MY KTEO

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Ξενάγηση μαθητών 1ου ΓΕΛ Αλιβερίου στον ΑΗΣ


Στα πλαίσια του μαθήματος της ιστορίας και ιδιαίτερα της Τοπικής Ιστορίας, η Β’ τάξη του 1ου ΓΕΛ Αλιβερίου πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στον ΑΗΣ Αλιβερίου. Τους υποδέχτηκε μαζί με τους καθηγητές τους ο Διευθυντής του εργοστασίου κ. Δημήτρης Κοτρογιάννης.



Στην ειδική αίθουσα προβολών και ενημέρωσης  του ΑΗΣ ο κ. Κοτρογιάννης με απλά λόγια ξεδίπλωσε  την ιστορία του εργοστασίου που πρώτο έδωσε φως στην Ελλάδα του 1953, και εξήγησε με προβολή  διαφανειών την  λειτουργία των παλαιών μονάδων όσο και της υπερσύγχρονης 5ης μονάδας φυσικού αερίου.

Η περιήγηση συνεχίστηκε στα σπουδαία και πλούσια αρχαιολογικά μνημεία του χώρου της ΔΕΗ. Ο υπάλληλος του ΑΗΣ κ. Κυριάκος Κρόκος ξενάγησε τούς μαθητές στον παραθαλάσσιο ενετικό πύργο του 14ου αι., πλήρως ανακαινισμένο.

Ο πρόεδρος του Τ.Τ. Αλιβερίου της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών κ. Γιώργος Τζάνης πήρε στη συνέχεια  την σκυτάλη στην ξενάγηση και αναφέρθηκε στα δομικά στοιχεία του ενετικού πύργου και την ιστορική περίοδο της Ενετοκρατίας. Στη συνέχεια ανέλαβε την ξενάγηση των μαθητών στα Ρωμαϊκά Λουτρά που για 400 ολόκληρα χρόνια λειτούργησαν κυρίως για χάρη των λαϊκών τάξεων. Με ιστορική αναφορά ο Πρόεδρος  επισήμανε ότι ο χώρος εκεί δεν είναι παρά ο αρχαίος Πορθμός, επίνειο των αρχαίων Ταμυνών. Ο κ. Τζάνης εξήγησε με λεπτομέρειες και βάσει τοπογραφικού διαγράμματος την λειτουργία τους. Μίλησε για τον ρόλο του ψυχρού, χλιαρού και θερμού λουτρού, το υδραυλικό και αποχετευτικό προηγμένο για την εποχή τους σύστημα.

Η άκρως επιτυχημένη εκπαιδευτική εκδρομή της Β΄Τάξης 1ου ΓΕΛ Αλιβερίου τελείωσε με την επίσκεψη στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική, σπουδαίο ταφικό μνημείο που ανασκάφτηκε το 2007 στον χώρο της  νέας μονάδας φυσικού αερίου.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γραμματέας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΝΗΣ                                             ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΚΕΚΑΣ