MY KTEO

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Άλλο η προσδοκία στο σεξ κι άλλο η πραγματικότητα…


Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για τον γυναικείο οργασμό…

Ο γυναικείος οργασμός εξακολουθεί και παραμένει μυστήριο, παρόλο που μιλάμε πλέον ανοιχτά για σεξουαλικά ζητήματα και η γυναίκα σήμερα τον διεκδικεί όλο και περισσότερο. Λογικά θα αναρωτηθείτε: “Εφόσον έχουμε μεγαλύτερη πληροφόρηση και οι περισσότερες γυναίκες τον διεκδικούν, γιατί παραμένει μυστήριο;” Πολύ απλά, γιατί η γυναίκα έχει διαφορετική και πιο περίπλοκη σεξουαλική λειτουργία από αυτήν του άνδρα. Χρειάζεται να εναρμονιστεί εγκεφαλικά, ψυχοσυναισθηματικά και σωματικά για να κορυφώσει. Φυσικά, και ένας καλός ερωτικός παρτενέρ με μία καλή τεχνική είναι απαραίτητος!

Τι είναι ο οργασμός;
Θα λέγαμε απλά ότι είναι η ψυχική και σωματική ολοκλήρωση με κυρίαρχη συμμετοχή των βιολογικών ορμονών και κυρίως του εγκεφάλου. Χρειάζεται δηλαδή ολοκληρωτική ψυχοσυναισθηματική και βιολογική συμμετοχή στον δρόμο για την κορύφωση. Κάτι που δεν είναι εφικτό πάντα, καθώς σχετίζεται με το πώς νιώθει η γυναίκα εκείνη τη στιγμή, πώς είναι με τον σύντροφό της, αν υπάρχουν αρκετά προκαταρκτικά για καλή σεξουαλική προετοιμασία, αν εκείνη του ζητάει αυτό που της αρέσει, αν είναι συγκεντρωμένη σε αυτό που γίνεται τη συγκεκριμένη στιγμή, αν αφήνεται να απολαύσει το σεξ, αν είναι “χαμένη στα ταμπού”, σε προκαταλήψεις και σε αυστηρές εγγραφές όπου η σεξουαλική απόλαυση είναι ανήθικη ή κακή, αν κυνηγάει τον οργασμό της χωρίς όμως να τον φτάνει ποτέ, αν ψάχνει το σημείο G, αγνοώντας πως δεν υπάρχει, …, αν…, αν…

Βλέπουμε λοιπόν πως για να βιώσω ως γυναίκα τον οργασμό, χρειάζεται πρώτα από όλα να το επιτρέψω η ίδια στον εαυτό μου. Όσο νιώθω επιτακτικά την ανάγκη πως “πρέπει” να κορυφώσω, τόσο απομακρύνομαι από τον στόχο μου, καθώς καθηλώνομαι αγχωτικά στην αναζήτησή του, μέσα από ένα ατέρμονο κυνήγι! Παγιδεύομαι όλο και περισσότερο και εγκλωβίζομαι στην πεποίθηση πως όλη η σεξουαλική συμπεριφορά και η σεξουαλική μου αναγνώριση από τον σύντροφο έρχεται μέσω της οργασμικής μου κορύφωσης! Η σφραγίδα του “πρέπει να φτάσω σε οργασμό” μπορεί να μπει εμπόδιο στην οργασμική κορύφωση και γενικότερα στην σεξουαλική απόλαυση.

