MY KTEO

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

O καιρός τρελάθηκε: Χιόνια στην Αφρική, 20άρια στην Ελλάδα


Χιόνια πρόκειται να πέσουν τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βορειοδυτική Αφρική, ενώ στην Ελλάδα ο καιρός θα είναι βροχερός αλλά ο υδράργυρος θα αγγίξει, τις επόμενες ημέρες, ακόμα και 19-20 βαθμούς Κελσίου.

Δύο πρόσωπα πρόκειται να παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες στην Ευρώπη αφού στο μεγαλύτερο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά και της βορειοδυτικής Αφρικής αναμένονται χιόνια, τη στιγμή που στην Ελλάδα μπορεί να σημειωθούν βροχές αλλά η θερμοκρασία θα αγγίξει – κατά τόπους – τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Εκτεταμένες χιονοπτώσεις σε Ευρώπη και ΒΔ Αφρική
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr), πολύ ψυχρές αέριες μάζες αναμένεται να καλύψουν κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, καθώς και τη Βορειοδυτική Αφρική, προκαλώντας εκτεταμένες χιονοπτώσεις. Κατά τόπους αναμένονται πολύ μεγάλα αθροιστικά ύψη χιονιού (έως και πάνω από 2 μέτρα), ιδιαίτερα στις Άλπεις, στους ορεινούς όγκους της Ιβηρικής χερσονήσου και στα ορεινά των Δυτικών Βαλκανίων. Η μεταφορά των ψυχρών αερίων μαζών προς τις προαναφερθείσες περιοχές θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 16/01 και θα κορυφωθεί κατά το διάστημα Τετάρτη 18/01 - Σάββατο 21/01. Ενδεικτικό της έντασης της ψυχρής εισβολής είναι το γεγονός ότι οι αέριες μάζες θα είναι κατά τόπους 10-12 βαθμούς ψυχρότερες από τις κανονικές τους για την εποχή τιμές.

Το αίτιο για την εκδήλωση αυτής της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης και έχει να κάνει με την κίνηση του αεροχειμάρου. Ο αεροχείμαρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κίνησή του καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων. Τις επόμενες ημέρες ο πολικός αεροχείμαρος κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, θα εκτοπιστεί βορειότερα από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Γροιλανδίας, ενώ στη συνέχεια θα στραφεί απότομα προς νότο και θα αποκτήσει τροχιά προς τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Βορειοδυτική Αφρική, μεταφέροντας με αυτόν τον τρόπο πολύ ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα.

Βροχές μεν, 20άρια δε στην Ελλάδα
Αν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και ισχυρές καταιγίδες, η θερμοκρασία όχι μόνο δεν θα σημειώσει πτώση αλλά – όπως επεσήμανε – ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου, θα αγγίξει τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ3 ανέφερε, την Παρασκευή (13/01), πως έρχονται βροχές και τοπικές καταιγίδες από τη Δευτέρα (16/01) αλλά, επειδή θα επικρατήσουν ισχυροί νοτιάδες, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο και θα φτάσει ακόμα και στους 20 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα (16/01), ο καιρός αλλάζει, καθώς θα πνέουν νοτιάδες. Έτσι, αναμένονται νέες ομίχλες, ενώ βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στη δυτική Ελλάδα. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 12 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά, τους 14 στα νότια και τους 9 με 11 στα βόρεια.

Εν συνεχεία, την Τρίτη (17/01), οι νοτιάδες θα ενταθούν και βροχές θα πέσουν τόσο στα δυτικά όσο και στα ανατολικά νησιωτικά, με έντονες καταιγίδες να «χτυπούν» τα Ιωάννινα. Η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει στους βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά, στους 20 στα νότια και στους 13 με 16 στα βόρεια.

Ακόμα, την Τετάρτη (18/01), ισχυρές βροχές αναμένονται στο στο Ιόνιο και στα δυτικά με έμφαση τα βορειοδυτικά της χώρας. Φαινόμενα, βέβαια, θα σημειωθούν και στα ανατολικά. Όσον αφορά στη θερμοκρασία, στα κεντρικά και στα νότια θα φτάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια τους 19. Ωστόσο, ψυχρές αέριες μάζες πρόκειται να επηρεάσουν την Ελλάδα από τις 22-23 Ιανουαρίου και μετά.



iEidiseis.gr