MY KTEO

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Ερώτηση Μαρίνου στη Βουλή για το ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Απαράδεκτη η κατάσταση του ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας στο Ν. Ευβοίας και επείγουσα η ανάγκη μετεγκατάστασής του.

Το ΕΕΕΕΚ (Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) Χαλκίδας στεγάζεται σε κοντέινερ εδώ και 15 χρόνια. Πρόκειται για κοντέινερ, τα οποία με το πέρασμα του χρόνου άρχισαν να σαπίζουν, δημιουργώντας ακόμη και κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά των μαθητών, λόγω της πτώσης τζαμιών. Οι συνολικές υποδομές είναι ανεπαρκείς και ακατάλληλες για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Επίσης, οι 16 «αίθουσες διδασκαλίας» - κοντέινερ δεν επαρκούν, καθώς ο αριθμός των παιδιών που είναι εγγεγραμμένα είναι διπλάσιος από την χωρητικότητά τους, ενώ δεν υπάρχει ούτε στέγαστρο για να προστατεύει τα παιδιά από τις καιρικές συνθήκες, τη βροχή και τον ήλιο.

Να σημειωθεί ότι, λόγω αυτών των απαράδεκτων συνθηκών, αρκετοί γονείς αναγκάζονται να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο ειδικό εργαστήριο.

Ακόμα, η έλλειψη επαρκούς εξειδικευμένου προσωπικού, όπως λογοθεραπευτών και εργοθεραπευτών, σε συνδυασμό με τον ανεπαρκή και ακατάλληλο χώρο, οδηγεί τους γονείς να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, ώστε τα παιδιά τους να έχουν τις αναγκαίες παροχές και υπηρεσίες για την εξέλιξή τους. Υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν και με ευθύνη του κράτους, και όχι να επιβαρύνονται οι γονείς, ακόμη και με μετακινήσεις στην Αθήνα.

Από τα παραπάνω είναι εμφανής και επείγουσα η ανάγκη για άμεση μετεγκατάσταση. Παράλληλα πρέπει να δοθεί οριστική λύση για το χρόνιο πια πρόβλημα της στέγασης του ΕΕΕΕΚ με τη δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου, που θα καλύπτει πλήρως όλες τις εκπαιδευτικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών. Μάλιστα, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κρίνει ακατάλληλο το χώρο στέγασης του ΕΕΕΕΚ, με ευθύνη του Υπ. Παιδείας, του Υπ. Εθνικής Άμυνας και του Δήμου δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα η μετεγκατάσταση σε χώρο του στρατοπέδου «Ι. Πηλίκα» (πρώην Τάγμα Πεζοναυτών), στέλνοντας τα παιδιά σε έναν διαπιστωμένα ακατάλληλο χώρο. Επισημαίνεται ότι η παραχώρηση του χώρου από το Υπ. Εθνικής Άμυνας είναι για 3 χρόνια, από το 2022 έως το 2025, που σημαίνει ότι ήδη έχει χαθεί ο πρώτος χρόνος.

Τέλος, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το γεγονός πως δεν έχει ξεκινήσει καμιά διαδικασία για την ανέγερση νέου κτηρίου, ενώ υπάρχουν δεσμεύσεις από το 2019.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

- Για την άμεση μετεγκατάσταση του ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας στο στρατόπεδο «Ι. Πηλίκα».

- Για την άμεση αντιμετώπιση των ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

- Για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και οι μελέτες, καθώς και η εξασφάλιση χρηματοδότησης, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου για το ΕΕΕΕΚ.

Οι Βουλευτές

Μαρίνος Γιώργος

Δελής Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Κατσώτης Χρήστος