MY KTEO

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών με «κούρεμα» και δόσεις


Φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια μπορούν να κλείσουν εξωδικαστικά με ρύθμιση οφειλών, που περιλαμβάνει κούρεμα προσαυξήσεων και εξόφληση σε έως 24 δόσεις. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φορολογικές υποθέσεις που δεν συζητήθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 29 Ιουλίου 2022 καθώς και εκείνες για τις οποίες η αρχική αίτηση απορρίφθηκε από την Επιτροπή για τυπικούς λόγους.

Όσοι υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών  και  δεχθούν εντός 5 ημερών την πρόταση της Επιτροπής, θα κερδίσουν μείωση προσαυξήσεων και προστίμων έως 75%, με δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε έως 24 δόσεις.

Πρέπει όμως μέσα σε 10 ημέρες από τον συμβιβασμό να καταβάλλουν το 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, ή το 25% σε περίπτωση αυτοτελών προστίμων της οφειλής. Το υπόλοιπο μπαίνει σε δόσεις.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.eefdd.gr Στη συνέχεια ειδική επιτροπή θα εξετάσει τα αιτήματα και τις ενστάσεις των φορολογούμενων και θα αποφασίζει κατά περίπτωση για την εν όλω ή εν μέρει αποδοχή ή απόρριψη τους.

Η επιτροπή θα προτείνει στον φορολογούμενο συγκεκριμένο τρόπο διευθέτησης των διαφορών, με διαγραφή προσαυξήσεων- προστίμων και αριθμό δόσεων.



sofokleousin.gr