MY KTEO

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Η συνταγή της ημέρας: Κις λορέν


Υλικά συνταγής:
175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. κρύο βούτυρο, σε κομμάτια
1 κρόκος αβγού
Συστατικά – Για τη γέμιση
200 γρ. μπέικον σε κομματάκια
50 γρ. γραβιέρα
200 ml crème fraîche
200 ml κρέμα γάλακτος
3 καλά χτυπημένα αβγά
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:
Για να φτιάξετε τη ζύμη, τοποθετήστε το αλεύρι, το βούτυρο, τον κρόκο αβγού και 4 κουταλιές του γλυκού κρύο νερό σε ένα μούλτι. Χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Απλώστε την ζύμη σε μια επιφάνεια που έχετε πασπαλίσει ελαφρώς με αλεύρι και σχηματίστε μια μπάλα. 

Έπειτα, χρησιμοποιήστε έναν πλάστη για να «ανοίξετε» τη ζύμη, μέχρι να γίνει πολύ λεπτή. Στρώστε τη ζύμη μέσα σε ένα ταψί διαμέτρου 23x2,5 εκ., έτσι ώστε να καλύπτει τη βάση και τα πλάγια.

Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι ή ένα ψαλίδι για να κόψετε τη ζύμη που περισσεύει (φυλάξτε τα κομμάτια), έτσι ώστε η ζύμη να φτάνει μέχρι το ύψος στου ταψιού.

Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να τρυπήσετε μερικές φορές τη βάση της ζύμης και αφήστε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Παράλληλα, προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.

Καλύψτε τη ζύμη με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε από επάνω κεραμικά βαρίδια ψησίματος ή κάποιο άλλο βάρος. Ψήστε για 15 λεπτά.

Καθώς η ζύμη ψήνεται, βάλτε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το μπέικον και τηγανίστε για 2-3 λεπτά. Στραγγίξτε τα υγρά που θα προκύψουν και στη συνέχεια τηγανίστε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, αλλά όχι μέχρι να γίνουν τραγανά. 

Αφαιρέστε τα από το τηγάνι και στραγγίξτε τα υπόλοιπα υγρά με χαρτοπετσέτες. Κόψτε τα ¾ της γραβιέρας σας σε μικρά κυβάκια και τρίψτε το υπόλοιπο τυρί.

Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και τα βαρίδια ψησίματος από τη ζύμη και ψήστε για άλλα 5 λεπτά ακόμα, μέχρι η ζύμη να ροδίσει ελαφρώς. Εάν δείτε ρωγμές στη ζύμη μπορείτε να τις «μπαλώσετε» με τα κομμάτια ζύμης που φυλάξατε προηγουμένως.

Σκορπίστε τα κομματάκια γραβιέρας και το τηγανητό μπέικον στη βάση της ζύμης. Σε ένα μπολ, χτυπήστε ελαφρά με ένα κουτάλι την crème fraîche για να αραιώσει λίγο και στη συνέχεια περιχύστε την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομογενοποιημένο μείγμα.

Προσθέστε στο μείγμα τα 3 καλά χτυπημένα αβγά σας και ολοκληρώστε με λίγο αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατέψτε καλά. Περιχύστε τα το μείγμα πάνω στη βάση της ζύμης, μαζί με το μπέικον και τη γραβιέρα. Πασπαλίστε με την υπόλοιπη, τριμμένη γραβιέρα.

Βάλτε το ταψί στο φούρνο και χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς Κελσίου (στον αέρα). Ψήστε για περίπου 25 λεπτά, ή μέχρι να πάρει χρώμα η κις λορέν.

Μπορείτε να σερβίρετε, αφού κρυώσει πρώτα η κις λορέν, έτσι ώστε να έχει σταθεροποιηθεί.


iEidiseis.gr