MY KTEO

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Μητσοτάκης: Άνθρακες οι εξαγγελίες, «κρεσέντο» κινδυνολογίας για τον Τσίπρα


Με έναν έντονα κινδυνολογικό λόγο για τα… δεινά που θα έρθουν στη χώρα με μια άλλη κυβέρνηση και χωρίς καμία νέα εξαγγελία.
    
Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την πρώτη του από μια σειρά προεκλογικών συνεντεύξεων τύπου με αντικείμενο την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά ενέργειας.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι τα χειρότερα με την ακρίβεια στα καταναλωτικά αγαθά τα έχουμε δει. Οι απαντήσεις του ωστόσο για την αισχροκέρδεια που μαστίζει την αγορά, ήταν γενικόλογες, αφού περιορίστηκε να επαναλάβει ότι είναι παγκόσμιο πρόβλημα και ότι η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε εργαλείο για την πάταξη της. «Από τον Φεβρουάριο θα τεθεί σε εφαρμογή το Market Pass, για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του πληθωρισμού».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική, αλλά απέφυγε να την προσδιορίσει καθώς όπως είπε, είμαστε μόλις στον πρώτο μήνα υλοποίησης του νέου προϋπολογισμού και θα πρέπει να υπάρξει πιο ασφαλής εικόνα για τα νέα δημοσιονομικά περιθώρια.

«Δεν είμαι αφελής. Ξέρω ότι στην αγορά θα υπάρχουν κάποιοι που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την κρίση για να βγάλουν χρήματα. Ήταν σημαντική η παρέμβαση του Καλαθιού του Νοικοκυριού γιατί πρόσφερε διαφάνεια και συγκρισιμότητα. Θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αν δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.»

«Όχι» σε μείωση του ΦΠΑ
Για τη μείωση των έμμεσων φόρων, ο πρωθυπουργός, αφού απαρίθμησε τους άμεσους φόρους που έγιναν στη διάρκεια της διακυβέρνησης, όπως Η μείωση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις 9% και σημαντική μείωση στις εισφορές, άφησε ανοικτό να υπάρξουν, αλλά την επόμενη τετραετία, καθώς όπως είπε, δεν τον βρίσκει σύμφωνο η προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων.

Για τον κατώτατο μισθό, προανήγγειλε ότι θα είναι σημαντική, ενώ ισχυρίστηκε ότι η ταχύτερη υλοποίηση του δεν συνδέεται με τις εκλογές αλλά με το γεγονός ότι αρχίζει η τουριστική περίοδος.

«Η 1η Απριλίου είναι μια εύλογη ημερομηνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού γιατί αρχίζει η τουριστική περίοδος», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές, θα προχωρήσει σε αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από την 01/01/2024.

Ούτε με το κιάλι επενδυτική βαθμίδα
Με αφορμή ερώτηση για την επενδυτική βαθμίδα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αν έρθει μια άλλη κυβέρνηση, δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα «ούτε με το κιάλι». Η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν πέρασαν από συμπληγάδες ούτε και είχαν κυβέρνηση Τσίπρα – Βαρουφάκη. Το μόνο κομμάτι του παζλ για κανονικότητα είναι η επενδυτική βαθμίδα που θεωρώ ότι είναι εφικτό να γίνει μέσα στο 2023. Οι οίκοι περιμένουν τι θα γίνει στις εκλογές και θα είναι ζήτημα χρόνου αν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αν έρθει όμως μια άλλη κυβέρνηση δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με το κιάλι, είπε.

Για τις απευθείας αναθέσεις - Πάτση - Χειμάρρα
Αν υπάρχουν ζητήματα, εδώ είμαστε για να τα απαντήσουμε, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Στην περίοδο της πανδημίας όλες οι χώρες έκαναν απευθείας αναθέσεις γιατί χρειαζόμασταν μάσκες, εμβόλια κα., είπε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε, δε, ότι ο ίδιος όταν είδε το φως η υπόθεση των υποκλοπών, έκανε αμέσως δήλωση, ενώ ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να σιωπά για τις καταγγελίες Καλογρίτσα.

«Εγώ μαξιλάρι χρησιμοποιώ μόνο στον ύπνο μου»
Σε υψηλούς τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η απάντηση του στην ερώτηση τι «μαξιλάρι ασφαλείας» έχει διασφαλίσει η κυβέρνηση. «Ο κ. Τσίπρας δεν θα πρέπει να είναι υπερήφανος για το μαξιλάρι που ήταν αποτέλεσμα της λυσσαλέας φορολογίας και του καταναγκασμού που του επέβαλαν οι δανειστές. Μαξιλάρι χρησιμοποιώ όταν κοιμάμαι. Τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης είναι στα 39 δισ. ευρώ.

iEidiseis.gr