Άλλο η προσδοκία και άλλο η πραγματικότητα…
Το άγχος, η προσδοκία να είναι τέλεια η σεξουαλική επαφή, η σκέψη πως “πρέπει” να κορυφώσω γιατί διαφορετικά θα με θεωρήσει ψυχρή, είναι αρκετά για να μου χαλάσουν τη διάθεση και να με απομακρύνουν από την ολοκλήρωση. Ωστόσο, ο οργασμός δεν αποτελεί υποχρεωτική παράμετρο, ούτε είναι καθοριστικός παράγοντας για την ικανοποίησή μου. Αντί να σκέφτομαι “πρέπει να ολοκληρώσω”, που μετατρέπεται σε καταναγκαστική σκέψη φέρνοντας το αντίθετο αποτέλεσμα, μπορώ να δοκιμάσω το “θέλω, μπορώ και διεκδικώ τον οργασμό μου”. Έτσι, καταφέρνω να απολαύσω και το ταξίδι, όχι μόνο το προορισμό…

Αν δεν είμαι εξοικειωμένη με τα γεννητικά μου όργανα, αν δεν γνωρίζω ή δεν μου αρέσει το σώμα μου παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στο αν θα κορυφώσω ή όχι. Για παράδειγμα, αν δεν νιώθω άνετα με το σώμα μου και προσπαθώ να κρύψω τις ατέλειές του, αν ντρέπομαι να εμφανιστώ μπροστά στον σύντροφο και αναζητώ τα …σκοτάδια ή κρύβομαι κάτω από τα σκεπάσματα, πώς θα αφεθώ στο παιχνίδι αναζήτησης της ηδονής;

Αν μεγάλωσα με ταμπού και προκαταλήψεις, αν νιώθω πως “δεν κάνει” ή δεν αξίζω την ηδονή… Σκέψεις που ευθύνονται για πληθώρα σεξουαλικών δυσλειτουργιών, όπως διαταραχές του οργασμού, του πόνου ή της επιθυμίας. Αν ενώ κορυφώνω κλειτοριδικά, πιστεύω πως “πρέπει” να κορυφώσω και κολπικά για να “είμαι γυναίκα” ή γιατί εκείνος μου το ζητά για να …νιώσει άνδρας μέσα από την οργασμική κορύφωση που μου προσφέρει! Και όμως, ο οργασμός είναι ένας, είτε κλειτοριδικός -στο μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών, είτε κολπικός!

Τέλος, μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις που επηρεάζουν αρνητικά τη γυναικεία σεξουαλικότητα γενικότερα και όχι μόνο τον οργασμό, π.χ. η χημειοθεραπεία, ο υποθυρεοειδισμός, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής και κυρίως, αντικαταθλιπτικής αγωγής, η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, ορμονικές μεταβολές λόγω της εμμηνόπαυσης, κλπ.

Ο γυναικείος οργασμός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που σίγουρα δεν μπορεί να καλυφθεί μέσα σε λίγες γραμμές, καθώς είναι μία περίπλοκη λειτουργία που απαιτεί τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική συμμετοχή. Χρειάζεται να “είμαι καλά εγώ με εμένα αλλά και με εσένα” και προπάντων “συγκέντρωση σε αυτό που γίνεται, σε αυτό που συμβαίνει, σε αυτό που κάνω, εκείνη ακριβώς τη στιγμή, στο εδώ και τώρα!” Διαφορετικά, είναι σαν να κλείνω την πόρτα στα ερεθίσματα και δεν τους επιτρέπω να “περάσουν” και να μου προσφέρουν την σεξουαλική ευχαρίστηση, την ηδονή και την ικανοποίηση!

Το σεξ είναι ένα παιχνίδι αισθήσεων, που αν επιτρέψω στον εαυτό μου να το βιώσει και να το απολαύσει, τότε και μόνο τότε, μπορώ να βιώσω την ηδονή και κατ’ επέκταση και τον οργασμό με τον ερωτικό μου σύντροφο.
Εάν υπάρχει κάποιος από τους παραπάνω παράγοντες που εμποδίζει μία γυναίκα να βιώσει αυτό το συναίσθημα της ηδονικής απόλαυσης και ευχαρίστησης, καλό θα ήταν να αναζητήσει τη βοήθεια ειδικού σεξουαλικής υγείας, ώστε να μπορεί να απολαύσει αυτό που η ίδια η φύση της προσφέρει!


tlife.gr