MY KTEO

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Νέα Δημοκρατία: Από τους υποψήφιους ζητείται να γνωστοποιήσουν στο κόμμα αν έχουν δικαστικές εκκρεμότητες οικονομικής ή ποινικής φύσεως


 “Κάηκε στο χυλό, φυσάει τώρα και το γιαούρτι”.  Όλοι όσοι διεκδικούν συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του κόμματος ή επιθυμούν να αναλάβουν κομματικά οφίτσια, περνούν από “ψιλό κόσκινο”. Εξαιρούνται μόνον οι βουλευτές που έχουν πάνω από μία- δύο θητείες στο κοινοβούλιο και όσοι έχουν πολυετή θητεία σε υψηλές θέσεις του κομματικού μηχανισμού.

 

Η αρμόδια κομματική επιτροπή υπό τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο,  ξεσκονίζει όχι μόνον τα βιογραφικά των υποψηφίων, αλλά και όλα τα στοιχεία που μπορεί να γίνουν αντικείμενο αρνητικής δημοσιότητας και σκανδαλολογίας. Ελέγχονται από τίτλοι σποδών και επαγγελματική διαδρομή, μέχρι οι φορολογκές δηλώσεις, τα οικογενειακά εισοδήματά τους, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και οι ενδεχόμενες συναλλαγές τους με το Δημόσιο και κρατικούς φορείς.

 

Εχει καθιερωθεί επίσης ένα ιδιότυπο “ποινικό μητρώο”: Από τους υποψήφιους ζητείται να γνωστοποιήσουν στο κόμμα αν έχουν δικαστικές εκκρεμότητας οικονομικής ή ποινικής φύσεως, καθώς και οποιοδήποτε θέμα μπορεί κατά την κρίση τους να τους “εκθέσει” και να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση.

 

Τα στοιχεία κάθε υποψηφίου αξιολογούνται από την επιτροπή κατάρτισης των ψηφοδελτίων, της οποίας ηγούνται ο υφυπουργός Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης και ο Θανάσης Νέζης, που είναι στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον τελευταίο λόγο έχει βέβαια ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος.