης.

Σήμερα, το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων καλύπτει 13.808 ζώνες και απομένουν 2.167 ζώνες που είναι εκτός και οι οποίες θα ενταχθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου.



Με πληροφορίες από enikonomia.gr (Βαγγέλης Δουράκης)