MY KTEO

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Σαρώνει η εγκληματικότητα στην χώρα: Κατακόρυφη αύξηση σε διαρρήξεις, κλοπές και γυναικοκτονίες


Αύξηση σε ληστείες, διαρρήξεις, κλοπές, περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και τροχαία ατυχήματα, χαμηλό ενδεκαετίας στις ανθρωποκτονίες και ρεκόρ επταετίας στις αποτροπές παράνομης εισόδου στη χώρα από τον Έβρο, αποτυπώνουν τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για τους βασικούς δείκτες εγκληματικότητας στη χώρα το 2022.

Η εγκληματικότητα να μεν παραμένει αισθητά μειωμένη σε σχέση με την περίοδο προ κορονοϊού, όμως μέσα σε ένα μόλις χρόνο, όλοι οι βασικοί δείκτες παρουσιάζουν αύξηση. Είναι ενδεικτικό ότι σε σύγκριση με το 2021, οι διαρρήξεις και οι ληστείες αυξήθηκαν κατά 17%, ενώ οι κλοπές οχημάτων κατά 23%.

Αντίθετα, μείωση κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, παρουσιάζουν οι ανθρωποκτονίες. Μάλιστα πρόκειται για τις λιγότερες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από το 2011. Ταυτόχρονα ιδιαίτερα υψηλό είναι και το ποσοστό εξιχνιάσεων που ξεπέρασε το 88%.

Την ίδια ώρα όμως το 2022 καταγράφηκαν 17 γυναικοκτονίες, ενώ σημειώθηκαν 11.476 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Από αυτά, τα 3.279 περιστατικά διαχειρίστηκαν τα 18 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά στην προστασία των συνόρων στον Έβρο το 2022 έγιναν 256.060 αποτροπές και 1.491 συλλήψεις διακινητών, έναντι 175.301 το 2021, αριθμοί που αντικατοπτρίζουν την αυξημένη πίεση που καταγράφεται στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

Αύξηση που ξεπερνά το 4% παρουσιάζουν τον τελευταίο χρόνο τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα σε όλη τη χώρα, που το 2022 έφτασαν τα 600.

«Μπαράζ» ελέγχων πραγματοποίησαν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. το 2022 για την προστασία των ζώων. Συνολικά οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα έφτασαν τους 4.999, ενώ παράλληλα σχηματίστηκαν 1717 δικογραφίες, σημειώθηκαν 308 συλλήψεις, βεβαιώθηκαν 1953 διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 3.251.265 ευρώ.

Εντατική ήταν και η παρουσία των κλιμακίων της ΕΛ.ΑΣ. σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Συγκεκριμένα μέσα στο 2022, πραγματοποιήθηκαν 523.400 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 6.133 παραβάσεις.

«Τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία πριν από λίγο αφορούν τη ζωή όλων.

Αποδεικνύουν ότι η Ασφάλεια στα σύνορα της Πατρίδας μας είναι σήμερα πανίσχυρη, αντιμετωπίζοντας πολύ αποτελεσματικά την παράνομη μετανάστευση.

Και ταυτόχρονα η ασφάλεια στις γειτονιές βελτιώνεται πλέον διαρκώς. Με τη σημαντική μείωση της εγκληματικότητας κατά 25% σε σχέση με την περίοδο 2015-2019. Με τις λιγότερες ανθρωποκτονίες των τελευταίων 11 ετών, παρά το γεγονός ότι αυξάνονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε.

Συνεχίζουμε συστηματικά. Με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Βάζοντας τέλος σε κάθε άβατο ανομίας. Με την σκληρή δουλειά των αστυνομικών μας, ενισχύοντας διαρκώς την παρουσία τους στις γειτονιές, προστατεύουμε τη ζωή και την περιουσία των πολιτών. Γιατί η ασφάλεια τους είναι προϋπόθεση για την ευημερία και γι’ αυτό καθημερινή μας υποχρέωση με έργο και μετρήσιμο αποτέλεσμα.», δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με αφορμή την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων της Ελληνικής Αστυνομίας για το έτος 2022.

Δείτε τους σχετικούς πίνακες:










iEidiseis.gr