MY KTEO

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η τελετή εγκαινίων του Πολιτιστικού – Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος(ΦΩΤΟ)


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023, το απόγευμα, η τελετή εγκαινίων του Πολιτιστικού–Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, επί των οδών

Κυκλάδων και Αχαίας στη Χαλκίδα παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος υποδέχθηκε τον Μακαριώτατο, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από πλήθος Χαλκιδέων, ενώ το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ερέτριας «Κωνσταντής Κανάρης» έψαλλαν στον Μακαριώτατο παραδοσιακά κάλαντα των Φώτων.

Αμέσως μετά, τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος ο Αγιασμός τον Εγκαινίων, παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καρυστίας κ. Σεραφείμ, Θηβών κ. Γεωργίου, Ιλίου κ. Αθηναγόρου, Κηφισίας κ. Κυρίλλου, Καρπενησίου κ. Γεωργίου, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Γόρτυνος κ. Νικηφόρου, Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Κεχρεών κ. Αγάπιου, Ωρεών κ. Φιλοθέου, του Βουλευτού Ευβοίας κ. Αθανασίου Ζεμπίλη, του π. Υπουργού κ. Ελευθερίου Παπαγεωργόπουλου, του Περιφερειάρχου Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού, του Αντιπεριφερειάρχου Π.Ε. Ευβοίας κ. Γεωργίου Κελαϊδίτη, των Δημάρχων Αθηναίων κ. Κωνσταντίνου Μπακογιάννη, Χαλκιδέων κ. Έλενας Βάκα, Κύμης-Αλιβερίου κ. Αθανασίου Μπουραντά, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννης κ. Γεωργίου Τσαπουρνιώτη, Διρφύων-Μεσσαπίων κ. Γεωργίου Ψαθά, του Διοικητού της Σχολής Πεζικού Υποστρατήγου Λυσάνδρου Ξηρογιάννη, του Αστυνομικού Διευθυντού Ευβοίας Ταξιάρχου κ. Αθανασίου Γερογιάκομου, του Λιμενάρχου Χαλκίδος Πλοιάρχου Κωνσταντίνου Φλουρή, της Προϊσταμένης της Εφορείας αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων κ. Αγγελικής Σίμωσι, Αντιπεριφερειαρχών, Αντιδημάρχων, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, των ευεργετών της Ι. Μητροπόλεως κ. Αγγέλου Πνευματικού, Ισιδώρου Γαρυφαλλάκη και Ιωάννου Συμεωνίδη, πολλών Κληρικών και λαϊκών από πολλά σημεία της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στον Αγιασμό έψαλε χορός Ιεροψαλτών αποτελούμενος από Καθηγητές, Καθηγήτριες και μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, «Ιερεύς Παύλος ο Σκοπελίτης», υπό τη διεύθυνση του Διευθυντού της Σχολής κ. Δήμου Τσίμπου.

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος στην ομιλία του  αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα τιμητική παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου στην αγαπημένη του Χαλκίδα κατά την εύσημη αυτή ημέρα, αναφέρθηκε στις φάσεις κατασκευής του Πολιτιστικού Πνευματικού Κέντρου, προϋπολογισμού 3.000.000€, ενώ στα πρόσωπα των διατελεσάντων Περιφερειαρχών κ. Κλεάρχου Περγαντά και κ. Κωνσταντίνου Μπακογιάννη και του νύν Περιφερειάρχου κ. Φάνη Σπανού ευχαρίστησε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, ως Φορέα υλοποίησης του Έργου και έπειτα αναφέρθηκε ευγνωμόνως σε όποιον εργάσθηκε για την αποπεράτωση του μεγάλου αυτού Έργου, το οποίο, όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, φιλοδοξεί να γίνει η φιλόξενη αγκαλιά και ζεστή φωλιά των νέων.

Ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός από την πλευρά του στην ομιλία του σημείωσε πως το νέο Πολιτιστικό Κέντρο αποτελεί καρπό συνεργασίας της Εκκλησίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος του είπε χαρακτηριστικά «εμείς προσφέρουμε την ύλη και εσείς, Σεβασμιώτατε, είστε εκείνος που θα το γεμίσετε με πνεύμα».

Ο Μακαριώτατος, τέλος, στην προσφώνησή του, αφού εξέφρασε τη χαρά του, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο «ως ένα σωσίβιο που μπορεί να πιαστεί ένας νέος άνθρωπος σε μια ταραγμένη θάλασσα, όπως είναι η σύγχρονη ζωή», ενώ παρομοίασε τα παιδιά «σαν τα τρεχούμενα νερά που η ορμή τους δεν πρέπει να τα οδηγήσει στην απώλεια» και τέτοιου είδους σπουδαία έργα μπορούν να γίνουν τα κανάλια διοχέτευσης της δυναμικότητας των νέων και μπορούν να συμβάλουν στην καλλιέργεια χαρακτήρων.

Ο Αρχιεπίσκοπος, επίσης, προέτρεψε τους άρχοντες του τόπου να υποστηρίζουν την Εκκλησία, ιδιαίτερα σε έργα που αφορούν την νεότητα και, κλείνοντας, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση και αγάπη στους δεσμούς του με τη Χαλκίδα και τον Μητροπολίτη Χαλκίδος και, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 21 ετών από την ενθρόνισή του στη Χαλκίδα, του ευχήθηκε «ο Θεός να του δίνει δύναμη, όχι μόνο να ονειρεύεται, αλλά και να υλοποιεί τα οράματά του, όπως έκανε και σήμερα».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη της αναμνηστικής πλάκας-επιγραφής από τον Μακαριώτατο, ενώ αμέσως μετά, όλοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του νέου Πολιτιστικού Κέντρου της Μητροπόλεως, το οποίο διαθέτει Ι. Ναό αφιερωμένο στον Όσιο Ιάκωβο Τσαλίκη με βαπτιστήριο ενηλίκων, αίθουσες διαλέξεων, εκδηλώσεων και διδασκαλίας, χώρους παρασκευής τροφίμων και εστιάσεως, τις κοινωνικές υπηρεσίες, την βιβλιοθήκη, και το κειμηλιαρχείο-μουσείο της Ι. Μητροπόλεως.