MY KTEO

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Σύσκεψη ΕΟΤ-Επιμελητήριο: «Βαρύ πυροβολικό» της οικονομίας της Εύβοιας ο τουρισμός, αλλά με τα κατάλληλα εργαλεία

Σε μια αντίξοη οικονομική συγκυρία, όπως αυτή που διανύουμε, η σημασία του τουρισμού αυξάνεται και τείνει να γίνει, αν δεν έχει ήδη γίνει, η βαριά βιομηχανία της Εύβοιας, μετά και από την πλήρη αποβιομηχανοποίησή της, αλλά και ένας άμεσος χρηματοδότης της οικονομίας της. Για να φτάσει όμως να γίνει ο απόλυτος τουριστικός προορισμός για έλληνες και ξένους επισκέπτες χρειάζονται πολλά ακόμα βήματα. Χρειάζεται μια νέα αρχή για την Εύβοιας. Χρειάζεται ένας συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός τουριστικής ανάπτυξης.

Σε αυτό συμφώνησαν όσοι συμμετείχαν στην σύσκεψη για τον τουρισμό στην Εύβοια, που διοργάνωσαν από κοινού ο ΕΟΤ και το Επιμελητήριο Εύβοιας το μεσημέρι της Δευτέρας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη και βέβαια του Προέδρου του Επιμελητηρίου Εύβοιας Γιάννη Γεροντίτη.

Επίσης το «παρών» έδωσαν ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, οι Δήμαρχοι Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, Κύμης-Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς, Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος και Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς, οι Αντιπεριφερειάρχες Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης και Επιχειρηματικότητας Βαγγέλης Κούκουζας, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΝΕ Σπύρος Γεροντίτης και Μπάμπης Μανιάτης, ο πρώην Βουλευτής Εύβοιας Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων του Νομού, επιμελητηριακοί σύμβουλοι και αυτοδιοικητικοί από όλη την Εύβοια, καθώς και ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Φιορεντίνος.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με την προβολή ενός 15λεπτου βίντεο, όπου παρουσιάστηκαν οι ομορφιές, αλλά και οι τουριστικές προοπτικές του Νομού.

Με τις κυρίαρχες τάσεις στον παγκόσμιο τουρισμό και τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου τουρισμού άνοιξε την ομιλία του ο Γιάννης Γεροντίτης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Εύβοια και το νησί του νησιού μας, όπως χαρακτήρισε τη Σκύρο, μπορούν να ικανοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό αυτές τις σύγχρονες τάσεις. «Η Εύβοια όμως, δεν γνώρισε την ανάπτυξη που θα περίμενε κανείς.  Αντ' αυτού γνώρισε την περιβαλλοντική υποβάθμιση, ρύπανση, άναρχη πολεοδομική "ανάπτυξη", ανθρωπογενείς καταστροφές και τόσα άλλα. Για αυτό και επιβάλλεται άμεσα μια ολιστική πολιτική αειφόρου ανάπτυξης του τόπου μας, με την εφαρμογή μέτρων» τόνισε ο Πρόεδρος.  

Ενδεικτικά κάποια από τα μέτρα αυτά σύμφωνα με τον Γιάννη Γεροντίτη είναι τα εξής: 
• Άμεση επένδυση και λειτουργία των ανακοινωθέντων υδατοδρομίων και των υδάτινων πεδίων στη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας 
• Ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της περιοχής με τις Βόρειες Σποράδες και τα νησιά του Αιγαίου. 
• Αξιοποίηση της γραμμής Κάρυστος – Άνδρος – Τήνος – Σύρος για τον εφοδιασμό των νησιών με ευβοϊκά προϊόντα και την ανάπτυξη συνεργειών στο τουριστικό τομέα. 
• Ανάπτυξη συνεργειών με τις Κυκλάδες και τα νησιά των Β. Σποράδων.  
• Άμεση υλοποίηση καμπάνιας από τον ΕΟΤ για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ενδιαφερομένων μερών για τα 3 νέα σήματα που υιοθετήθηκαν με τον ν. 4875/2021, για τα επισκέψιμα ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία με τα οποία θα επιτρέπεται από εδώ και πέρα (όπως για τα επισκέψιμα οινοποιεία), η παράλληλη λειτουργία χώρων εστίασης και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές κατοικίες κ.α.) στις εγκαταστάσεις που θα λάβουν τα σήματα αυτά.
• Προστασία και βιωσιμότητα του φυσικού περιβάλλοντος.
• Χωροταξικός σχεδιασμός σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και βελτίωση, ανάπτυξη των δημοσίων, κυρίως υποδομών.
• Μείωση του ενεργειακού κόστους των τουριστικών επιχειρήσεων, με κίνητρα για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε μεγάλα αλλά και μικρά τουριστικά καταλύματα και επιχειρήσεις εστίασης.
• Διεύρυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού σταδιακά προς το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων. 
•Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης. Κατάρτιση στις σύγχρονες δεξιότητες.

Στην έλλειψη υποδομών αναφέρθηκε ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια σε επίπεδο ιδιωτικών υποδομών, αλλά και δημόσιων υποδομών, όπως η παράκαμψη της Χαλκίδας, που έχει δημοπρατηθεί. Αλλά και σε υποδομές με τουριστικό πρόσημο, όπως το φράγμα Σέττας-Μανικιών, που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Τρίτση.

