MY KTEO

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Τράπεζες: Ξεκινάει τον Φεβρουάριο η επιδότηση των στεγαστικών δανείων


Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε εξέλιξη, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ τις επόμενες εβδομάδες το πρόγραμμα επιδότησης των ευάλωτων νοικοκυριών που συμφώνησαν στο τέλος της περασμένης χρονιάς οι δύο πλευρές.

Τραπεζικές πηγές επιβεβαιώνουν τον σχεδιασμό που θέλει την πλατφόρμα για την επιδότηση από τις τράπεζες των ευάλωτων νοικοκυριών να ανοίξει προς τα μέσα Φεβρουαρίου, καλύπτοντας έτσι κατά το ήμισυ την επιβάρυνση που υφίστανται οι προϋπολογισμοί των νοικοκυρών από την αύξηση των επιτοκίων τους τελευταίους 10 μήνες.

Όπως έχει γράψει το news247.gr η εν λόγω πλατφόρμα θα στηριχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα Ι», που αφορούσε την επιδότηση της πρώτης κατοικίας από το κράτος λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού ενώ το πρόγραμμα θα καλύπτει όλα τα δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, που σύμφωνα με τα στοιχεία από τις τράπεζες υπολογίζονται στις 30.000 περίπου για δάνεια ύψους τουλάχιστον €2 δισ.. Το συνολικό κόστος του προγράμματος, θα αναληφθεί από κοινού και ισόποσα από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, στο πλαίσιο των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, το οποίο αναπτύσσει ξεχωριστά κάθε τράπεζα.

Οι δικαιούχοι
Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα επιδότησης έχουν όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν ενήμερα δάνεια στις τράπεζες –συστημικές και μη–, αλλά και τα ενήμερα δάνεια των ευάλωτων δανειοληπτών, που έχουν τιτλοποιηθεί και βρίσκονται στην κυριότητα των funds. Η επιδότηση θα καλύψει το 50% της αύξησης των επιτοκίων που έχει περάσει μέχρι σήμερα στις δόσεις των δανείων, αλλά και όσες προκύψουν εντός των επόμενων 12 μηνών.

Ύστερα από μια επταετή περίοδο αρνητικών επιτοκίων, από τον περασμένο Απρίλιο βρίσκεται σε εξέλιξη μια σταθερή άνοδο των επιτοκίων με αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μόλις μήνες το euribor 3μήνου, που αποτελεί τη βάση τιμολόγησης για τη συντριπτική πλειονότητα των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, να έχει εκτιναχθεί σήμερα στο 2,13%.

Μάλιστα η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες καθώς στο σύνολό τους αναλυτές και οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στις αρχές Φεβρουαρίου θα αυξήσει εκ νέου το βασικό επιτόκιο, συμπαρασύροντας σε περαιτέρω άνοδο και το euribor.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον Κυβέρνηση και Τράπεζες συμφώνησαν στο τέλος του περασμένου έτους στην αναγκαιότητα στήριξης των δανειοληπτών και στην υιοθέτηση ενός προγράμματος, σύμφωνα με το οποίο εάν η δόση ενός ενυπόθηκου δανείου ήταν τον περασμένο Ιούνιο 400 ευρώ και έχει αυξηθεί μέχρι σήμερα στα 500 ευρώ, η επιδότηση θα είναι 50 ευρώ. Στην περίπτωση μάλιστα που το euribor συνεχίζει την αναμενόμενη αυξητική του τάση και η αύξηση της δόσης του συγκεκριμένου δανείου τους προσεχείς μήνες φθάσει τα 560 ευρώ, η συνολική επιδότηση θα ανέρχεται στα 80 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην κατηγορία των συνεπών δανειοληπτών ανήκουν όσοι δεν έχουν καθυστερήσει τη δόση του δανείου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών.

Τα κριτήρια
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των τραπεζών βασικό κριτήριο –εκτός από τη συνέπεια των οφειλετών– είναι να πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος, έτσι ώστε να χαρακτηριστούν ευάλωτοι. Το εισοδηματικό κριτήριο ξεκινάει από τα 7.000 ευρώ όταν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια και κλιμακώνεται έως τα 21.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, ενώ το περιουσιακό κριτήριο αφορά το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, το ύψος της οποίας ξεκινάει από τα 120.000 ευρώ και κλιμακώνεται έως και τα 180.000 ευρώ, ανάλογα επίσης με τη σύνθεση της οικογένειας και το ύψος των καταθέσεων, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ.

Οι δανειολήπτες που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να χαρακτηριστούν ευάλωτοι, θα μπαίνουν στην πλατφόρμα που θα ανοίξει γι’ αυτόν τον σκοπό και θα κάνουν αίτηση για να λάβουν την επιδότηση. Το ποσό της επιδότησης θα πιστώνεται σε ειδικό λογαριασμό. Η δόση όμως που θα πληρώνουν στην τράπεζα θα είναι αυτή που προκύπτει με βάση τη δανειακή τους σύμβαση και δεν θα είναι μειωμένη. Αρα θα πρόκειται για επιδότηση με τη μορφή επιστροφής του ποσού στον λογαριασμό του δανειολήπτη. Αντίστοιχα το ποσό της επιδότησης θα συγκεντρωθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε ένα κοινό ταμείο με τη μορφή ενός κουμπαρά, μέσω του οποίου θα πιστώνονται από την ΕΓΔΙΧ τα ποσά στους δικαιούχους.



News247.gr