MY KTEO

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Η ΝΔ βάζει για τρίτη φορά τα περί νοθείας στον πολιτικό διάλογο – Οι εκλογές του 2000 και ο Αυγενάκης


Τα περί νοθείας που είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ακούγονται για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση. Έχει συμβεί ξανά και είχε και πάλι την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας.
    
Γράφει ο Μανώλης Καλουδάς
 
Για τοξικότητα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που έβαλε στο προεκλογικό «κάδρο» τη ρητορική της αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, της νοθείας δηλαδή, από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν καν ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών αποφάσισε – και μάλιστα από την ΕΡΤ και όχι σε κάποια κομματική εκδήλωση – να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να δημιουργήσει υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος.

«Αυτοί οι οποίοι τα λένε, με πρώτο τον κ. Τσίπρα, πιστεύω ότι έχουν έναν σκοπό. Κι αυτός είναι να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Ήδη το εννοούν. Εννοώ ότι θέλουν να μας πουν περίπου ότι «οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά να τον ρωτά στη συνέχεια: «Δηλαδή θα πουν ότι θα γίνει νοθεία στις εκλογές;». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Εάν δείτε πού οδηγεί η λογική κατάληξη των επιχειρημάτων τους δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καταλήξουν να πουν και αυτό, ναι».

Η επιλογή αυτή, οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός φαίνεται να ήταν μια συνειδητή επιλογή στην προσπάθειά ανασυγκρότησης του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, αυτού που του έδωσε, άλλωστε, τη νίκη στις προηγούμενες εκλογές. Την ίδια στιγμή όμως έδωσε τη «γραμμή» στα στελέχη του για τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές τους παρουσίες για το πώς θα κινηθούν. Πιστεύει κανείς ότι αυτά που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αναπαραχθούν το επόμενο διάστημα από τα κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές της ΝΔ; Προφανώς και θα ακούσουμε ξανά συζητήσεις στα πάνελ, προφανώς και θα διαβάσουμε αναλύσεις από δημοσιογράφους φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.

Η λέξη νοθεία μπήκε στον δημόσιο διάλογο, το πώς θα εξελιχθεί μέχρι τις εκλογές είναι κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, από την πλευρά του ξεκαθάρισε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι αυτό δεν θα συμβεί…

Η λέξη νοθεία, όμως, δεν μπαίνει, όσο κι αν κάποιοι το πιστεύουν, για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση στον δημόσιο διάλογο. Έχει συμβεί άλλες δύο φορές με την «υπογραφή» της Νέας Δημοκρατίας. Μία μετά τις εκλογές – θρίλερ του 2000 κι άλλη μία, πριν τις εκλογές του 2019, από τον τότε Γραμματέα του κόμματος, Λευτέρη Αυγενάκη.

«Γαλάζιες» διαρροές περί νοθείας στις εκλογές του 2000
Το ημερολόγιο έγραφε 9 Απριλίου 2000 όταν η χώρα έζησε το απόλυτο θρίλερ στις εκλογές, τότε που «κοιμηθήκαμε με κυβέρνηση ΝΔ και ξυπνήσαμε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ». Τα exit polls προεξοφλούσαν - έστω και μικρή διαφορά - νίκη της ΝΔ, κάτι που σημαίνει ότι θα επέστρεφε στην εξουσία επτά χρόνια μετά την ήττα, στις εκλογές του 1993. Τα πρώτα exit polls έδωσαν το έναυσμα για πανηγυρισμούς στο γαλάζιο «στρατόπεδο» και γρήγορα το σκηνικό έξω από τα γραφεία του κόμματος, στη Ρηγίλης, μετατράπηκε σε… γήπεδο.

Την ίδια στιγμή στη Χαριλάου Τρικούπη είχαν κατεβάσει πλερέζες. Όσο η ώρα περνούσε όμως και τα αποτελέσματα έδειχναν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί τελικά να κερδίσει το «ντέρμπι», το σκηνικό άλλαζε. Οπαδοί του ΠΑΣΟΚ άρχισαν να συρρέουν έξω από τα γραφεία του κόμματος, ενώ από την άλλη πλευρά οι κόρνες σίγησαν. Τελικά το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που κέρδισε τις εκλογές με 43,79% και 158 έδρες, ενώ η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε 42,74% και 125 έδρες.

Αμέσως η σκληρή πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε υπογείως και παρασκηνιακά τις διαρροές περί νοθείας, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στις προσκείμενες προς της ΝΔ εφημερίδες.

Καλλιέργεια πολιτικής αστάθειας και τοξικότητας – Τι έγραφαν οι εφημερίδες
Η Νέα Δημοκρατία αν και επίσημα ποτέ δεν μίλησε για νοθεία (το ζήτημα τέθηκε στα αρμόδια όργανα του κόμματος, αλλά ο Κώστας Καραμανλής ήταν αντίθετος στο να δοθεί θεσμική «σφραγίδα»), ωστόσο δεν έβαλε ποτέ «φρένο» σ' αυτούς που διοχέτευαν τις πληροφορίες και να διαψεύσει δημοσιεύματα του Τύπου που στηρίζει το κόμμα, αδιαφορώντας αν με αυτή την τακτική καλλιεργείται κλίμα πολιτικής αστάθειας και τοξικότητας.

