MY KTEO

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Στη Βουλή η αποκατάσταση των Πύργων του Μύτικα από τον Θανάση Ζεμπίλη


Τη διατήρηση του μνημειακού αποθέματος του Ληλαντίου Πεδίου και ειδικότερα την αποκατάσταση των Πύργων του Μύτικα ζητά με Ερώτησή του προς την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη ο Θανάσης Ζεμπίλης. Ειδικότερα η με αρ. πρωτ.: 1790/19.1.2023 Ερώτηση του Βουλευτή Ευβοίας αναφέρει τα εξής:

«Οι πύργοι του Μύτικα είναι δύο από τους γνωστότερους πύργους της Εύβοιας, χτισμένοι στα πρότυπα οχυρωματικών κτισμάτων του 15ου αιώνα της δυτικής Ευρώπης. Οι γνωστοί και ως «Δίδυμοι Πύργοι» της Εύβοιας βρίσκονται στο Ληλάντιο Πεδίο (Μύτικας), σε βραχώδες, αλλά ομαλό δίκορφο ύψωμα. Στη βάση του υψώματος περνά ο ποταμός Λήλας και για το λόγο αυτό θεωρείται ότι ιστορικά, εκτός από αμυντικό σκοπό, οι πύργοι ήλεγχαν τα ύδατα για την παροχή ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, στους Πύργους έβρισκαν καταφύγιο οι ντόπιοι σε περίπτωση επιδρομών. Μαζί με τον Πύργο του Βασιλικού (που αποκαταστάθηκε από την ΕΦΑ Χαλκίδας, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ) και το γειτονικό κάστρο των Φύλλων ( το έργο της άρσης ετοιμορροπίας εντάχθηκε στο ΠΔΕ της ΠΣΕ), οι Πύργοι Μύτικα έχουν θεωρηθεί τμήμα μιας αμυντικής αλυσίδας οχυρωματικών κατασκευών κατά μήκος του ποταμού Λήλαντα. 

Πρόκειται για ένα εμβληματικό μνημείο της Εύβοιας, ένα ορατό μεσαιωνικό μνημείο με σημαντική ιστορική αξία, το οποίο χρήζει άμεσης αποκατάστασης, προκειμένου να θωρακιστεί απέναντι στις καιρικές συνθήκες και το χρόνο, να αξιοποιηθεί και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές. Εφόσον δεν αναληφθεί σύντομα δράση για την αποκατάστασή τους, οι "Δίδυμοι Πύργοι" κινδυνεύουν να χαθούν και μαζί τους ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και δη της Εύβοιας. 

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη: 

 

 

       Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αναστήλωση και συντήρηση των Πύργων Μύτικα, συμβάλλοντας στη διατήρηση του μνημειακού αποθέματος του Ληλαντίου πεδίου;».