MY KTEO

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

RSV: Γιατί χαρακτηρίζεται ιός δολοφόνος - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο, ποια τα συμπτώματα


Ο RSV προκαλεί λοίμωξη της αναπνευστικής οδού. Προσβάλλει 64 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και υπολογίζεται πως τρία εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών και περίπου 300 χιλιάδες ηλικιωμένοι χρειάζεται να νοσηλευτούν λόγω του ιού ετησίως.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV είναι ένας πολύ κοινός ιός της βρεφικής και παιδικής ηλικίας, προκαλώντας βρογχιολίτιδα που μπορεί να οδηγήσει και σε πνευμονία.

Αποτελεί μάλιστα το σημαντικότερο αίτιο βρογχιολίτιδας τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού. Το ανησυχητικό είναι πως οι ερευνητές προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να παρασκευάσουν ένα εμβόλιο που να προστατεύει παιδιά και ηλικιωμένους, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Ο ιός διαρκεί συνήθως μία ή δύο εβδομάδες και τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν μόνα τους.

Όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα καθώς ο RSV μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές λοιμώξεις.

Ειδικά φέτος, που το ανοσοποιητικό των παιδιών έχει ατονήσει από τα μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας, την ίδια ώρα καταγράφεται έξαρση όλων των αναπνευστικών ιώσεων και της εποχικής γρίπης (μαζί με τον κορονοϊό).

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του RSV μπορεί να ξεκινήσουν από 2 έως και 8 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό. Αλλά στα βρέφη, μπορεί να εκδηλωθεί μόνο με μειωμένη δραστηριότητα, εκνευρισμό και προβλήματα αναπνοής.

Ένας τρόπος για να διακρίνουμε τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό από το κρυολόγημα είναι πως τα συμπτώματα του RSV συχνά εμφανίζονται σε φάσεις, αντί να εμφανίζονται ταυτόχρονα.

Ποιοι κινδυνεύουν πιο πολύ
Ο RSV μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τον οποιονδήποτε, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, ειδικά για τα βρέφη κάτω του 1 έτους, καθώς και για τους ενήλικες άνω των 65 ετών. Οι ενήλικες που διατρέχουν επίσης κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη από RSV είναι όσοι έχουν χρόνια καρδιακή ή πνευμονοπάθεια ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα συμπτώματα της γρίπης, του κορονοϊού και του RSV μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται.

Αλλά κάθε ιός μπορεί να περιλαμβάνει αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν τις ευάλωτες ομάδες σε νοσηλεία.

Γιώργος Παυλάκης: Ο ιός δολοφόνος
Ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής– επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ, επισήμανε την επικινδυνότητα του ιού RSV και τη χρησιμότητα των νέων εμβολίων για βρέφη και για ηλικιωμένους.

Ο ιός είναι δολοφόνος για μωρά και για ηλικιωμένους και τα εμβόλια που θα βγουν θα έχουν μεγάλη χρησιμότητα. Θα γίνονται είτε σε εγκύους είτε για να προστατεύσουν τα μωράκια τους, είτε σε ηλικιωμένα άτομα είπε συμπληρώνοντας πως τα εμβόλια δεν είναι για να τα έχουμε στο ράφι πρέπει να τα κάνουμε, υπογράμμισε.

Ίσως υπάρχει εμβόλιο τον επόμενο χειμώνα
Πάντως ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για τον RSV φαίνεται πως είναι κοντά, καθώς τέσσερα υποψήφια εμβόλια και μία θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου.

Οι ειδικοί εμφανίζονται αισιόδοξοι πως το επόμενο φθινόπωρο ίσως έχουμε έτοιμο το εμβόλιο, ενώ θα είναι καθοριστικής σημασίας πως θα εμβολιάζονται και οι έγκυες.



Πηγή: TheTOC