MY KTEO

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Ακατάσχετος λογαριασμός - Έρχεται μπόνους για τους συνεπείς οφειλέτες


Κίνητρο στους φορολογούμενους για να ρυθμίσουν τα χρέη τους ετοιμάζεται να δώσει η εφορία μέσω της προοδευτικής αύξησης του ορίου του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού.

Εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες οι οποίοι είναι συνεπείς με τις ρυθμίσεις τους να αποκτήσουν σταδιακά και πάλι τον έλεγχο των τραπεζικών τους λογαριασμών, οι οποίοι είναι δεσμευμένοι από τις φορολογικές Αρχές.

Η ρύθμιση μπορεί να έχει ψηφιστεί από το 2019, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η υλοποιησή της από την ΑΑΔΕ. Το σχέδιο επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Στόχος είναι να ενεργοποιηθεί έως τις αρχές Μαρτίου.

Με το νέο καθεστώς το σημερινό ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα «κτίζεται» ως εξής:
  • Ο φορολογούμενος με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό αφού υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.
  • Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3, ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού.
  • Με την πάροδο των μηνών, όσο η ρύθμιση συνεχίζει να τηρείται, ο συντελεστής αυξάνεται.
  • Αν ο φορολογούμενος ο οποίος έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος που του έχει επιβληθεί κατάσχεση, καταβάλλοντας τουλάχιστον δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου. Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν και πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5. Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ο οφειλέτης είναι συνεπής ο συντελεστής θα αυξάνεται. Για παράδειγμα για φορολογούμενο που έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση εξοφλώντας 5 δόσεις των 500 ευρώ, ο συντελεστής προσαύξησης θα είναι 3,8, και έτσι το ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού ανεβαίνει στα 1.900 ευρώ. Ωστόσο αύξηση του ακατάσχετου δικαιούνται μόνο οι οφειλέτες που η μηνιαία δόση της ρύθμισης είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ. Σε περίπτωση που η δόση είναι 500 ευρώ με την εφαρμογή του συντελεστή 3, το νέο ύψος ακατάσχετου λογαριασμού διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ.



newsbomb.gr