MY KTEO

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Κατώτατος μισθός τριών σεναρίων: Η ημερομηνία για την αύξηση


Τρία είναι τα σενάρια που αφορούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα ξεκινήσει από την 1η Απριλίου, όπως έγινε γνωστό από το υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Επισπεύδοντα οι διαδικασίες ώστε η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα να ισχύει από την 1η Απριλίου και όχι από την 1η Μαΐου, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Σήμερα κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου προβλέπει το χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία.

Ωστόσο, αυτό που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί είναι πού θα φθάσει ο κατώτατος μισθός.

Υπενθυμίζεται πως όλα τα ποσά που ακούγονται αφορούν μικτές αποδοχές. Αυτή τη στιγμή ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στα 713 ευρώ.

Προς το παρόν υπάρχουν τρία σενάρια, με το πρώτο, ωστόσο να είναι το επικρατέστερο.

Πρώτο σενάριο – Αύξηση στα 751 ευρώ
Το πρώτο σενάριο και το επικρατέστερο είναι να ανέβει στα 751 ευρώ μικτά. Πρακτικά αυτό σημαίνει αύξηση κατά 5,5%.

Δεύτερο σενάριο – Αύξηση στα 780 ευρώ
Εάν διαμορφωθεί στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου, μιλάμε για αυξήσεις 7% και άνω και ισοδυναμεί με προσθήκη 50 ευρώ μικτά σε μηνιαία βάση. Κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από τη διαμόρφωση του υψηλού κόστους ενέργειας.

Τρίτο σενάριο – Συνδυασμός αυξήσεων
Το σενάριο αυτό περιλαμβάνει τυχόν περικοπές ασφαλιστικών εισφορών, φορολογικές ελαφρύνσεις, ακόμα και ως προς το σκέλος των διατακτικών σίτησης, ώστε να περιοριστεί κάπως η επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις.

Το χρονοδιάγραμμα για τον κατώτατο μισθό
1. Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Ιανουαρίου.

2. Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την 3η Φεβρουαρίου 2023.

3. Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την 10η Φεβρουαρίου 2023.

4. Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την 20ή Φεβρουαρίου 2023.

5. Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2023.

6. Τέλος, η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως την 10η Μαρτίου 2023.



iEidiseis.gr