MY KTEO

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Αγωνία στο Μαξίμου για τις νέες δημοσκοπήσεις - «Ζυγίζουν» ακρίβεια και ενεργειακή κρίση


Σε εναγώνια προσπάθεια εξεύρεσης πρόσθετων δημοσιονομικών περιθωρίων επιδίδεται το οικονομικό επιτελείο μετά από εντολή του Μεγάρου Μαξίμου να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα προκειμένου να δοθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης των πολιτών το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς.

Ο νέος γύρος των δημοσκοπήσεων θα φτάσει στο κυβερνητικό επιτελείο στα τέλη της πρώτης εβδομάδας του νέου χρόνου και η αγωνία για το πως υποδέχθηκε η κοινωνία το market pass, το οποίο υπενθυμίζεται ότι βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής τόσο της αντιπολίτευση όσο και φορέων της αγοράς είναι διάχυτη.

Ιδιαίτερα μετά τα σημαντικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση της Ισπανίας για μείωση του ΦΠΑ και στήριξη της μεσαίας τάξης, η κυβερνητική πλειοψηφία έχει βρεθεί αίφνης απολογούμενη για την άρνησή της να αναλάβει αντίστοιχη πρωτοβουλία και στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ακόμα και ο πολύ συγκρατημένος στις δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος. Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, όπως είπε, θα επιστραφεί στην κοινωνία.

Ο κ. Σταϊκούρας φέρεται να έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ότι ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να εξευρεθεί από δύο πεδία : Από τον «κουμπαρά» του 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και από την ενδεχόμενη υπεραπόδοση της οικονομίας σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί. Κάτι που θα επιβεβαιωθεί ή όχι τους πρώτους μήνες του 2023.

Τότε, στις αρχές του Μαρτίου και συγκεκριμένα στις 7 του μηνός αναμένονται και οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ στις οποίες θα αποτυπώνονται οι πρώτες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 2022.

Στα ηγετικά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι όχι μόνο δεν θα τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος για ετήσια μεγέθυνση 5,6%, αλλά ενδεχομένως θα υπάρξει αναθεώρηση επί τα βελτίω της εκτίμησης για το τρίτο τρίμηνο λόγω των στοιχείων από τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Βεβαίως, όλα αυτά μέχρι στιγμής είναι σχέδια επί χάρτου, καθώς ουδείς μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα πως θα εξελιχθεί η ενεργειακή κρίση. Η κυβέρνηση, πάντως, όπως διαμηνύουν κορυφαία στελέχη, θα πάρει κι άλλο ή άλλα μέτρα στήριξης καθ οδόν προς τις κάλπες.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι με τη ραγδαία πτώση των τιμών στο φυσικό αέριο, σε επίπεδα προ του πολέμου στην Ουκρανία, ουδείς μπορεί να προδιαγράψει ότι οι κρατικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος θα συνεχίσουν να τροφοδοτούνται, χωρίς να χρειαστεί να «μπει χέρι στο ταμείο».



iEidiseis.gr της Έλλης Τριανταφύλλου