MY KTEO

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Αρχίζει η επέλαση της κακοκαιρίας – Έκτακτο δελτίο καιρού ΕΜΥ


Μία σύντομη κακοκαιρία ξεκινά από το απόγευμα της Δευτέρας, με βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, ενώ δεν θα λείψουν και τα χιόνια την Τρίτη, σε μεγάλα υψόμετρα. Ωστόσο, το πέρασμά της θα είναι σύντομο και γρήγορα θα αλλάξει και πάλι ο καιρός.

Η Τρίτη θα είναι μία κομβική ημέρα, με βροχές σχεδόν σε όλη τη χώρα, με το περισσότερο νερό να πέφτει σε δυτική Ελλάδα και ανατολικό Αιγαίο. Ενώ, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλο, θα βρέχει το πρωί και στην Αθήνα.

Την Τρίτη, μάλιστα, το καιρικό μενού θα περιλαμβάνει και χιόνια.

Το κρύο θα έρθει Τετάρτη με Πέμπτη, ενώ από Παρασκευή έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας.

Πού θα χιονίσει την Τρίτη
Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, χιόνια αναμένονται την Τρίτη πάνω από τα 1.700 μέτρα, αλλά και κάτω τα 1.000 στη βόρεια Ελλάδα, όπως στη Φλώρινα, αλλά ακόμα και στη Λάρισα.

Η πρόγνωση για την Τρίτη
Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και σταδιακά στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά. Τη νύχτα σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί στα δυτικά και τα κεντρικά ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση που από τη νύχτα θα ενισχυθούν. Στα ανατολικά θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, κυρίως στα βόρεια. Στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 8 με 12 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 14 με 16 και στην νησιωτική χώρα τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Έκτακτο δελτίο καιρού ΕΜΥ: Έρχεται κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες – Οι περιοχές
Τριήμερη κακοκαιρία προ των πυλών, με την ΕΜΥ να προειδοποιεί σε έκτακτο δελτίο για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες μέχρι την Τετάρτη.

Πρόσκαιρη επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και από θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ στα πελάγη.

Τη Δευτέρα από τις βραδινές ώρες
α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.
β) Θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Ιόνιο.

Την Τρίτη
α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται να εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στην Ήπειρο, μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και από τις απογευματινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Τα ισχυρά φαινόμενα το μεσημέρι-απόγευμα πρόσκαιρα θα επηρεάσουν τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
β) Θυελλώδεις δυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Ιόνιο και νότιοι νοτιοδυτικοί εντάσεως 8 τοπικά 9 μποφόρ στο Αιγαίο.
γ) Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Την Τετάρτη
α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται να εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
β) Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στα Ιόνιο.




iEidiseis.gr