MY KTEO

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Προσοχή στις ηλεκτρονικές απάτες: Επιστροφή φόρων και πακέτα από την… κυβέρνηση


Βροχή πέφτουν τις τελευταίες ημέρες οι καταγγελίες για ηλεκτρονικές απάτες μέσω ψεύτικων emails με δήθεν αποστολέα κάποια εταιρεία ταχυμεταφορών ακόμη και την ΑΑΔΕ. Οι απατεώνες προσπαθούν να ξεγελάσουν τα θύματά τους χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα είτε κάποιο σημαντικό πακέτο από την… κυβέρνηση, είτε την επιστροφή χρημάτων από εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Επιτήδειοι δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν ως «βιτρίνα» ακόμη την ΑΑΔΕ.  Συγκεκριμένα, το ηλεκτρονικό μήνυμα που στέλνουν στους πολίτες έχει ως πρόσχημα δήθεν επιστροφή χρημάτων. Οι απατεώνες ζητούν από τους ανυποψίαστους πολίτες να βάλουν τα στοιχεία τους, μεταξύ άλλων, φυσικά και του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Για τους πιο παρατηρητικούς, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι παρουσιάζονται ως «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εγκλημάτων», ενώ στην πραγματικότητα τα αρχικά της ΑΑΔΕ σημαίνουν «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων».

Ακόμα πιο παράδοξο είναι πως στην υπογραφή του mail, τα αρχικά της ΑΑΔΕ γράφονται σωστά, ενώ και το γενικότερο προφίλ του μηνύματος παραπέμπει σε απάτη, όπως πολλές άλλες που έχουν εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα.

Πακέτο από την… κυβέρνηση
Κι αν στην περίπτωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων… Εγκλημάτων τα λάθη είναι εύκολα να εντοπιστούν από κάποιους παρατηρητικούς, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις εταιρείες ταχυμεταφορών. Σε email με δήθεν αποστολέα την… κυβέρνηση, ο πολίτης ενημερώνεται ότι υπάρχει ένα σημαντικό πακέτο για αυτόν.  Όπως αναφέρει το email της ψεύτικης ACS: «Λόγω μιας διεύθυνσης που λείπει , έχετε ένα σημαντικό πακέτο από την κυβέρνηση που περιμένει στο γραφείο μας για περισσότερο από μια εβδομάδα. Πρέπει να επαληθεύσετε τη διεύθυνση σας και να πληρώσετε τα τρία ευρώ για την αποθήκευση. Λάβετε υπόψη ότι εάν η διεύθυνση σας δεν επαληθευτεί εντός 24 ωρών το πακέτο θα σταλεί πίσω στον αποστολέα».

Η εταιρεία ACS στο site της έχει αναρτήσει σχετική ανακοίνωση, η οποία προειδοποιεί τους πελάτες της για την ηλεκτρονική απάτη των επιτήδειων:

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Αγαπητοί Πελάτες,
Το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται έξαρση των προσπαθειών εξαπάτησης τόσο των πελατών μας, όσο και γενικότερα των αγοραστών / καταναλωτών, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων «ψαρέματος» (Phishing) τα οποία παρουσιάζονται ότι προέρχονται από την ACS, χρησιμοποιώντας μάλιστα το λογότυπο της εταιρείας μας, με στόχο την υποκλοπή στοιχείων ή/και τη διενέργεια απάτης.

Μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (Phishing)

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» λειτουργούν με τον εξής τρόπο:

μπορεί να μοιάζουν πάρα πολύ με τα μηνύματα που στέλνει στους πελάτες της η ACS.

αντιγράφουν το λογότυπο, τα χαρακτηριστικά και το ύφος των πραγματικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

κάνουν χρήση ορολογίας που δίνει την αίσθηση του κατεπείγοντος.

σας ζητούν να κατεβάσετε στη συσκευή σας ένα επισυναπτόμενο αρχείο ή να κάνετε κλικ σε έναν ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link).

Προσοχή

Η επίσημη επικοινωνία της ACS αποστέλλεται πάντα από διευθύνσεις e-mail με κατάληξη @acscourier.gr

Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε παρόχους όπως @gmail, @yahoo ή άλλες δωρεάν υπηρεσίες email για την αποστολή e-mail».

Πακέτο και στα… ΕΛΤΑ
Ηλεκτρονική απάτη με πρόσχημα και τα ΕΛΤΑ “τρέχει” αυτές τις ημέρες με τους επιτήδειους να προσπαθούν να παραβιάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών.

Μερικά από τα email που λαμβάνουν τα θύματα είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

Πρώτο email
«Αύριο το πακέτο σας παραδίδεται στα ΕΛΤΑ. Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι λάβαμε τα στοιχεία σας για την αποστολή… και ότι θα σταλούν στα Ελληνικά Ταχυδρομεία στην Αθήνα αύριο για διανομή σε όλη τη χώρα. Το Κέντρο Διαλογής Αθηνών θα κρατήσει το δέμας σας μέχρι να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας:

«Επαλήθευση παράδοσης».

Λάβετε υπόψη ότι λαμβάνετε μόνο τρεις ημέρες δωρεάν αποθηκευτικούς χώρους πριν πρέπει να πληρώσετε 1,49 ευρώ για κάθε επιπλέον ημέρα».

Δεύτερο email
«Αγαπητέ πελάτη ,

Έχουμε αναλάβει την αποστολή σας και αναμένουμε παράδοση στις 09 Ιανουάριος 09:27:32 π.μ. Απαιτείται ηλεκτρονική πληρωμή για την παραγγελία σας, μην ξεχνάτε ότι πρέπει να πληρώσετε 2,84 EUR, για την επεξεργασία της παραγγελίας σας

Επιβεβαιώστε την αποστολή

Εδώ είναι ο κωδικός ΕΛΤΑ σας: 380042369GR

Μεταβείτε στην παρακολούθηση

Θέλετε να επιλέξετε ένα σημείο συλλογής ΕΛΤΑ;

Επεξεργασία

Θέλετε να προγραμματίσετε εκ νέου την παράδοση;

Επεξεργασία»

Πρόκειται προφανώς για μια ακόμα απάτη, όπου αν κάποιος την «πατήσει» και κάνει κλικ στον σύνδεσμο με την επιβεβαίωση της παράδοσης, θα τον βγάλει σε ένα εικονικό περιβάλλον τράπεζας, όπου οι επιτήδειοι θα υποκλέψουν τα στοιχεία της κάρτας που θα δηλώσει».

Αν λάβετε τέτοια μηνύματα, σβήστε τα.




enikos.gr