MY KTEO

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Πλεύρης -Κορωνοϊός: Άφησε ανοικτό «παράθυρο» για προληπτικά μέτρα στην Ελλάδα λόγω έξαρσης στην Κίνα


Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να ληφθούν προληπτικά μέτρα και στην Ελλάδα λόγω της «αναζωπύρωσης» πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Φοβόμαστε ότι η έξαρση των κρουσμάτων θα οδηγήσει σε νέες μεταλλάξεις. Οι χώρες που έχουν στενότερους δεσμούς με την Κίνα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο τις αποφάσεις που θα λάβουμε θα είναι σε κοινή γραμμή με την Ευρώπη», είπε ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 αναφέροντας παράλληλα ότι αν κρίνεται επιτακτικό θα ακολουθήθουν τα μέτρα που θα αποφασιστούν.

Ο ΠΟΥ «κρούει» το καμπανάκι του κινδύνου για τον κορονοϊό, γιατί τα επιστημονικά στοιχεία της Κίνας δεν είναι αξιόπιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης. Όπως ανέφερε ο υπουργός, στην Κίνα η πολιτική «Zero Covid» ήταν αποτυχημένη και η χώρα βρίσκεται στην ίδια φάση που ήταν ένα χρόνο πριν. Πρόσθεσε ότι θα γίνει σύσκεψη από τον ευρωπαϊκό ΕΟΔΥ μέσα στην εβδομάδα.

«Υπάρχει σχετική επιφύλαξη σε παγκόσμιο επιστημονικό επίπεδο για τα δεδομένα που δίνει η Κίνα σχετικά με τον κορωνοϊό. Στη συγκεκριμένη συγκυρία όλα είναι στο μικροσκόπιο: ο πληθυσμός της δεν έχει εκτεθεί στον ιό, λόγω της πολιτικής του μηδενισμού των κρουσμάτων που ακολουθούσε, δεν είναι σαφής η εικόνα της εμβολιαστικής κάλυψης, δεν είναι γνωστή η αποτελεσματικότητα που έχουν τα εμβόλια που χορηγούνται. Εχουμε από τη μία πλευρά αυτή την κατάσταση στην Κίνα που δημιουργεί επισφάλεια και από την άλλη πλευρά έναν σχετικά καλά θωρακισμένο με τα εμβόλια πληθυσμό στην Ευρώπη», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Δημήτρης Παρασκευής.

Έκτακτα μέτρα σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Το κινεζικό Κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκε ένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, έναντι ενός το προηγούμενο, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη γιγαντιαία ασιατική χώρα των 1,41 δισεκ. κατοίκων να φθάνει τους 5.250 νεκρούς από τα τέλη του 2019.

Η Γαλλία έκανε χθες έκκληση προς τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ να υποβάλουν σε τεστ για COVID τους κινέζους ταξιδιώτες μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν.

Μόνο η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ζητήσει κάτι ανάλογο ανάμεσα στις 27 χώρες του μπλοκ καθώς αξιωματούχοι υγείας από τις χώρες μέλη απέτυχαν την περασμένη εβδομάδα να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική.

Παράλληλα Αυστραλία είναι η τελευταία χώρα που ανακοίνωσε περιορισμούς για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Θα έχουν την υποχρέωση να προσκομίζουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού από την Πέμπτη 5η Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Μαρκ Μπάτλερ.

Πανομοιότυπη διάταξη ανακοίνωσε χθες Σάββατο η κυβέρνηση του Καναδά, από την 5η Ιανουαρίου και καταρχήν για τριάντα ημέρες.

Υπό τον έντονο φόβο ότι στην Κίνα υπάρχει ένα νέο στέλεχος του ιού αρκετά και η Βρετανία, έλαβε την απόφαση να απαιτούν επίδειξη αρνητικού τεστ covid όταν φτάνουν αεροπορικώς ταξιδιώτες από την Κίνα. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Ιανουαρίου.

Το μέτρο αυτό έχει ανακοινωθεί ότι θα εφαρμόσουν κι άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ινδία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ. Η Νότια Κορέα επίσης έλαβε την Παρασκευή αντίστοιχη απόφαση, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ ως τον Φεβρουάριο του 2023.


Ενώ η Γερμανία εισηγήθηκε να δημιουργηθεί ένα «παρατηρητήριο» παραλλαγών της covid στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, χωρίς να επιβάλει τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα. Η Ελβετία επεσήμανε χθες ότι δεν προβλέπει να ενισχύσει τον έλεγχο των επιβατών από την Κίνα.

Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες είναι «κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφόρησης από το Πεκίνο, εκτίμησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.



aftodioikisi.gr