MY KTEO

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

ΚΟ Καρύστου του KKE: Ούτε μια νέα ανεμογεννήτρια στο δήμο Καρύστου!


Να σταματήσει τώρα κάθε αδειοδοτική διαδικασία για αιολικά σε όλη την έκταση του δήμου!

Στο δήμο Καρύστου, αφού ήδη:

            λειτουργούν πάνω από 500 ανεμογεννήτριες…

            παράγεται πάνω από το 12% της αιολικής ενέργειας της χώρας …

            κατασκευάζεται το μεγαλύτερο αιολικό των Βαλκανίων (ΤΕΡΝΑ) που θα ξεπεράσει το προηγούμενο που είναι και πάλι εδώ (ENEL)…

…οι αιτήσεις για νέα αιολικά συνεχίζουν να «πέφτουν βροχή»!

Τώρα σχεδιάζεται να μπουν και στην αυλή μας  αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας!

Ενδεικτικά αναφέρουμε μόνο τα νέα αιολικά που έχουν αιτηθεί οι εταιρίες DMX και «Αίολος»:

Λυκόρεμα - 20 α/γ

Λιβαδάκι - 5 α/γ 

Θέση Τσολιάς  - 10 α/γ

Πόθι - 2 α/γ

Καλλέργο - 16 α/γ

Αμινού - 19 α/γ

Μεσοχώρια - 7 α/γ

Καστανόλογγος - 6 α/γ

Βαρελαίους – 13 α/γ

Γιαννίτσι – 4

Αγ. Δημήτρης – 5

Μετόχι – 6

Χάνια – Παραδείσι – 8

Διασταύρωση Μαρμαρίου – 4

Βατήσι – 5

Πόρτο Λάφια – 11

Μελισσώνας – 15

 

 

Στην περιοχή μας έχει καταρρεύσει εκκωφαντικά το αφήγημα πως οι επενδύσεις εκατομμύριων θα οδηγήσουν σε «μείωση της τιμής του ρεύματος», σε «πολλές και καλές θέσεις εργασίας» ότι θα οδηγήσουν σε «προστασία του περιβάλλοντος».

Είναι προφανές πως η αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της περιοχής από τους ενεργειακούς ομίλους καμιά σχέση δεν έχει με τα παραπάνω! Μοναδικό κριτήριο ανάπτυξης εκατοντάδων αιολικών στην Κάρυστο, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, είναι τα επιχειρηματικά κέρδη.

Η άλλη πλευρά του «δάσους ανεμογεννητριών» που συνεχώς μεγαλώνει στα βουνά μας είναι το πανάκριβο ρεύμα για το λαό (πριν το ξέσπασμα του πολέμου +100% σε μια χρονιά, μετά +1000% σε λίγους μήνες, + 25% το Γενάρη 2023) και τα τρελά κέρδη για τους ενεργειακούς ομίλους (Μυτιληναίος: +26% και ΤΕΡΝΑ: +19% καθαρά κέρδη το 2021, ΔΕΗ Ανανεώσιμες: +1300% και ΔΕΔΔΗΕ: +300% κέρδη το α' εξάμηνο του 2022).

Οι διάφορες δωρεές των εταιριών δεν αντιστρέφουν αυτή την πραγματικότητα, ούτε ισοσκελίζουν τις συνέπειες στο περιβάλλον της περιοχής και στην τσέπη μας από την εκτίναξη της τιμής του ρεύματος. Σκοπεύουν μόνο να ρίξουν στάχτη στα μάτια, να αμβλύνουν τις αντιδράσεις!

Η επέλαση των ενεργειακών ομίλων στη χώρα, με αποκορύφωμα την περιοχή μας, έχει την υπογραφή των ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πίνουν νερό στην πολιτική των «πράσινων κερδών» για τους ενεργειακούς ομίλους για αυτό έχουν χτίσει μαζί όλο το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση τους. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ συμφωνούν: στο χρηματιστήριο ενέργειας  δηλαδή στο μηχανισμό που εξασφαλίζει τα κέρδη των ομίλων, στο χρηματιστήριο ρίπων που αυξάνει τεχνητά την τιμή παραγωγής από λιγνίτη, στην απολιγνιτοποίηση που αφήνει ανεκμετάλλευτο αυτό το εγχώριο και φθηνό καύσιμο, στην ενεργειακή εξάρτηση από το πανάκριβο φυσικό αέριο, στην χρηματοδότηση με ζεστό χρήμα από το «Πράσινο Ταμείο» και το «Ταμείο Ανάκαμψης». Ακόμα και η επιδότηση στην τιμή του ρεύματος τους τελευταίους μήνες σκοπό έχει την κρατική εγγύηση της είσπραξης των υπέρογκων τιμολογίων από τους παρόχους και όχι το φθηνό ρεύμα για το λαό.

Χέρι – χέρι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το Δεκέμβρη στην Ευρωβουλή οδηγία που μετατρέπει βουνά και λαγκάδια σε «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες» για «fast track» ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Με βάση τη νέα Οδηγία οι κυβερνήσεις θα ορίζουν «περιοχές επιτάχυνσης ΑΠΕ» στις οποίες στόχος είναι τα έργα εγκατάστασης να ξεκινούν μέσα σε ένα έτος από την αίτηση του επενδυτή! Μάλιστα με τη νέα Οδηγία τίθεται ότι η εγκατάσταση των ΑΠΕ υπηρετεί «υπέρτατο δημόσιο συμφέρον», με στόχο τη νομιμοποίηση της κρατικής καταστολής σε βάρος των δίκαιων λαϊκών αντιδράσεων, αλλά και την ταχεία παράκαμψη - απόρριψη τυχόν δικαστικών προσφυγών.

Το ΚΚΕ:

-           Στηρίζει διαχρονικά και αταλάντευτα με τα μέλη και τους φίλους του, με τους εκλεγμένους του σε βουλή, ευρωβουλή, περιφέρεια και δήμο κάθε λαϊκή κινητοποίηση ώστε να μπει τέρμα στην επέλαση των μονοπωλίων της ενέργειας στην Κάρυστο, ώστε μετά τα βουνά μας να μην «αλώσουν» και τη συνείδηση μας οι ενεργειακοί όμιλοι.

-           Αναδεικνύει την ουσία του προβλήματος: Ότι η ενέργεια αποτελεί εμπόρευμα. Ότι κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και φθηνό ρεύμα για το λαό, προστασία του Περιβάλλοντος δεν πάνε μαζί!

-           Έχει πρόγραμμα ισόρροπης αξιοποίησης όλων των πηγών ενέργειας με κριτήρια την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, την φθηνή ενέργεια για τη λαϊκή κατανάλωση, την προστασία του Περιβάλλοντος και των κατοίκων.

Καλούμε το λαό της περιοχής

να συμμετέχει μαζικά στις κινητοποιήσεις

-           Για να μπει ΤΕΡΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ στην εγκατάσταση νέων αιολικών σε όλη την έκταση του Δήμου Καρύστου

-           Για σημαντική μείωση και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του «πράσινου» και των υπολοίπων τελών, καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες.

-           Για συνολική περιβαλλοντική μελέτη για τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα, από δημόσιο φορέα, για την ολοκληρωμένη αποτύπωση των συνεπειών τους στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

-           Για να υποχρεωθούν οι εταιρίες να αποσύρουν τις ανεμογεννήτριες και τις βάσεις τους μετά το πέρας της λειτουργίας τους.

Κομματική Οργάνωση Καρύστου του ΚΚΕ