MY KTEO

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Ξεμπλοκάρει το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή»


Εντός των ημερών αναμένεται η αποπληρωμή των κουπονιών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου προς τις εταιρείες λιανικής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών που συμμετέχουν στο «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή». Αυτό επισημαίνουν το υπ. Ενέργειας και η Εταιρεία Ανακύκλωσης Συσκευών.

Της Λέττας Καλαμαρά 

Το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργήθηκε μεταξύ της τελευταίας αποπληρωμής που έγινε για τα κουπόνια του Αυγούστου και της μη αποπληρωμής για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους στο πρόγραμμα, αιτία του χρηματοδοτικού κενού είναι η αλλαγή στη διαδικασία της χρηματοδότησης και ειδικότερα στο ποσό της εγγυητικής επιστολής του φορέα υλοποίησης της δράσης και συγκεκριμένα του συστήματος Εταιρεία Ανακύκλωσης Συσκευών. Ειδικότερα, στον Α’ κύκλο του προγράμματος το ποσό της δράσης είχε διαμορφωθεί στα 150 εκατ. ευρώ, η εγγυητική επιστολή είχε οριστεί στο 10% του ποσού αυτού και είχε κατατεθεί, με αποτέλεσμα την έγκαιρη αποπληρωμή των κουπονιών στους λιανέμπορους. Η επέκταση του προγράμματος και η ενίσχυσή του με επιπλέον 140 εκατ. ευρώ ανέτρεψε τα δεδομένα, μιας και το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΝ) διαφοροποίησε τη διαδικασία ζητώντας από τον φορέα υλοποίησης εγγυητική επιστολή σε ποσοστό 10% αλλά στο συνολικό ποσό των 290 εκατ. ευρώ.

Η αλλαγή αυτή γνωστοποιήθηκε στον φορέα στις αρχές Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην αποπληρωμή των κουπονιών κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών που έχουν διαθέσει οι έμποροι στους δικαιούχους του προγράμματος. Σύμφωνα με τον φορέα υλοποίησης της δράσης, εντός των επόμενων ημερών θα έχει διευθετηθεί το θέμα και θα ομαλοποιηθεί η αποπληρωμή των κουπονιών στους εμπόρους. Όπως τονίζουν στη «Ν», πρόκειται για γραφειοκρατική διαδικασία που έχει ήδη δρομολογηθεί. Αντίστοιχα από την πλευρά τους κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος τονίζουν πως τα κονδύλια είναι εξασφαλισμένα, υπάρχουν, και το διαδικαστικό θέμα της εγγυητικής επιστολής για την αποπληρωμή των κουπονιών θα προχωρήσει άμεσα.

Αντιδράσεις της αγοράς
Από την πλευρά της αγοράς οι διαμαρτυρίες είναι έντονες διότι τα κεφάλαια αυτά απουσιάζουν από το cash flow των εταιρειών και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες τονίζουν πως «μέχρι στιγμής μια κρατική ενέργεια τη χρηματοδοτεί η λιανική που έχει και προβλήματα λόγω συγκυρίας». Όπως λένε, τα χρήματα που αφορούν τα κουπόνια του 2022 πρέπει να έχουν αποπληρωθεί μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023, γιατί δεν μπορούν να ενταχθούν στους ισολογισμούς της προηγούμενης χρήσης. Όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» έχουν πουλήσει προϊόντα και επιδιώκουν να προμηθευτούν νέα προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση. Θετικό πάντως είναι το γεγονός ότι οι μεγάλες κατηγορίες προϊόντων όπως τα ψυγεία και τα κλιματιστικά, καταψύκτες που περιλαμβάνονται στη δράση κάνουν τζίρους λόγω του προγράμματος με αύξηση πωλήσεων που υπολογίζεται γύρω στο 30% στα τεμάχια…



naftemporiki.gr