MY KTEO

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

«Έφυγε» από τη ζωή ο πατέρας της Ναταλίας Δραγούμη - Ποιος ήταν ο Μάρκος Δραγούμης, ανιψιός του Ίωνα


Η ζωή και το έργο του 89χρονου μουσικολόγου και η ανακοίνωση της ηθοποιού για την απώλεια του αγαπημένου της πατέρα.

Δύσκολες ώρες περνά η οικογένεια της Ναταλίας Δραγούμης μετά την απώλεια του πολυαγαπημένου της πατέρα. Ο Μάρκος Δραγούμης «έφυγε» από τη ζωή το πρωί της Πέμπτης 19/1 σε ηλικία 89 ετών βυθίζοντας στο πένθος τα αγαπημένα του πρόσωπα. Τη δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε η ίδια η ηθοποιός δημοσιεύοντας ένα Ιnstagram story στον προσωπικό της λογαριασμό.

«Σήμερα το πρωί έφυγε ο πατέρας μας… Μάρκος Φ. Δραγούμης. Η κηδεία θα γίνει τη Δευτέρα στις 11 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών», έγραψε η γνωστή ηθοποιός.

Όπως είναι λογικό, η Ναταλία Δραγούμη είναι πολύ δεμένη με την οικογένειά της και ο θάνατος του πατέρα της αποτελεί μια οδυνηρή απώλεια.

Ποιος ήταν ο Μάρκος Δραγούμης
Ο γνωστός μουσικολόγος γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα. Ήταν γιος του Φίλιππου Δραγούμη, βουλευτή και υπουργού, και της Έλενας Βαλαωρίτη. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από την ιστορική οικογένεια Δραγούμη και ήταν εγγονός του πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη και ανιψιός του Ίωνα Δραγούμη.

Σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά με τον συνθέτη Ι. Α. Παπαϊωάννου, βυζαντινή μουσική και παρακολούθησε για δύο χρόνια τη Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Σίμωνα Καρά. Μετά το τέλος των σπουδών του στην Αθήνα το 1962, πήγε με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου στην Αγγλία, όπου παρακολούθησε, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, μαθήματα μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με επιβλέποντα καθηγητή τον Egon Wellesz.

Επιστρέφοντας το 1964 από την Αγγλία διορίστηκε καθηγητής μουσικής και υπεύθυνος του μουσικού τμήματος του Γυμνασίου-Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών, θέση από την οποία αποχώρησε το 1988. Από το 1970 έως το 2003 δίδαξε Γενική Ιστορία της Μουσικής στο Ωδείο Αθηνών κι από το 1975 είναι υπεύθυνος του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, που ίδρυσε η Μέλπω Μερλιέ το 1930.

Στο ενεργητικό του είχε πολλές δημοσιεύσεις μουσικολογικού περιεχομένου (βιβλία, δίσκοι, άρθρα), είχε λάβει μέρος σε διεθνή μουσικολογικά συνέδρια και ήταν μέλος της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας. Για την προσφορά του στη μουσική ζωή του τόπου, βραβεύτηκε το 1991 από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο Μάρκος Δραγούμης απέκτησε τέσσερα παιδιά, μεταξύ των οποίων η γνωστή ηθοποιός Ναταλία Δραγούμη και ο Φίλιππος Δραγούμης, δημοτικό σύμβουλος Αθήνας και πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των Οικολόγων Πράσινων.

Οι απώλειες που συγκλόνισαν την ηθοποιό
Πριν 3 χρόνια η γνωστή ηθοποιός έχασε ένα πολύ αγαπημένο της πρόσωπο την Ναταλία Μελά, γνωστή γλύπτρια και εγγονή του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά. Η θεία της ηθοποιού άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών.

Η ηθοποιός μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram αποχαιρέτησε τη θεία της, γράφοντας: «Καλό ταξίδι θεία… Πέθανε η σπουδαία γλύπτρια Ναταλία Μελά».

H Nαταλία Δραγούμη ετοιμάζει ταινία για τη ζωή της Ζωής Δραγούμη
Όπως είναι γνωστό, προέρχεται από μία από τις πιο ιστορικές οικογένειες της Ελλάδας. Είναι η εγγονή του Φίλιππου Δραγούμη, ο οποίος ήταν ο αδελφός του Ίωνα Δραγούμη αλλά και της Ναταλίας Δραγούμη (προς τιμήν της μάλιστα ονομάστηκε και εκείνη Ναταλία), της συζύγου του Παύλου Μελά. Αυτό το διάστημα όμως ήρθε η ώρα να ξεδιπλωθεί και η ενδιαφέρουσα ιστορία της Ζωής Δραγούμη, μιας πιο άγνωστης αδελφής του παππού της. Είναι η γυναίκα που μαζί με τον σύζυγο της, Χούλιο Παλένθια, Ισπανό πρέσβη στη Βουλγαρία, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έσωσαν 25 εβραϊκές οικογένειες λίγο πριν επιβιβαστούν στο τρένο για το Στρατόπεδο Εξόντωσης της Τρεμπλίνκα.

«Ήταν μία ιστορία που δεν την γνωρίζαμε. Η Ζωή Δραγούμη δεν είχε μιλήσει ποτέ για αυτό. Τη μάθαμε όταν με προσέγγισε ο εβραϊκής καταγωγής καναδός σκηνοθέτης Μπέρναρντ Ντΐτσεκ, ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ πάνω σε αυτή την ιστορία. Συνεργαστήκαμε και αυτή τη στιγμή διαμορφώνουμε το σενάριο μαζί», είχε δηλώσει η ηθοποιός.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν επιστολές με αναφορές στον πατέρα μου. Διακρίνουμε ακόμη την αγάπη της για τον αδελφό της, τον Ίωνα Δραγούμη. Του γράφει για τη γνωριμία της με τον Χούλιο Παλένθια και φοβάται μην δεν τον αποδεχτεί η οικογένειά της, γιατί η μητέρα του ήταν ηθοποιός στην Ισπανία. Άλλες εποχές τότε».





Queen.gr