MY KTEO

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Ανακοίνωση της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ με αφορμή τον θάνατο πρόσφυγα στη προσφυγική δομή της Ριτσώνας


 Το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο 45χρονου  πρόσφυγα στη προσφυγική δομή της Ριτσώνας αποδεικνύει για μια ακόμα αφορά την πλήρη υποβάθμιση των δομών υγείας στη περιοχή  όπως η έλλειψη σε ΕΚΑΒ, κενά στο νοσοκομείο Χαλκίδας και αφορά όλο τον λαό.

 

Ο πρόσφυγας αναζητούσε μάταια ιατρική βοήθεια από τα μεσάνυχτα αφού στο χώρο δεν υπάρχει μόνιμη παρουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ούτε συγκοινωνιακή σύνδεση.  Η κατάσταση  στη δομή προσφύγων είναι άκρως επικίνδυνη, διαμένουν σε ομηρία 2000 άνθρωποι και παιδιά σε άθλιες συνθήκες. Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο χώρο, μόνο τις πρωινές ώρες και παρά τις προσπάθειες του λίγου προσωπικού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες σε περίθαλψη.

 

Η κατάσταση αυτή έχει την υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ, των προηγούμενων κυβερνήσεων, της ΕΕ που εμπορευματοποιούν και υποβαθμίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας για κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της υγείας, εγκλωβίζουν τα θύματα των πολέμων στη χώρα μας, στηρίζουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που ξεριζώνουν τους λαούς.

 

Με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ απαιτείται άμεσα:

 

·    Για το χρονικό διάστημα της παραμονής των προσφύγων στη χώρα να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες συνθήκες που απαιτούνται για την ανθρώπινη διαβίωση με ευθύνη του κράτους. Πρώτα και κύρια οι υπηρεσίες υγείας με επάνδρωση του κλιμακίου του ΕΟΔΥ με επαρκές προσωπικό για όλο το 24ωρο, υλικά και μέσα και ασθενοφόρο μόνιμα στο χώρο. Ιδιαίτερη μέριμνα για τα πολλά παιδιά.

 

·    Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και ενίσχυση με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό όλες τις δημόσιες δομές υγείας.

 

·    Να χορηγηθούν όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες-μετανάστες προκειμένου να φτάσουν στις χώρες τελικού προορισμού.

 

Άμεση λύση μπορεί να δώσει η κατάργηση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, να γίνουν πράξη οι επιτροπές ασύλου στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και από εκεί να ταξιδεύουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.

 

 

 

--