Μόνο ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, έκανε μια χλιαρή διάψευση, λέγοντας ότι το κόμμα δεν διαθέτει στοιχεία για νοθεία και ότι δεν πιστεύει πως το 2000 γίνονται τέτοια πράγματα.

Η εφημερίδα «Η Χώρα» ήταν αυτή που σήκωσε όσο οποιαδήποτε άλλη το θέμα της νοθείας μιλώντας μάλιστα και για φακέλους με αποδείξεις. «Ο φάκελος της νοθείας στα χέρια της Ρηγίλλης. Υπό προθεσμία τελεί η νέα κυβέρνηση Σημίτη. Πυκνώνουν τα στοιχεία και οι καταγγελίες για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Άρχισε εξονυχιστική έρευνα η Ν.Δ. για ελληνοποιήσεις και ετεροδημότες», έγραφε στο πρωτοσέλιδό της.

Στο ίδιο κλίμα και η εφημερίδα «Βραδυνή»: «Νοθεία! Η Ν.Δ. ερευνά τις φοβερές καταγγελίες. Χιλιάδες οι παράνομες ελληνοποιήσεις. Ύποπτες μετακινήσεις έγιναν σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες».

Ο «Αδέσμευτος» του Δημήτρη Ρίζου στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του ανέφερε: «Υποψίες νοθείας. Επιστρατεύθηκαν Ρωσοπόντιοι και άλλοι... ελληνοποιηθέντες καθώς και μουσουλμάνοι στο "Χοντρό" παιχνίδι.

Αλλά και ο «Ελεύθερος Τύπος» ανέδειξε το θέμα, κρατώντας όμως χαμηλότερους τόνους: «Ποντιακά ανέκδοτα με Ρώσους ψηφοφόρους» είναι ο τίτλος της πρώτης σελίδας και το ρεπορτάζ ανέφερε: «Έρευνα αρχίζει στην Κύπρο για το θέμα των "Ποντίων" ψηφοφόρων που κατοικούν στη Μεγαλόνησο, δεν μιλάνε ελληνικά, ήρθαν στην Ελλάδα για να δώσουν τη νίκη στο ΠΑΣΟΚ και να προσδιορίσουν το μέλλον μας».

Από τη Ρηγίλλης όχι μόνο δεν διαψεύστηκαν τα παραπάνω, αλλά δικαιολογούσαν εμμέσως τους βουλευτές και τα στελέχη που ευθύνονται για τις διαρροές, λέγοντας ότι δέχονται καθημερινά καταγγελίες και έγγραφα για παράνομες ελληνοποιήσεις, αλλά και φωτογραφίες με αεροσκάφη που ήρθαν από την Κύπρο.

Ο Αυγενάκης μιλούσε για νοθεία πριν τις εκλογές του 2019
Από το 2000 και μετά δεν είχε ακουστεί ποτέ ξανά κάτι σχετικό με νοθεία. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στις εθνικές εκλογές, γιατί στις εσωκομματικές του 2016, στις οποίες αναδείχθηκε πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαν ακουστεί πολλά. Με φόντο εθνικές εκλογές δεν είχε ακουστεί το παραμικρό. Μέχρι λίγο πριν τις εκλογές του 2019. Στις 16 Μαΐου ο τότε Γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, έθεσε ζήτημα νοθείας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης στον ΣΚΑΪ.

«Για εμάς η μάχη δεν θα σταματήσει παρά μέχρι την ώρα της κάλπης. Αν κάποιοι έχουν άλλα σχέδια στο μυαλό τους, αν κάποιοι θέλουν να προκαλέσουν σκόπιμα σύγχυση με την εκλογική διαδικασία και τις 4 κάλπες να το ξεχάσουν. Θα εγγυηθούμε με τους εκλογικούς αντιπροσώπους μας ότι στις εκλογές θα αποτυπωθεί ξεκάθαρα η βούληση των πολιτών», είπε τότε ο θεσμικός, επαναλαμβάνουμε, λόγω της θέσης που είχε, βουλευτής της ΝΔ και συνέχισε: «Υπάρχει ο φόβος και η αίσθηση - δεν νομίζω ότι θα γίνουν συντονισμένες ενέργειες από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχει διάχυτη η πληροφόρηση - ότι κάποιοι είναι αποφασισμένοι, εάν τα καταφέρουν και εάν τους το επιτρέψουμε ακόμα και να αλλοιώσουν τα εκλογικά αποτελέσματα, δηλαδή την άποψη των Ελλήνων πολιτών. Τους λέμε, λοιπόν, ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι εκεί».

Οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν εκ νέου: «Επειδή δεν είστε τυχαίο πρόσωπο, είστε ο γραμματέας του κόμματος της ΝΔ, συνειδητά μας λέτε ότι υπάρχει συζήτηση και υποψία νοθείας;» κι αυτός απάντησε: «Υπάρχει διάχυτη η πληροφόρηση -επαναλαμβάνω δεν έχουμε, ούτε πιστεύουμε ότι υπάρχει συντονισμένη ενέργεια από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ- αλλά υπάρχει η διάθεση από ορισμένους, που κινούνται σε αυτό τον χώρο, να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό δεν θα επιτραπεί».

Η δήλωσή του δημιούργησε σάλο τότε, ωστόσο στη ΝΔ πιθανότατα κατάλαβαν ότι δεν υπήρχαν ευήκοα ώτα και έτσι γρήγορα μπήκε ξανά στο ντουλάπι.




iEidiseis.gr