MY KTEO

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Η Εορτή της Πρωτοχρονιάς στην Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εσπέρας Σαββάτου 31 Δεκεμβρίου 2022 τελέσθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτή στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Κύμης χοροστατούντος του

Σεβασμιωτάτατου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ με ιερουργό στον  εσπερινό  τον Πανοσ Αρχιμ Πρόδρομο Γκέγκε και τον Διάκονο Στυλιανό Πεταχτή.














Επίσης συμμετείχαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρ Ελευθέριος Σταμπέλος και πολλοί ιερείς εκ των όμορων ενοριών της Κύμης.

Μετά το πέρας του εόρτιου εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ ευχήθηκε απευθύνοντας τις  πατρικές και εόρτιες ευχες του για την επικείμενη ανατολή του νέου έτους  προς όλους τους πιστούς  που αποτελούν το ευσεβές και  χριστεπώνυμο πλήρωμα της ιεράς μητροπόλεως.

Ακολούθως  κατά την τοπική παράδοση όπως είθισται  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ με την ποιμαντική καθοδήγηση και μέριμνα του  έψαλαν  τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα  η χορωδία της βυζαντινής μουσικής της ιεράς μητροπόλεως με τον Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Κύμης κ. Ευάγγελου Στάμου.

Την δε κυριώνυμο ημέρα της νέας ανατέλουσας  χρονιάς Κυριακή 1η Ιανουαρίου 2023  και επι τη ευκαιρία της διπλής  εορτής η της Δεσποτικής Εορτής της  Περιτομής του Χριστού και  του Αγίου Βασιλείου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ ανταποκρινόμενος  καλύπτοντας τις λειτουργικές ανάγκες μικρών ενοριών  μετέβη στα πλαίσια των ποιμαντικών και λειτουργικών επισκέψεων του στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ορεινή  ενορία του Τραχηλίου επαρχίας Αλιβερίου  όπου και ιερουργησε στην Αρχιερατικη Πρωτοχρονιάτικη  Θεία Λειτουργία με συλλειτουργούς τον Πανοσ Αρχιμ Πρόδρομο Γκέγκε και τον Διάκονο Στυλιανό Πεταχτή.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε σε εμπεριστατωμένη ανάλυση του περιεχομένου  του όρου ευτυχία λαβών αφορμή απο την συνήθη ευχή  (ευτυχισμένος ο νέος χρόνος).

Ακολούθως τόνισε ότι η ευτυχία δεν είναι μόνο προϊόν και συνάρτηση των υλικών αγαθών αλλά και των καλών και ανυπόκριτων σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων και της ευλογίας του θεού παρά του οποιου οι πιστοί οφείλουν προσευχόμενοι να ζητούν την βοήθεια τηρώντας τις εντολές του για αμοιβαία αγάπη και αληλεγγύη.

Παράληλα πρέπει να επιδεικνύουν υπομονή χωρίς ποτέ να απελπίζονται.ο πόνος η θλίψη είναι καταστάσεις αποδεκτές αλλά η απελπισία δεν είναι σύμφωνη με την ορθόδοξη πίστη μας.

 Μετά την απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ προέστη της Δοξολογίας επι τη ανατολή  του νέου ετους απευθυνόμενος με τις πατρικές και εόρτιες ευχές του  προς πιστούς τους οποίους παρότρυνε κατά το παραδοσιακό έθιμο να ψάλουν τα πρωτοχρονιάτικα  κάλαντα.

Φωτογραφίες Ευάγγελος Στάμου, Δημήτριος Κοίλιαρης, Κυριάκος Κεχρής, Δημήτριος Πετρογιάννης.