MY KTEO

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Το επόμενο βήμα του e-ΕΦΚΑ


Ενίσχυση του ρόλου του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εσόδων (ΚΕΑΟ) από τη μια μεριά και απονομή όλων των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων από την άλλη αποτελούν τα δύο βασικά στοιχήματα των Tαμείων για το 2023.

Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr αρμόδια στελέχη του e-ΕΦΚΑ, διευκρινίζοντας πως στόχος είναι καταρχάς ο μετασχηματισμός του ΚΕΑΟ και η επιτάχυνση της διαλειτουργικότητάς του με τον e-ΕΦΚΑ (με στόχο την αύξηση των ασφαλιστικών εσόδων) και, κατά δεύτερον, η απονομή όλων των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Οι δύο παραπάνω στόχοι είναι αλληλένδετοι, όπως σχολιάζουν αναλυτές της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς η ενίσχυση των εσόδων από εισφορές (μέσω της ενίσχυσης του ΚΕΑΟ) αποτελεί σημαντική προϋπόθεση -και- για την εξόφληση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, ειδικά καθώς αυτή δεν μπορεί να γίνει με κρατική επιχορήγηση, όπως συνέβη με τις κύριες συντάξεις, καθώς διά νόμου απαγορεύεται η ενίσχυση του επικουρικού κλάδου του e-ΕΦΚΑ από τον κρατικό Προϋπολογισμό (με εξαίρεση την κάλυψη των απωλειών του από τη λειτουργία του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης).

Ενδυνάμωση ΚΕΑΟ
Έπειτα από ένα μπαράζ αυξήσεων στις κύριες συντάξεις, τη δραστική μείωση του στοκ στις κύριες και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, ο e-ΕΦΚΑ στοχεύει στην ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης εισφορών με στόχο την αύξηση των εσόδων του. Εξ ου και ο στόχος της ενδυνάμωσης του ΚΕΑΟ, που δεν θα φέρει μόνο την αύξηση των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμες (οι οποίες αποτελούν το αντικείμενο του ΚΕΑΟ), αλλά, έμμεσα, και από τις τρέχουσες εισφορές.

Και αυτό γιατί από το 2023 αυξάνεται σημαντικά το ύψος της τακτικής συνταξιοδοτικής δαπάνης λόγω της καταβολής των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2023 (στις τσέπες των συνταξιούχων από τα τέλη Ιανουαρίου 2023, μαζί με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου), σε συνδυασμό με την καταβολή περισσότερων νέων κύριων συντάξεων (λόγω δραστικής μείωσης του στοκ των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων), παραδέχονται αρμόδιες πηγές.

Νέο όπλο για την αύξηση των εσόδων από πλευράς ληξιπρόθεσμων εισφορών αποτελεί η νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από τις 25 Νοεμβρίου και ήδη έχουν ενταχθεί σε αυτήν κοντά στους 50.000 οφειλέτες, τα 2/3 των οποίων με νέες αιτήσεις και το 1/3 μέσω μετάπτωσης από την παλιά πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Παράλληλα, νέο εργαλείο για την αύξηση των τρεχουσών εισφορών (πέρα από την επικείμενη αύξηση των εισφορών των μη μισθωτών από την 1η Ιανουαρίου του 2023) αποτελεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία έχει αρχίσει από το καλοκαίρι, σταδιακά, να τίθεται σε εφαρμογή.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, "η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, γιατί με την αντιμετώπιση της παραβατικότητας (σ.σ. η οποία αφορά την εισφοροδιαφυγή ή εισφοροαποφυγή) θα ενταχθεί στο πεδίο του ΕΦΚΑ περισσότερη ασφαλιστική ύλη".

Απονομή επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ
Μετά τον εκμηδενισμό των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών κύριων συντάξεων το 2022 (και αφού έχει κλείσει βασικά ο κύκλος των αυξήσεων αλλά και της εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τη μνημονιακή νομοθεσία), ο e-ΕΦΚΑ βάζει πλώρη το 2023 για τον εκμηδενισμό των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα όσα αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στη γ’ τριμηνιαία έκθεσή του για το 2022, στον κλάδο επικουρικής σύνταξης, ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης εμφανίζεται οριακά αυξημένος στο τέλος Σεπτεμβρίου σε σχέση με τον Ιούνιο 2022, από 126.719 εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικής σύνταξης (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 227,1 εκατ. ευρώ) σε 127.479 (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 228,4 εκατ. ευρώ).

Οι ληξιπρόθεσμες (εκκρεμείς πάνω από 90 ημέρες) αιτήσεις αυξήθηκαν, από 98.887 στο τέλος Ιουνίου 2022 (εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 177,2 εκατ. ευρώ) σε 104.358 στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 (εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 187 εκατ. ευρώ).

Ο e-ΕΦΚΑ έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο για τον εκμηδενισμό των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις, το οποίο περιλαμβάνει:

- Δημιουργία Πύργου Ελέγχου για την παρακολούθηση των εκκρεμοτήτων σε όλη την Ελλάδα.

- Μετακίνηση υπαλλήλων από τα κέντρα απονομής κύριων συντάξεων στα αντίστοιχα των επικουρικών και των εφάπαξ.

- Ενεργοποίηση διαδικασίας fast-track και για τις επικουρικές.

- Έμφαση στα προβληματικά παλαιά Ταμεία επικουρικών.

- Υλοποίηση αυτοματοποιήσεων για τις επικουρικές και εφάπαξ Δημοσίου.

Σε σχέση με τη διαδικασία fast-track, την οποία θα ακολουθήσει ο e-ΕΦΚΑ, θα "τρέξει" ως εξής:

- Θα εκδίδονται αποφάσεις για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μετά τις 31 Μαρτίου 2022, πράξη απονομής επικουρικής σύνταξης (ή απόρριψης της σχετικής αίτησης αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις απονομής της), εντός προθεσμίας τριών μηνών. Στο διάστημα αυτό, δηλαδή, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα πρέπει να ελέγξουν το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος και να αποφασίσουν εάν δικαιούται σύνταξη και πόση.

- Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, οι πράξεις απονομής της σύνταξης εκδίδονται σύμφωνα με τα δεδομένα του ασφαλιστικού ιστορικού που είναι καταγεγραμμένα στο Πληροφοριακό Σύστημα "ΑΤΛΑΣ" (ή άλλα πληροφοριακά συστήματα που διαθέτει ο ΕΦΚΑ) και των δηλώσεων και στοιχείων που έχουν υποβάλει οι ασφαλισμένοι μαζί με την αίτησή τους για συνταξιοδότηση για να τεκμηριώσουν ότι έχουν περισσότερο ασφαλιστικό χρόνο από αυτόν που αναγνωρίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα

- Ειδικά για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 -και είναι εκκρεμείς μέχρι τη θέση σε ισχύ της διάταξης- η πράξη απονομής σύνταξης εκδίδεται στη βάση των στοιχείων που είναι καταγεγραμμένα στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και των δηλώσεων των ασφαλισμένων για την αναγνώριση χρόνου σύνταξης επιπλέον αυτού που προκύπτει από τα προαναφερθέντα συστήματα. Στην περίπτωση αυτή, οι δηλώσεις γίνονται δεκτές χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση παραστατικών που τις τεκμηριώνουν.



capital.gr του Δημήτρη Κατσαγάνη