MY KTEO

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Ρετσινάδες και δασεργάτες Βόρειας Εύβοιας: Με κινητοποίηση στο υπ. Περιβάλλοντος απαίτησαν άμεσα μέτρα στήριξης (ΦΩΤΟ)

 


Μαζική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 9 Γενάρη οι ρετσινάδες και δασεργάτες της πυρόπληκτης Βόρειας Εύβοιας, απαιτώντας να μπει ένα τέλος στην κοροϊδία της κυβέρνησης, να ξεκινήσει άμεσα ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος εργασίας και να ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια αιτήματα τους.

 

Ρετσινάδες, δασεργάτες και υλοτόμοι, που εδώ και ενάμιση χρόνο παραμένουν χωρίς αντικείμενο εργασίας και μεροκάματο, απεργοί συνάδελφοί τους, από τους ελάχιστους που έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα εργασίας για την αποκατάσταση του καμένου δάσους, διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για να παραμείνουν και να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια.

 

Μετά την αντίστοιχη κινητοποίηση του 2017, το μεγάλο συλλαλητήριο μαζί με τον υπόλοιπο πυρόπληκτο λαό της Βόρειας Εύβοιας λίγους μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021, το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας κατέβηκε για τρίτη φορά στην Αθήνα, διεκδικώντας δυναμικά μέτρα ουσιαστικής στήριξης.

 

Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, χαιρετίζοντας την κινητοποίηση και δηλώνοντας τη στήριξη του Κόμματος. (Διαβάστε παρακάτω).

 




Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικάτων, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και το λαό της Βόρειας Εύβοιας. Ανάμεσα τους, ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, ο Βάλσαμος Συρίγος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Ευβοίας και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου, ο Γιάννης Καρανικόλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας ιματισμού δέρματος, αντιπροσωπεία της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ από το Μαντούδι Βόρειας Εύβοιας, καθώς και αντιπροσωπεία ρετσινάδων από τα Μέγαρα Αττικής.

 

Με τη μαζική και δυναμική τους παρουσία, οι ρετσινάδες και δασεργάτες απαίτησαν να ξεκινήσει άμεσα ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος εργασίας για την αποκατάσταση του καμένου δάσους, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς κανέναν αποκλεισμό συναδέλφου τους, ακόμη και των νέων ρετσινάδων, καθώς και να στηριχθούν οι οικογένειες των δύο συναδέλφων τους που σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας. Επίσης να χαρακτηρίζονται δασεργάτες όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα εργασίας και τα ένσημά τους να είναι δασεργατικά α' κλάσης βαρέα και ανθυγιεινά, χορήγηση κατάλληλων μηχανημάτων και εργαλείων, όπως αλυσοπρίονα, μέσα ατομικής προστασίας, να ληφθούν μέτρα αντιπυρικής προστασίας τόσο για το δάσος που έχει απομείνει όσο και για το καμένο δάσος που αναγεννάται, να αυξηθεί η τιμή της ρητίνης και να δοθεί λύση στο ζήτημα των ιδιοκτητών δασών.

 

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία της διοίκησης του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, καταθέτοντας τα αιτήματα και απαιτώντας την άμεση ικανοποίησή τους.

 

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος του σωματείου, Βαγγέλης Γεωργαντζής, ενημερώνοντας τους συναδέλφους του κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα, προσδιορίζοντας ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι ο 2ος κύκλος του προγράμματος θα αρχίσει το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου, ότι δρομολογούνται ζητήματα, όπως αυτό των ενσήμων και της έγκαιρης καταβολής της μισθοδοσίας όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, καθώς και ότι θα εξετάσει τα υπόλοιπα αιτήματα που τέθηκαν.

 

«Δεν εφησυχάζουμε, έχουμε χορτάσει από διαβεβαιώσεις. Ξέρουμε καλά ότι όσα κερδίσαμε μέχρι τώρα τα κερδίσαμε με τον αγώνα μας και στον δρόμο αυτόν θα συνεχίσουμε μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια αιτήματά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, μιλώντας προς τους συναδέλφους του, χαιρετίζοντας παράλληλα τη μαζική τους συμμετοχή αλλά και την έμπρακτη συμπαράσταση των συνδικάτων.