MY KTEO

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Ακρίβεια: «Σαρώνει» τα νοικοκυριά - Τα νέα μέτρα στήριξης που εξετάζει η κυβέρνηση


Ακριβότερα τα τρόφιμα στην Ελλάδα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Για παράδειγμα, παρά τον υψηλό πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα προϊόντα είναι φθηνότερα στα σουπερ μάρκετ - Παράλληλα στο τραπέζι πέφτουν σενάρια για νέα μέτρα στήριξης με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Στην Ελλάδα οι τιμές των τροφίμων και των άλλων βασικών ειδών νοικοκυριού διαφέρουν αρκετά από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης του OPEN η ακρίβεια στα τρόφιμα αλλά και σε πολλά προϊόντα καθημερινής χρήσης πωλούνται ακριβότερα ακόμη και έως 60% στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η έρευνα καταδεικνύει πως προϊόντα που αγοράζουμε καθημερινά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ πωλούνται φθηνότερα στο Λονδίνο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο στιγμιαίος καφές ο οποίος πωλείται στην Αγγλία στην τιμή των 33,8 ευρώ (30 λίρες) το κιλό ενώ η ίδια ποσότητα στην Ελλάδα πωλείται στα 54,63 ευρώ δημιουργώντας διαφορά της τάξεως 61%.

Ακόμη ένα παράδειγμα είναι το κρουασάν, στην Αγγλία το κιλό πωλείται στην τιμή των 8,4 ευρώ (7,5 λίρες) ενώ στην Ελλάδα σημειώνεται αύξηση 10,5% καθώς η τιμή του κιλού βρίσκεται στα 9,29 ευρώ.

Ακόμα και τα καθαριστικά προϊόντα είναι φθηνότερα στα βρετανικά σούπερ μάρκετ καθώς το απορρυπαντικό ρούχων πωλείται στο Λονδίνο προς 2,62 λίρες δηλαδή 2,93 ευρώ ενώ η ίδια ποσότητα στην Ελλάδα κοστίζει 3,27.

Σημειώνεται ότι στη Βρετανία οι μισθοί είναι πολλαπλάσιοι.

Νέα μέτρα στήριξης για ευάλωτους στο τραπέζι
Νέα μέτρα στήριξης για ευάλωτα νοικοκυριά έχουν «πέσει» στο τραπέζι. Παράλληλα νέα σενάρια για μέτρα στήριξης με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά κάνουν την εμφάνιση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης OPEN, βασική προτεραιότητα θα είναι και πάλι η στήριξη των νοικοκυριών από την ενεργειακή ακρίβεια, καθώς το ράλι στις τιμές ενέργειας συνεχίζεται και δεν υπάρχει καμία ορατότητα για επιβράδυνση των τιμών.

Βεβαίως, πάντα και με γνώμονα τις αντοχές των κρατικών ταμείων, καθώς και την πορεία της κρίσης και των τιμών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο το οποίο συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες προς υλοποίηση είναι ένα έκτακτο δώρο Πάσχα, μία νέα επιταγή ακρίβειας η οποία θα δοθεί πριν τις ημέρες του Πάσχα.

Σειρά παίρνουν τα αναδρομικά των συνταξιούχων, είναι ένα δύσκολο μέτρο να υλοποιηθεί καθώς έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος. Παράλληλα στο τραπέζι υπάρχουν και μέτρα στο μέτωπο της φορολογίας ως αντιστάθμισμα για την αύξηση των εισφορών.



newsbomb.gr