MY KTEO

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Πως βλέπουν οι επιχειρήσεις τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού


Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τρέχει από χθες με την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, η οποία προβλέπει επίσπευση της διαδικασίας διαβούλευσης – απόφασης από πλευράς κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα η εισήγηση του Υπ. Εργασίας, κου Κωστή Χατζηδάκη θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο έως τις αρχές Μαρτίου – δηλαδή σε 2 μήνες από σήμερα – αντί για τον Απρίλιο (όπως προβλέπει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο) προκειμένου ο νέος κατώτατος μισθός να ισχύσει από την 1η Απριλίου 2023 αντί της 1ης Μαίου 2023.

Αν και η σχετική διαβούλευση με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων αλλά και με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ κλπ.) θα ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες μέρες για να κορυφωθεί προς τα μέση - τέλη Φεβρουαρίου, στους κύκλους των εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας, οι οποίες θα καταθέσουν τις θέσεις τους, υπάρχουν ήδη οι πρώτες σκέψεις, χωρίς ακόμα αυτές να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις για το ύψος της αύξησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, καταγράφεται μία πρώτη διαφοροποίηση σε σχέση με το κριτήριο του ύψους της αύξησης μεταξύ των επιχειρήσεων της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι έως τώρα εκτιμήσεις κύκλων των μεγαλύτερων επιχειρήσεων βασίζονται στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό του 2023, ενώ οι εκτιμήσεις κύκλων μικρότερων επιχειρήσεων βασίζονται στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό του 2022.

Το ΥΠΟΙΚ προβλέπει για το 2022 πληθωρισμό 9,9%. Έτσι κύκλοι των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επιχειρήσεων, οι εκπρόσωποι των οποίων θα μετάσχουν στη διαβούλευση το επόμενο δίμηνο, βλέπουν μία αύξηση στον κατώτατο μισθό την 1η Απριλίου 2023 που θα πλησιάζει αν και δεν φτάνει στο 9,9%, πχ 8% - 9%, προκειμένου να φτάσει στα 777 ευρώ μικτά (έναντι των 713 ευρώ που είναι σήμερα).

Για το 2023, το ΥΠΟΙΚ προβλέπει πληθωρισμό 5%. Από αυτήν την άποψη, κύκλοι μεγαλύτερων επιχειρήσεων βλέπουν μία αύξηση στην περιοχή του 5% - 6% την 1η Απριλίου 2023 (οδηγώντας τον στα 755 ευρώ έναντι των 713 ευρώ) με βάση τον προβλεπόμενο πληθωρισμό του 2023 καθώς θεωρούν πως ο πληθωρισμός του 2022 (9,9%) έχει ''καλυφτεί'' από τις δύο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό το 2022 συνολικού ύψους 9,5%. Υποστηρίζουν ταυτόχρονα πως πρέπει να υπάρξει παράλληλη μείωση εισφορών, η οποία θα φέρει παραπέρα αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων αλλά και της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Οι ίδιες πηγές του Capital.gr από κύκλους μεγάλων επιχειρήσεων αναφέρουν πως από μέρους τους θα τεθεί ζήτημα άμεσης -δηλαδή εντός του 2023 και πριν τις εθνικές εκλογές – μείωσης των εισφορών των μισθωτών κατά 0,6 μονάδες, προκειμένου να εκπληρωθεί στο ακέραιο η κυβερνητική δέσμευση για μείωση εισφορών κατά 5 μονάδες την περίοδο 2019 – 2023.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα τεθεί ζήτημα παραπέρα -δηλαδή περισσότερο από 5 μονάδες – μείωση των εισφορών, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις απέναντι στον ενεργειακό πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους παραγωγής.Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως, υπό το βάρος της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνεται.



capital.gr τoυ Δημήτρη Κατσαγάνη