MY KTEO

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια: Κινητοποίηση σήμερα Δευτέρα στην Αθήνα από τους ρετσινάδες και δασεργάτες

 


Κινητοποίηση στην Αθήνα με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα πραγματοποιήσουν οι ρετσινάδες και δασεργάτες της πυρόπληκτης βόρειας Εύβοιας σήμερα  Δευτέρα 9 Γενάρη στις 12 μ., απαιτώντας να μπει τέλος στην κοροϊδία της κυβέρνησης και να ικανοποιηθούν άμεσα τα δίκαια αιτήματά τους.

 

Στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, το οποίο με απόφασή του κήρυξε 24ωρη απεργία στις 9 Γενάρη για τους δασεργάτες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εργασίας για την αποκατάσταση του δάσους, διευκολύνοντας τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση.

 

«Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι! Ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά, που με ευθύνη της κυβέρνησης έκαψε τον τόπο μας ολοκληρωτικά και μας άφησε χωρίς αντικείμενο εργασίας, και παρά τις διαβεβαιώσεις, το 70% των πυρόπληκτων ρετσινάδων και δασεργατών βρίσκονται ακόμα χωρίς μεροκάματο», τονίζει σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας, χαρακτηρίζοντάς «λόγια του αέρα» τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και βρωμιές τις αναφορές ότι για τις καθυστερήσεις ευθύνονται οι ίδιοι οι ρετσινάδες και δασεργάτες.

 

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο επισημαίνει ότι η κλιμάκωση του αγώνα είναι μονόδρομος για την κατοχύρωση των όσων έχουν κερδηθεί μέχρι τώρα και την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων, και απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση.

 

«Με τον αγώνα μας όλο το προηγούμενο διάστημα κερδίσαμε πολλά. Καταφέραμε σημαντικά βήματα, ωστόσο πολλά από αυτά που απαιτήσαμε, και παρότι μας διαβεβαίωσαν ότι θα προχωρήσουν, είναι ακόμα "στον αέρα". Τώρα είναι η ώρα να αυξήσουμε την πίεση, να συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα μας», σημειώνει το Σωματείο.

 

Οι ρετσινάδες και δασεργάτες της πυρόπληκτης βόρειας Εύβοιας διεκδικούν την άμεση έναρξη του δεύτερου κύκλου του προγράμματος εργασίας, χωρίς αποκλεισμούς και καθυστερήσεις. Επίσης, να χαρακτηριστούν δασεργάτες και να λαμβάνουν τα αντίστοιχα δασεργατικά Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα, να τους εξασφαλιστούν κατάλληλα μηχανήματα, όπως αλυσοπρίονα, και ατομικά μέσα προστασίας, να αναβαθμιστεί η ασφαλιστική κλάση των ενσήμων για τους ρετσινάδες, να αυξηθεί η τιμή πώλησης της ρητίνης και να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιπυρικής προστασίας.