MY KTEO

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Τομεακή Οργάνωση Εύβοιας ΚΚΕ: Το κυβερνητικό σχέδιο για την Βόρεια Εύβοια έχει ήδη καταδικαστεί από το λαό της Βόρειας Εύβοιας


Σχόλιο για την σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο την υλοποίηση του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας:  Το κυβερνητικό σχέδιο για την Βόρεια Εύβοια έχει ήδη καταδικαστεί από το λαό της Βόρειας Εύβοιας

Η χτεσινή (16/1) σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με αντικείμενο την υλοποίηση του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα του γραφείου τύπου σαν «συμβολική εκκίνηση» της υλοποίησης του προγράμματος. Αν και αναμένουμε τις συγκεκριμένες εξαγγελίες δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε τα βασικά σημεία που έχουν μέχρι τώρα δει το φως της δημοσιότητας.

Είναι προφανές ότι η σύσκεψη αναμάσησε τα ίδια και τα ίδια που εδώ και 1,5 χρόνο συζητούνται από τα συγκεκριμένα στελέχη του προγράμματος σε πολυάριθμες ημερίδες, συσκέψεις, φιέστες και κάποιες από αυτές υπό τον πρωθυπουργό. Από ότι φαίνεται το μόνο που αλλάζει είναι ο τόπος της σύσκεψης που ομολογουμένως έχει μια ποικιλία.

Και επειδή πολύ λόγος γίνεται για το «βάθος της διαβούλευσης» και την αισιοδοξία των κατοίκων για το πρόγραμμα, αξίζει να θυμίσουμε ορισμένες μόνο από τις στιγμές που χαρακτηρίζουν την απόρριψη του προγράμματος και των διάφορων κυβερνητικών επιτελείων από το λαό της Βόρειας Εύβοιας. Χαρακτηρίζουν και την υποκριτική διάθεση της κυβέρνησης  για διαβούλευση.  Να θυμίσουμε. Ότι στην αντίστοιχη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ιστιαία τους διαδηλωτές περίμεναν τα ΜΑΤ και αντιπροσωπεία των διαδηλωτών δεν έγινε δεχτή. Ότι στην κινητοποίηση των πυρόπληκτων στην Αθήνα, αντιπροσωπεία τους έγινε δεκτή μόνο από το ΚΚΕ. Ότι σε αντίστοιχη φιέστα στην Αιδηψό, οι ρετσινάδες και άλλοι πυρόπληκτοι διατράνωσαν ότι ο κ. Μπένος και οι φιέστες της κυβέρνησης είναι ανεπιθύμητες στη Βόρεια Εύβοια. Την μαζική κινητοποίηση των ρετσινάδων πριν λίγες μέρες στην Αθήνα αφού 1,5 χρόνο μετά οι πλειοψηφία τους δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα απασχόλησης.

Ποιοι είναι υπεύθυνοι που το δάσος έμεινε πλήρως εκτεθειμένο στο κίνδυνο πυρκαγιών; Ποιοι είναι υπεύθυνοι για την υποβάθμιση της Βόρειας Εύβοιας, για το απαράδεκτο οδικό δίκτυο, την τραγική κατάσταση στις δομές υγείας; Όλες οι κυβερνήσεις «έβαλαν το χεράκι τους» και τώρα ήρθε η ώρα «η καταστροφή να γίνει ευκαιρία». Να ποια είναι η πραγματικότητα. 1,5 χρόνο μετά: Απροστάτευτα χωριά λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικής προστασίας. Απροστάτευτο το δάσος που απέμεινε. Καμένα σπίτια που δεν έχουν αποκατασταθεί. Υποβάθμιση σχολείων. Κέντρα Υγείας υποστελεχωμένα και με επικίνδυνες ελλείψεις. Και ο κατάλογος συνεχίζεται.  Επομένως όταν ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι το πρόγραμμα «δικαίωσε και με το παραπάνω τις προσδοκίες μας» γίνεται ξεκάθαρο ότι οι «προσδοκίες» και οι «ευκαιρίες» της κυβέρνησης δεν αφορούν το λαό της Βόρειας Εύβοιας.

Ο λαός της Βόρειας Εύβοιας μπορεί με την πικρή πείρα που έχει αποκτήσει να βγάλει τα συμπεράσματα του για την στάση της κυβέρνησης και των άλλων πολιτικών δυνάμεων που τον έχουν οδηγήσει στην σημερινή κατάσταση. Για την στάση των δημοτικών αρχών και της περιφερειακής αρχής που είναι οι στυλοβάτες του προγράμματος. Μόνο ο λαός έσωσε το λαό, στην μάχη με τις φλόγες κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς, στον αγώνα για να μείνει στον τόπο του. Αυτή είναι και η μόνη διέξοδος στα προβλήματα του. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, με ΚΚΕ δυνατό.