MY KTEO

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Άνοιγμα σχολείων: Ούτε μάσκα στο… θρανίο, ενώ πληθαίνουν οι φωνές για μέτρα


Παρά τα κρούσματα γρίπης και ιώσεων, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά χωρίς λήψη ιδιαίτερων μέτρων προστασίας.

Τα σχολεία ανοίγουν, αύριο (09/01), μετά τη διακοπή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εν μέσω έξαρσης της γρίπης και των ιογενών λοιμώξεων, με τους ειδικούς να εκφράζουν την ανησυχία τους και τις φωνές για λήψη μέτρων να εντείνονται.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, πρότεινε να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα (09/01) λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων της γρίπης, καθώς και άλλων ιογενών λοιμώξεων, που παρατηρείται αυτή την περίοδο.

Μάλιστα, το πρωί της Παρασκευής (06/01), σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Καπραβέλος ανέφερε: «Μπορεί να δοθεί παράταση των διακοπών των παιδιών. Να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα. Υπάρχει έξαρση».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: ««Μπορεί να δούμε παιδιά στις εντατικές. Στην Αγγλία τον Δεκέμβριο τα κρεβάτια είχαν καλυφθεί με περιστατικά ιογενείς λοιμώξεις. Η Ελλάδα δεν έχει άλλες κλίνες εντατικής. Η Βόρεια Ελλάδα αναγκάστηκε να στείλει παιδί στο στην Αθήνα».
Επίσης, ο Νίκος Καπραβέλος σημείωσε πως υπάρχουν περίπου 200 ιοί που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα αλλά, ταυτόχρονα, συμβούλευσε να μην υπάρχει πανικός στους γονείς και να προσφεύγουν στα φάρμακα, πολλά από τα οποία είναι σε έλλειψη. «Δεν έχουμε φτάσει ως χώρα στην κορύφωση του κύματος των ιώσεων», συμπλήρωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», υπογραμμίζοντας ότι «η καταρροή δεν είναι κανένα τρομακτικό σύμπτωμα».

Νίκη Κεραμέως: «Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα»
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ξεκαθάρισε πως τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν κανονικά, τη Δευτέρα (09/01), βάζοντας έτσι φρένο στα σενάρια περί μετάθεσης της επαναλειτουργίας τους.

Αναλυτικά, το πρωί του Σαββάτου (07/01), η ίδια δήλωσε στον ΣΚΑΪ: «Τα παιδιά θα βρεθούν και πάλι στις τάξεις, οι εκπαιδευτικοί μας επίσης. Ανταποκρινόμενοι και στην αγωνία των γονιών για την εποχική γρίπη, εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες εγκύκλιος, η οποία προβλέπει δυνατότητα απουσιών μέχρι πέντε ημέρες για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη».

Χωρίς μέτρα ανοίγουν αύριο τα σχολεία
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει αναφέρει ότι τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν κανονικά σε όλες οι δομές της εκπαίδευσης, καθώς δεν υπάρχει «καμία σχετική πρόταση από την επιτροπή των ειδικών» παρά την τρομακτική έξαρση των ιώσεων στα παιδιά και την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία Παίδων.

Συνεπώς, τη Δευτέρα (09/01), τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ το Υπουργείο Παιδείας καλεί τους γονείς να μην ανησυχούν, διότι «δεν υπάρχει κίνδυνος από την επιστροφή στα θρανία, ούτε ιδιαίτερη ανησυχία από ό,τι λένε οι ειδικοί».

Πάντως, γιατροί ζητούν να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων και να δοθεί παράταση στις σχολικές διακοπές για να μην διογκωθεί το πρόβλημα με τις ιώσεις των παιδιών. Με τη θέση αυτή δεν συμφωνεί το Υπουργείο Παιδείας και, όπως τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, «τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά».

Ακόμα, σε δηλώσεις της στο MEGA, την Παρασκευή (06/01), η ίδια πρόσθεσε: «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κλείνουν ή λειτουργούν υπό κανόνες, όπως ήταν η νόσος COVID-19. Οι γονείς να ξέρουν ότι το Υπουργείο Παιδείας συνεργάζεται θεσμικά και άριστα με το Υπουργείο Υγείας. Όταν το Υπουργείο Υγείας, με απόφαση της επιτροπής των ειδικών, δεν εισηγείται κλείσιμο σχολείων ή λήψη περαιτέρω μέτρων, δεν υπάρχει κίνδυνος ιδιαίτερης ανησυχίας, χωρίς αυτό να μειώνει τη σημασία άλλων επιστημονικών απόψεων».

Επίσης, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή, το γεγονός ότι τα παιδιά που θα επιστρέψουν στα σχολεία τους, σε ένα περιβάλλον που παραμένουν οι οδηγίες όπως καθαριότητα, καλός εξαερισμός, δεν χρειάζεται να προκαλεί ανησυχία.

Τι ισχύει για τις απουσίες εξαιτίας της γρίπης
Βέβαια, το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε εγκύκλιο στα σχολεία, νωρίτερα συγκριτικά με το σύνηθες, που ορίζει το πλαίσιο σχετικά με τις απουσίες των μαθητών εξαιτίας του εποχικού επιδημικού ρεύματος της γρίπης.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω εγκύκλιος ορίζει πως οι απουσίες έως 5 εργάσιμες ημέρες εξατίας της γρίπης, από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023, με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου θα καταχωρίζονται, αλλά δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης του μαθητή.

Απαιραίτητη προϋπόθεση για να ισχύει αυτό είναι η προσκόμιση γνωμάτευσης δημοσίου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, στην οποία θα αναγράφονται ο λόγος και η επιβεβλημένη διάρκεια απουσίας. Επίσης, στην εγκύκλιο συνιστάται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης
Τα συμπτώματα της γρίπης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, συνήθως ξεκινούν απότομα και είναι τα εξής:
  • Υψηλός πυρετός.
  • Πόνοι σε μύες και αρθρώσεις.
  • Πονοκέφαλος.
  • Έντονη κόπωση.
  • Καταρροή.
  • Πονόλαιμος.
  • Βήχα (συνήθως ξηρός).
Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια. Επισημαίνεται ότι τα συμπτώματα αρχίζουν από 1 έως 4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν από 2 έως 7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.



iEidiseis.gr