MY KTEO

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Σπύρος Πνευματικός: Τα προβλήματα λύνονται όταν υπάρχει ηρεμία και σταθερότητα στη χώρα


Ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός μίλησε στην εκπομπή του Γιώργου Βαθιώτη, «Χωρίς Χρώμα» στο κανάλι ΑΡΤ την Παρασκευή για τις εκλογές, τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια, τις ελλείψεις φαρμάκων καθώς και για τα έργα που γίνονται στην Εύβοια.

Αρχικά, ο κ. Πνευματικός ευχήθηκε μια καλή χρονιά, με υγεία, τύχη και κάθε επιτυχία, να φέρει στον καθένα χωριστά ό,τι επιθυμείς και να εκπληρώσει όλες του τις επιθυμίες.

Για το χρόνο των εκλογών, ο βουλευτής αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, λέγοντας ότι τα κόμματα εκλέγονται και υπάρχει κυβερνητικό πρόγραμμα με ορίζοντα τετραετίας και η διαρκής εκλογολογία δεν ωφελεί. Σε πολλά άλλα κράτη (π.χ. ΗΠΑ, Γερμανία) οι κοινοβουλευτικές θητείες είναι σταθερές και οι εκλογές γίνονται σε συγκεκριμένο χρόνο γνωστό εκ των προτέρων.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασιών μετεκλογικά, ο κ. Πνευματικός είπε ότι είναι αυτονόητο ότι το κράτος πρέπει να κυβερνάται, και κατά την προσωπική του γνώμη, αυτό γίνεται καλύτερα με αυτοδύναμες κυβερνήσεις για να υπάρχει ισορροπία. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, γίνονται συνεργασίες.

«Τα προβλήματα θα λυθούν όταν υπάρχει ηρεμία και σταθερότητα στη χώρα, αυτός είναι ο απόλυτος στόχος κάθε εκλογικής αναμέτρησης. Η αυτοδυναμία, λοιπόν, δεν είναι αυτοσκοπός. Πρέπει να κυβερνηθεί σωστά η χώρα κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με συνεργασίες όπως γίνεται σε άλλες χώρες. Υπάρχουν πάντα σημεία επαφής, άμα κάτσουμε σε ένα τραπέζι, λύση θα βρεθεί εφόσον υπάρχει επιθυμία» σημείωσε.

Ο κ. Πνευματικός είπε πως είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως σκέφτεται η νεότερη γενιά για το θέμα των εκλογών: «Τα νέα παιδιά λένε ότι ο καθένας θα έπρεπε να διεκδικεί την ψήφο βάσει αυτών που έχει κάνει στο άμεσο παρελθόν και όχι με ιστορικές αναδρομές».

Στη συνέχεια, ο κ. Πνευματικός μίλησε για το θέμα της ακρίβειας και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη των νοικοκυριών, λέγοντας ότι ακούγονται διάφορες προτάσεις από την αντιπολίτευση όπως π.χ. η μείωση του ΦΠΑ όπως συνέβη στην Ισπανία, κάτι που θα έφερνε στη χώρα ένα έλλειμμα 3,5 δις ευρώ το χρόνο, χωρίς όμως να αναφέρεται με ποιόν τρόπο θα καλυφθεί αυτή η ‘τρύπα’ στον Προϋπολογισμό. Αναρωτήθηκε επίσης αν τελικά η μείωση αυτή θα φτάσει τελικά στον πολίτη ή θα χαθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα ενώ υπενθύμισε ότι η Ισπανία έχει πολύ χαμηλότερο δημόσιο χρέος από την Ελλάδα.

Τόνισε, λοιπόν, πως τα μέτρα που λαμβάνονται αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση είναι στα μέτρα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και όταν χρειαστεί και είναι εφικτό, θα ληφθούν περισσότερα. «Ζήσαμε πολύ μεγάλες κρίσεις τα τελευταία χρόνια, ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας έχει φοβερό αντίκτυπο στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχουμε την αύξηση των τιμών ενέργειας και καυσίμων, η κυβέρνηση προσπαθεί με οποιοδήποτε τρόπο να δώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων της για τη στήριξη του κόσμου» τόνισε.

Μίλησε ακόμα για τη διαχρονική προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων, να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, όμως, όπως είπε, «τελικά το θεριό είναι τεράστιο και ζημιώνει πολύ τον γενικό πληθυσμό, αυτοί που επιβαρύνονται συνέχεια είναι οι μισθωτοί και οι βιοπαλαιστές της καθημερινότητας».

Τόνισε, επίσης, ότι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, που είναι ο βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, θα επιτρέψει την αύξηση των μισθών και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου για όλους, αυτός είναι ο σχεδιασμός όλα αυτά τα χρόνια και πάμε πολύ καλά. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια με μέτρα, όπως είναι το καλάθι του νοικοκυριού, το market pass και άλλα, να στηριχθεί στην καθημερινότητά του ο απλός πληθυσμός που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Σε ερώτηση για το σημαντικό θέμα της έλλειψης φαρμάκων, ο κ. Πνευματικός είπε πως δεν αφορά μόνο τη χώρα μας και οφείλεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής από μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού αλλά και σε εξαγωγές φαρμάκων σε χώρες όπου έχουν υψηλότερη τιμή, παρά τη σχετική απαγόρευση, σε συνδυασμό με τον επιπλέον όγκο λοιμώξεων μετά την πανδημία. «Ο κόσμος ήταν κλεισμένος στο σπίτι χωρίς επαφή, είναι πολύ ευάλωτος σε κάθε μορφή ίωσης, είναι ένας παραπάνω όγκος από το κανονικό και είναι πάρα πολύ δύσκολο να προγραμματίσεις και να υπολογίσεις την ποσότητα, γίνεται όμως μεγάλη προσπάθεια» σημείωσε. Το κράτος έχει ήδη προβεί σε σχετικούς ελέγχους, θα μπουν πρόστιμα και, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν εταιρείες που αντί να χορηγούν τα φάρμακα στην ελληνική κοινωνία, τα εξάγουν για μεγαλύτερες τιμές στο εξωτερικό, θα τεθούν σε αναστολή λειτουργίας, όπως έχει δηλώσει και ο Υπουργός Υγείας.

Τέλος, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψή του στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων μετά τον μεγάλο σεισμό της προηγούμενης εβδομάδας και την αυτοψία στα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής που έχουν γίνει μετά τις φωτιές του καλοκαιριού του 2019, ο κ. Πνευματικός τόνισε ότι έχουν γίνει πολλά νέα έργα στην Εύβοια και πολλά ακόμα έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση, από ελληνικούς πόρους αλλά και από ευρωπαϊκά προγράμματα για να υπάρχει μεγαλύτερη απορρόφηση. Όσον αφορά τις ζημιές από το σεισμό, ευτυχώς δεν ήταν εκτεταμένες, θα γίνει δευτεροβάθμιος έλεγχος των κατοικιών και θα δοθεί η απαιτούμενη βοήθεια.