MY KTEO

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Σπανός: Συνεχίζουμε με όποιο τρόπο να προβάλλουμε τον μοναδικό μας τόπο, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας!

 Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) αναγγέλλει με ιδιαίτερη χαρά τη βράβευση της παραλίας Χιλιαδού της Εύβοιας με το EUFCN Location Award για το 2022.

Στην παραλία της Χιλιαδούς γυρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της πολυβραβευμένης ταινίας του Σουηδού Ρούμπεν Έστλουντ «Το τρίγωνο της θλίψης» (Χρυσός Φοίνικας Φεστιβάλ Καννών, Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία, υποψήφια για τα βραβεία BAFTA και Oscar).

Η βράβευση από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Film Commission  (EUFCN) πραγματοποιήθηκε σήμερα στην 73η Berlinale, στο πλαίσιο του European Film Market, και ήταν αποτέλεσμα της επιτυχούς για την Ελλάδα ανταπόκρισης του κοινού στη διαδικασία της ψηφοφορίας για την ανάδειξη της Καλύτερης Κινηματογραφικής Τοποθεσίας.

Το ΕΚΚ και η Διεύθυνσή του για τις Διεθνείς Οπτικοακουστικές Συμπαραγωγές – Hellenic Film Commission (HFC) που υπέβαλε την υποψηφιότητα, ευχαριστούν τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες στη διαδικτυακή ψηφοφορία που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο μετά την ανακοίνωση των πέντε φιναλίστ για το βραβείο. Οι άλλες τέσσερεις τοποθεσίες ήταν από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελβετία, τη Γερμανία και την Κροατία.

Να σημειωθεί ότι το 2018, το ίδιο βραβείο έλαβε η Κέρκυρα της τηλεοπτικής σειράς «The Durrells» κάνοντας ήδη δύο τις βραβεύσεις για τη χώρα μας από το 2017 που καθιερώθηκε ο θεσμός της καλύτερης Κινηματογραφικής Τοποθεσίας της χρονιάς από το EUFCN!


Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ Μάρκος Χολέβας δήλωσε σχετικά: «Η βράβευση της παραλίας Χιλιαδού, που εν καιρώ πανδημίας υποδέχτηκε γυρίσματα της ταινίας «Το τρίγωνο της θλίψης», προκαλεί ικανοποίηση σε όλους όσοι πριν από χρόνια διέκριναν την επιτακτική ανάγκη να τονώσει η χώρα μας την εξωστρέφειά της και να χαράξει μεθοδικά την πολιτική της για την ανάπτυξη της κινηματογραφίας μας. Το Hellenic Film Commission από το 2007 υπηρετεί τη στρατηγική αυτή επιδίωξη του ΕΚΚ. Προβάλλει την Ελλάδα ως χώρα φιλική προς τη διεθνή οπτικοακουστική παραγωγή, διασυνδέοντας παράλληλα τους Έλληνες επαγγελματίες με τη διεθνή βιομηχανία του κινηματογράφου και του οπτικοακουστικού τομέα. Το “Τρίγωνο της θλίψης”, του Χρυσού Φοίνικα και των τριών υποψηφιοτήτων στα αναμενόμενα Όσκαρ, είναι ένα καλό και ενδεικτικό παράδειγμα της παραπάνω πολιτικής, γιατί σε αυτό συμμετείχαν Έλληνες παραγωγοί και τεχνικοί. Η σημερινή βράβευση ήταν αποτέλεσμα και της συντονισμένης δράσης του HFC με τον ΕΟΤ και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου δήλωσε: «Έχουμε μια σημαντική διάκριση σήμερα για την Ελλάδα, τον ελληνικό κινηματογράφο αλλά και τον ελληνικό τουρισμό. Ένα θερμό, μεγάλο ευχαριστώ στον χαρισματικό σκηνοθέτη, Ρούμπεν Έστλουντ, στους συνεργάτες του, στην παραγωγή, στην ελληνική εταιρία Heretic, που απέδειξε τις δυνατότητες που έχουμε για παραγωγή στην Ελλάδα. Και φυσικά, θερμά και πολλά συγχαρητήρια στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Και βέβαια ένα τεράστιο ευχαριστώ στο ευρωπαϊκό, κινηματογραφόφιλο κοινό. Με την ψήφο τους απέδειξαν, για άλλη μια φορά, την αγάπη τους στην Ελλάδα. O EOT, μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, με το ΕΚΟΜΕ, με το οποίο έχουμε Μνημόνιο Συνεργασίας, ενώνουμε δυνάμεις για τη δυναμική ανάδειξη του κινηματογραφικού τουρισμού στην Ελλάδα. Στην παρούσα διοργάνωση δε τα ψηφιακά μέσα του ΕΟΤ, το VISIT GREECE, πρόβαλαν την πανευρωπαϊκή πλατφόρμα του EUFCN, προτρέποντας το κοινό να μπει και να ψηφίσει. Θερμά συγχαρητήρια και πάλι σε όλους. Συνεχίζουμε…».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους διοργανωτές, αλλά κυρίως σε όλους όσοι συμμετείχαν στην ψηφοφορία και φυσικά σε εκείνους που επέλεξαν τη Χιλιαδού ως κορυφαία κινηματογραφική ευρωπαϊκή τοποθεσία για το 2022. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Hellenic Film Commission και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Το εν λόγω βραβείο αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς και καταδεικνύει φυσικά πως η δική μας παραλία, η παραλία Χιλιαδού, είχε το δικό της μερίδιο στην επιτυχία της καταπληκτικής ταινίας του σπουδαίου Ρούμπεν Έστλουντ. Όταν ως Περιφέρεια συνδράμαμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ομαλή εξέλιξη των γυρισμάτων, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε την τεράστια παγκόσμια επιτυχία. Κι όμως, λίγο αργότερα, στην ίδια παραλία διοργανώσαμε την προβολή του βραβευμένου με τον Χρυσό Φοίνικα πλέον, «Τριγώνου της θλίψης». Είμαστε πολύ περήφανοι που στηρίζουμε τον Πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις και συνεχίζουμε - και με αυτόν τον τρόπο - να προβάλλουμε τον μοναδικό μας τόπο• την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας!»

Οι πέντε τοποθεσίες-φιναλίστ για το European Location Award 2022 ήταν:

Νησιά Brissago για την ταινία «Dawn Chorus» – Ticino Film Commission (Ελβετία)

 

Παραλία Χιλιαδού για την ταινία «The Triangle of Sadness» – Hellenic Film Commission (Ελλάδα)

 

Η πόλη Portsoy για την σειρά for «Peaky Blinders» (Season 6) – Screen Scotland (Σκωτία)

 

Το ξενοδοχείο Schlosshotel Kronberg για την ταινία «Spencer» – Film Commission Hessen (Γερμανία)

 

Η συνοικία Stari Grad για την ταινία «How I Learned To Fly» – Filming in Croatia (Κροατία)