MY KTEO

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Εφορία: Πότε θα δέχεται πληρωμές με κάρτες εξωτερικού


Τον ερχόμενο Ιούνιο, ίσως και λίγο νωρίτερα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα δέχεται πληρωμές οφειλών και από κάρτες ξένων τραπεζών ενώ, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα δημιουργηθεί ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, στα ελληνικά και στα αγγλικά, αφιερωμένη στους Έλληνες του εξωτερικού.

Πρόκειται για νέες διευκολύνσεις για την πληρωμή φόρων και τελών που προωθεί η ΑΑΔΕ με επίκεντρο με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών που έχουν εκδοθεί από τράπεζες του εξωτερικού. Το μέτρο θα διευκολύνει τις φόρο-συναλλαγές χιλιάδων πολιτών που καταβάλουν φόρους στην Ελλάδα ή έχουν εκκρεμότητες όπως κληρονομιές, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.

Μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζεται πως κατοικούν πάνω από 141.000 φυσικά πρόσωπα που έχουν ΑΦΜ στην Ελλάδα. Από τα 141.000 αυτά φυσικά πρόσωπα, πάνω από 51.000 έχουν ελληνική υπηκοότητα και 87.000 έχουν αμερικανική υπηκοότητα. Τα φυσικά πρόσωπα αυτά πληρώνουν στην Ελλάδα φόρους ακίνητης περιουσίας και εισοδήματος που συνολικά ξεπερνούν τα 74 εκατομμύρια ετησίως.

Η πληρωμή των φόρων μέσω καρτών του εξωτερικού θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό να διευθετήσουν φορολογικές εκκρεμότητες όπως η πληρωμή του φόρου για ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που κληρονομούν στην Ελλάδα.

Υπάρχουν δε και οι ψηφιακές πλατφόρμες της ΑΑΔΕ, myAADE, myProperty, myCar και myDATA, μέσω των οποίων οι Έλληνες ομογενείς μπορούν να κάνουν εξ αποστάσεως, από τον υπολογιστή, την ταμπλέτα ή το κινητό τους τηλέφωνο, εκατοντάδες συναλλαγές με τις φορολογικές υπηρεσίες, χωρίς να απαιτείται η δική τους παρουσία ή πληρεξουσίου προσώπου σε οποιοδήποτε γραφείο της ΑΑΔΕ στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως όσοι Έλληνες διαμένουν στο εξωτερικό είναι υποχρεωμένοι για υποβολή δήλωσης εάν:
• είναι ακόμη κάτοικοι Ελλάδας ή έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα: (διαμένουν δηλαδή πάνω από 183 ημέρες στην Ελλάδα): Φορολογούνται στην Ελλάδα και οφείλουν να δηλώσουν τόσο το εισόδημα που απέκτησαν στην Ελλάδα, όσο και το εισόδημα που απέκτησαν παγκοσμίως.
• είναι κάτοικοι εξωτερικού, που σημαίνει φορολογικά ότι δεν είναι ούτε κάτοικοι της Ελλάδας: Φορολογούνται και υποβάλλουν δήλωση στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα.

Επομένως για τους κατοίκους εξωτερικού, δηλαδή τα πρόσωπα που δεν είναι ούτε κάτοικοι της Ελλάδας, ούτε συνήθεις διαμένοντες σε αυτήν, αντικείμενο της φορολογίας εισοδήματος είναι μόνο το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα.



newmoney.gr του Στέλιου Κράλογλου