MY KTEO

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες, για την προστασία τους από περιστατικά ηλεκτρονικής και τηλεφωνικής εξαπάτησης


Οι πολίτες προτρέπονται να μην καταχωρούν όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης της ηλεκτρονικής τους τραπεζικής, σε ιστοσελίδες ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων (links) και να μην κοινοποιούν σε άλλα άτομα, τους προσωπικούς τους κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών

Επειδή παρατηρήθηκαν κάποια σποραδικά περιστατικά και με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή περιστατικών εξαπάτησης των συμπολιτών μας, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας επανέρχεται υπενθυμίζοντας στους πολίτες:

•           Να μην καταχωρούν όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης της ηλεκτρονικής τους τραπεζικής, σε ιστοσελίδες ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων (links), παρά μόνο στις επίσημες ιστοσελίδες των τραπεζών τους.

           Να μην κοινοποιούν σε τρίτους τους προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών, ούτε τα μηνύματα (SMS) επιβεβαίωσης που τους αποστέλλονται από τις τράπεζές τους.

           Να μην συμπληρώνουν φόρμες με τα προσωπικά τους στοιχεία, όταν τους αποστέλλονται αυτές, από άγνωστες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή μέσω μηνυμάτων (SMS, Social Media κ.λπ.).

           Να μην πείθονται εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που τους προτείνουν άγνωστα προς αυτούς άτομα, ιδιαίτερα δε, δίχως να δουν πρώτα τα προϊόντα αυτά.

           Να αποφεύγουν την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζουν, ακόμη και εάν αυτοί τους αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού και να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζουν αγγελίες πώλησης οχημάτων σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς».

           Να μην πείθονται εύκολα όταν άγνωστοι τους ζητούν να καταβάλλουν χρήματα για οφειλές, επείγουσες ανάγκες (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο)  ή σοβαρά τροχαία ατυχήματα, που εμπλέκονται  γνωστά ή συγγενικά τους πρόσωπα.

Σε κάθε περίπτωση παρακαλούνται οι πολίτες να ενημερώνουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης εις βάρος τους.

Επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr. καθώς και στην ιστοσελίδα https://www.hba.gr/ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.