MY KTEO

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Με μία αλλαγή ο καιρός μέχρι τα Φώτα - Αργούν το κρύο και τα χιόνια


Στους 19 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος έως και τη γιορτή των Θεοφανίων. Προβληματισμένοι οι μετεωρολόγοι με τα τα τερτίπια του καιρού.

Μετά τα «καλοκαιρινά» Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στις παραλίες με 20 βαθμούς Κελσίου, συνεχίζουμε τις ίδιες καιρικές συνθήκες έως και τη μεγάλη γιορτή των Θεοφανίων, με τον καιρό να αργεί να χαλάσει.

Η πρώτη εβδομάδα του 2023 θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο με αυτή των χριστουγέννων - καλό για την τσέπη μας - με τον υδράργυρο να δείχνει έως και τους 19 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους και την ΕΜΥ.

Ο καιρός τη δεύτερη μέρα του νέου χρόνου θα είναι γενικά αίθριος, το θέρμόμετρο θα δείξει και τους 19 βαθμούς και θα παραμείνει σχεδόν ίδιος μέχρι και το Σάββατο του Αϊ Γιαννού.

Αυτό σημαίνει πως τα Φώτα, οι τολμηροί θα βουτήξουν για να πιάσουν τον Σταυρό... άνετα.

Η μοναδική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού θα έρθει το βράδυ τη Τετάρτη προς την Πέμπτη, όπου θα υπάρξουν βροχές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μετεωρολόγο του MEGA, Χριστίνα Ρήγου, προς το ξημέρωμα της Πέμπτης θα υπάρξει βροχή στα ορεινά της ανατολικής Θεσσαλίας και στην βόρεια Εύβοια.

Στη συνέχεια η θερμοκρασία θα ανέβει ξανά.

Αναλυτικά ο καιρός των επόμενων ημερών

Ο καιρός την Τρίτη
Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη και είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 και στα δυτικά και νότια πελάγη δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βόρεια τους 14 με 16 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τετάρτη
Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες τοπικές νεφώσεις. Από το απόγευμα στα βόρεια οι νεφώσεις βαθμιαία θα αυξηθούν. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Ο καιρός την Πέμπτη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια με πιθανότητα ασθενών βροχών. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς βορειδυτικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ο καιρός τα Θεοφάνια
Στο Ιόνιο και τη νότια νησιωτική χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα στα νότια πελάγη τοπικά 5 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ο καιρός το Σάββατο
Στα δυτικά, στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Προβληματίζει τους επιστήμονες η παρατεταμένη καλοκαιρία
Η παρατεταμένη ζέστη στην χώρα μας, ωστόσο, προβληματίζει τους ειδικούς, καθώς τα φαινόμενα που βλέπουμε έχουν ενταθεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν τον πιο θερμό Δεκέμβριο από πλευράς μεγίστων θερμοκρασιών στο σύνολο της χώρας, εκτός από τη Θεσσαλία όπου ο Δεκέμβριος 2022 ήταν μόλις 0,1°C πιο ψυχρός από τον αντίστοιχο μήνα το 2020.

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις των μεγίστων ημερήσιων τιμών θερμοκρασίας τον μήνα Δεκέμβριο 2022 ανά γεωγραφική περιοχή, σε σύγκριση με τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019.
Στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα σημειώθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετικές αποκλίσεις μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών σε σύγκριση με τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Από τις 31 ημέρες του μήνα, στην Κέρκυρα οι 29 ημέρες ήταν θερμότερες από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, όπως επίσης στη Φλώρινα και τα Ιωάννινα καταγράφηκαν 28 και 27 ημέρες αντίστοιχα με θετικές αποκλίσεις μεγίστων θερμοκρασιών σε σχέση με τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Στη Φλώρινα μάλιστα, καταγράφηκε και μια από τις θερμότερες ημέρες του χειμώνα από την έναρξη λειτουργίας του μετεωρολογικού σταθμού το 2007, με μέγιστη θερμοκρασία 20,7ºC στις 17/12, η οποία ήταν κατά 14,6°C υψηλότερη από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019.

Στην Αθήνα οι περισσότερες ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τις κλιματικές τιμές, με +1,9°C απόκλιση της μέσης τιμής μεγίστων θερμοκρασιών στην Αθήνα και 22 ημέρες με θετικές αποκλίσεις. Παρόμοιες συνθήκες καταγράφηκαν και στη Θεσσαλονίκη, με 26 ημέρες του μήνα να είναι ιδιαίτερα θερμές για την εποχή, και τη μέση τιμή της απόκλισης των μεγίστων θερμοκρασιών να φτάνει τους +2,3°C.


iEidiseis.gr