MY KTEO

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Όλο το προεκλογικό σχέδιο Ανδρουλάκη

 


Την εικόνα ενός κόμματος έτοιμου για κάλπες ανά πάσα στιγμή θέλει να περάσει στους πολίτες το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ξεκινάει τον προεκλογικό μαραθώνιο από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στα τέλη Ιανουαρίου. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, με σημαία την «πολιτική αυτονομία», θα δείξει την ετοιμότητα του κόμματος μέσα από περιοδείες και θεματικές εκδηλώσεις.

 Με την απογραφή να έχει ολοκληρωθεί και με δεδομένο ότι αυτές οι εκλογές θα γίνουν με τη νέα κατανομή των εδρών, η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται στα τέλη του μηνός να αποφασίσει για τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Με την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων θα φύγει και ένα μεγάλο βάρος από την ηγεσία του κόμματος μετά τις παραιτήσεις υποψηφίων και την γκρίνια που υπήρξε από πολιτευτές το προηγούμενο διάστημα.

 Με βάση τις έρευνες που έχουν στα χέρια τους στη Χαριλάου Τρικούπη, στο ΠΑΣΟΚ είναι πεπεισμένοι ότι τα ποσοστά του κόμματος θα είναι υψηλά σε Κρήτη, Δυτική Ελλάδα, Νότιο και Βόρειο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Γι’ αυτό άλλωστε ο Ανδρουλάκης ετοιμάζει σειρά περιοδειών στην περιφέρεια. Η αρχή θα γίνει αυτό και το επόμενο σαββατοκύριακο με την Πελοπόννησο (15 και 21 Ιανουαρίου).

 

Η στρατηγική

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ – σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του κόμματος που μιλούν στο «Ποντίκι» – συνοψίζεται ως εξής: «Τους επόμενους δύο μήνες ο Νίκος Ανδρουλάκης να έχει βρεθεί σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας. Έχει ανάγκη ο χώρος την επαφή του αρχηγού με τον κόσμο, αλλά και το αντίθετο».

 

Περιοδείες σε όλη την Ελλάδα με σημαία την «πολιτική αυτονομία»

Στις περιοδείες θα πραγματοποιούνται θεματικές εκδηλώσεις, συζητήσεις με παραγωγικούς φορείς αλλά και ομιλίες. Στο ΠΑΣΟΚ ξέρουν πολύ καλά ότι η περιφέρεια είναι η δύναμή τους, γι’ αυτό και δίνουν ιδιαίτερη προσοχή. Το ατύχημα που είχε ο πρόεδρός του δημιούργησε ένα μικρό αλλά όχι αμελητέο κενό στις σχέσεις του κόμματος με την κοινωνία.

 

Καμπάνιες

Η καμπάνια του ΠΑΣΟΚ θα βασιστεί πάνω στο πρόγραμμά του. Εκεί θα κινηθούν προεκλογικά, καθώς, όπως τονίζουν συνεργάτες του Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα το οποίο κάνει τη διαφορά σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουμε θέσεις, έχουμε προτάσεις, το πρόγραμμά μας είναι η σημαία μας». Η προσέγγιση που έχουν σκεφτεί οι συνεργάτες του προέδρου φαίνεται ενδιαφέρουσα, καθώς μέσα από τις θέσεις του κόμματος σε μία σειρά από ζητήματα «οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τον εαυτό τους».

 

«Μέσα από τις ομιλίες του Ανδρουλάκη, τα προεκλογικά σποτ, τις συνεντεύξεις, θέλουμε κάθε μία κοινωνική ομάδα να βλέπει τον εαυτό της. Ο αγρότης με τις θέσεις μας για τον πρωτογενή τομέα και τη φορολόγηση, ο νέος μέσα από τις προτάσεις μας για τα εργασιακά και την κοινωνική κατοικία, οι ελεύθεροι επαγγελματίες – το κίνημα της γραβάτας – να διαπιστώσει ότι μπορεί να βασιστεί σε μας και τις θέσεις μας».

 

Μετεκλογικές συνεργασίες

Στο ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών ο Ανδρουλάκης δεν έχει άλλη γραμμή εκτός από αυτήν της πολιτικής αυτονομίας, πάνω στην οποία θα κινηθεί ο προεκλογικός του αγώνας:

 

«Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο θα μένει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτό θέλουμε ισχυρή εντολή να ανατρέψουμε αυτή την ιδιότυπη ομηρεία του προοδευτικού κόσμου της χώρας και αυτό το φαύλο πολιτικό σύστημα που συνεχώς αναπαράγει τα ίδια προβλήματα. Στόχος μας είναι ο δημοκρατικός πολίτης, γι’ αυτό πρέπει να του παρουσιάζουμε τις κοινές πολιτικές συμπεριφορές που έχουν Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ».

 

Κορυφαία στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή στη βάση προγραμματικής συμφωνίας, η οποία θα έχει ψηλά το κοινωνικό κράτος, τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καλύτερη παιδεία, φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου κ.λπ.

 

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κυνηγάει την αυτοδυναμία λόγω εξουσιομανίας, και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ναι μεν έφερε την απλή αναλογική αλλά λέει ότι δεν θέλει κυβέρνηση των ηττημένων, αποκλείουν τις συνεργασίες. Όχι το ΠΑΣΟΚ». Στη Χαριλάου Τρικούπη – όπως έχει γραφτεί και στο παρελθόν – δείχνουν ενοχλημένοι και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με διάφορα τεχνάσματα να προσβάλει τον χώρο.

 

Πρώτος ο Μητσοτάκης μίλησε για «ΣοσιαλΚαμμένους», ενώ κορυφαίοι υπουργοί παίζουν το χαρτί της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25, πράγμα το οποίο – όπως τονίζουν – δεν απορρέει από πουθενά.

 

«Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα κοινό σημείο με τον κ. Βαρουφάκη. Θυμόμαστε όλοι τις πολιτικές του κ. Βαρουφάκη, που ήταν υπουργός του κ. Τσίπρα. Όπως θυμόμαστε και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Άρα, όταν κάναμε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, ήμασταν Καμμένοι; Προσβλητικά τα όσα λέει ο Μητσοτάκης για τα στελέχη μας, για τον κόσμο μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο πρωθυπουργός έχει χάσει την ψυχραιμία του, αλλά δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτό το παιχνίδι. Είκοσι πέντε χρόνια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Καμμένος».

 

Σκοπός της ηγετικής ομάδας του κόμματος είναι να γίνει ξεκάθαρη η πολιτική διαφοροποίηση απέναντι σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως να παρουσιαστούν στους ψηφοφόρους τα «κοινά χαρακτηριστικά των δύο μεγαλύτερων αντιπάλων».