Συνοπτικά στο σχέδιό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις άξονες
• Πρόγραμμα Τουριστικής προβολής
• Κίνητρα επένδυσης μέσα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα, ΕΣΠΑ, Leader, Αναπτυξιακός Νόμος
• Δημόσιες Υποδομές συγκοινωνίας (δρόμοι, λιμένες, υδατοδρόμια) υγείας, ψυχαγωγίας και Πολιτισμού
• Συνέργειες με κλάδους όπως η Αγροδιατροφή, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός.
Και στηρίζεται στο τρίπτυχο:
• Ιεραρχημένες προτεραιότητες
•  Συνεργασία φορέων
• Αφοσίωση στην Τουριστική Ανάπτυξη, αφού ο τόπος μας μπορεί και πρέπει να ζήσει και από τον Τουρισμό!

Όλοι οι Δήμοι της Εύβοιας και όχι μόνο ο Δήμος Χαλκιδέων, σύμφωνα με την Έλενα Βάκα, έχουν μια πολύ μεγάλη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που πρέπει να αξιοποιηθεί. «Αν δεν λυθούν όμως σοβαρά ζητήματα, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες» είπε η δήμαρχος και ανέφερε ενδεικτικά την κατάσταση του οδικού δικτύου και την διαχείριση των απορριμμάτων.

Στο θέμα του οδικού δικτύου επέμεινε και ο Θανάσης Μπουραντάς, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα ενός οδικού άξονα που θα ενώνει την Ιστιαία με την Κάρυστό. Επίσης ο Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου έθεσε και το θέμα των ανεμογεννητριών, ξεκαθαρίζοντας ότι οι τουριστικές προοπτικές δεν αναπτύσσονται καταστρέφοντας τα δάση του τόπου.

«Δεν μπορούν να συμβαδίσουν οι ανεμογεννήτριες με την ανάπτυξη του τουρισμού» συμφώνησε ο Δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος. Τόνισε επίσης ότι τα προβλήματα, όπως το οδικό δίκτυο και τα λιμάνια, είναι κοινά για όλους του Δήμους.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Δημάρχου Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννη Κοντζιά. «Τελικά τα προβλήματα σε όλη την Εύβοια είναι τα ίδια. Είτε μιλάμε για ανεμογεννήτριες στο Νότο, είτε μιλάμε για τα σκουπίδια στον Βορρά. Είτε μιλάμε για όλους αυτούς τους ροζ πύργους και τα «κέρατα» που μπήκαν στα βουνά της Νότιας Εύβοιας, είτε για την προσπάθεια κάποιων να κάνουν την Ιστιαία βασιλεύουσα των απορριμμάτων στην Στερεά Ελλάδα» είπε ο Δήμαρχος και ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη αν όλα αυτά τα προβλήματα δεν μετριαστούν.

Ικανοποιημένος από την τουριστική κίνηση στην περιοχή της Στενής δήλωσε ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς και τόνισε ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν δέχεται να μπουν ανεμογεννήτριες στα βουνά του Δήμου του. «Ο Δήμος που είναι τουριστικός προορισμός» είπε με νόημα. 

Ο αντιδήμαρχος Ερέτριας Βαγγέλης Τσώκος και η Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας Μίνα Κυριακού χαιρέτισαν την σύσκεψη ως εκπρόσωποι των Δήμων τους, με τον κ. Τσώκο να ζητά να βρεθεί λύση και να ανοίξει και πάλι το Νησί των Ονείρων στην Ερέτρια.

Για το master plan του ΟΛΝΕ μίλησε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Σπύρος Γεροντίτης. Μίλησε μεταξύ άλλων για τον σχεδιασμό του Οργανισμού για τα λιμάνια, τα υδατοδρόμια και τα υδάτινα πεδία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Τη σημασία της συνέργειας μεταξύ των φορέων επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΝΕ  Μπάμπης Μανιάτης και μεταξύ άλλων εξέφρασε και τον προβληματισμό του για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η αιολική ενέργεια από τους ευβοείς, παραδεχόμενος βέβαια ότι ο Νομός είναι κορεσμένος.

Μίλησαν επίσης εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων του Νομού και έθεσαν τα προβλήματα του κλάδου τους.

Όλοι πάντως συμφώνησαν ότι ο τουρισμός είναι «το βαρύ πυροβολικό» της οικονομίας της Εύβοιας και σε αυτόν πρέπει να επενδύσουν όλοι οι φορείς του Νομού, φτάνει να τους δοθούν τα απαραίτητα εργαλεία. 

Με προσοχή άκουσε του προλαλήσαντες ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης και συμφώνησε ότι την Εύβοια εκτός από την πανδημία και τον πόλεμο, τα τελευταία χρόνια την έπληξε μία ακόμα κρίση, εκείνη της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2021. Δήλωσε όμως αισιόδοξος ότι ο Νομός έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα τον καταστήσουν έναν προορισμό, μέσα στους 10 που θα πρωταγωνιστήσουν στον τομέα του τουρισμού τα επόμενα χρόνια. Έκανε μάλιστα γνωστό μεταξύ άλλων ότι βρίσκεται ήδη στα σκαριά ένα πρόγραμμα προβολής του Νομού από δημοσιογράφους 17 χωρών που θα το επισκεφθούν.

Ο στόχος λοιπόν, φάνηκε ότι είναι κοινός για όλους και δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού τουριστικής ανάπτυξης με βασικούς άξονες τη βελτίωση των δημόσιων υποδομών και τη δημιουργία σύγχρονων ιδιωτικών υποδομών, την εκπαίδευση, την εξασφάλιση της ασφάλειας και υγείας των τουριστών και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.