MY KTEO

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Επιτροπή Κατοίκων Ληλαντίου:Να αποδοθούν άμεσα σε όλους τους αγρότες οι αποζημιώσεις που καθυστερούν δυο χρόνια


Να αποδοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί οι αγρότες, να μην εξαιρεθεί κανείς από τους επαγγελματίες, να αποζημιωθούν και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, απαιτεί η Επιτροπή Κατοίκων Ληλαντίου, αναφερόμενη στις αποζημιώσεις που αφορούν τις ζημιές από την κακοκαιρία «Θάλεια» που εκκρεμμούν εδώ και δύο χρόνια.

 

«Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Στερεάς, μετά τη ''Θάλεια'' στους δύο Δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων-Μεσσαπίων υποβλήθηκαν 279 δηλώσεις φυτικής παραγωγής και 65 δηλώσεις ζωικής παραγωγής και ο ΕΛΓΑ έδωσε το συνολικό ποσό των 1.200.000 ευρώ για αποζημιώσεις σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο – ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία», όπως σημειώνει.

 

«Υποβλήθησαν επιπλέον 330 δηλώσεις για μηχανολογικό εξοπλισμό και έγγειο κεφάλαιο όπως π.χ. σε μοτέρ, γεωτρήσεις, επιχωματώσεις, διαβρώσεις κ.λπ. Οι επιχορηγήσεις αυτές εκκρεμούν. Επίσης, οι αγρότες που τους καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις, συγκαταλέγονται στην ίδια κατηγορία με τις επιχειρήσεις. Ενώ οι αιτήσεις με προσκόμιση δικαιολογητικών και οι καταγραφές ολοκληρώθηκαν, δεν έχει προχωρήσει ακόμη η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης που δικαιούνται», προσθέτει.

 

Επισημαίνει ότι είναι απαράδεκτο να μένουν εκτός των αποζημιώσεων όσοι επαγγελματίες αγρότες δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να καταβάλλουν την ασφαλιστική τους εισφορά στον ΕΛΓΑ, καθώς «είναι οι ίδιοι που πριν 2,5 χρόνια καταστράφηκαν κι έχασαν την πηγή εισοδήματός τους. Πώς να πληρώνουν εισφορά; Είναι εκείνοι που 2,5 χρόνια τώρα προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους μόνοι τους και δεν πήραν κρατική αρωγή. Έρχεται τώρα λοιπόν το κράτος και τους λέει πληρώστε για να πληρωθείτε».

 

Καταγγέλλει επίσης ότι «δεν τους προστατεύει τίποτα» από μια νέα κακοκαιρία, «αφού δεν πάρθηκαν ουσιαστικά μέτρα για θωράκιση των γύρω περιοχών και χωριών από τον Λήλαντα ποταμό».