MY KTEO

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Εκλογές 2023 – ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα ανακοινώνονται τα ψηφοδέλτια «αμφίπλευρης διεύρυνσης και ανανέωσης» Τι νέα ονόματα από την Εύβοια "κλείδωσαν"

 

Τα ονόματα δεκάδων υποψηφίων που μαζί με τους σημερινούς βουλευτές θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές έγιναν γνωστά από την

Κουμουνδούρου. Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία είχε πάρει τη δεύτερη θέση στις εσωκομματικές εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή θα είναι υποψήφια στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας. Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου, Νάσος Ηλιόπουλος, θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας ενώ ο επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Τζουμάκας και ο γνωστός ποινικολόγος Γιάννης Μαντζουράνης θα κατέβουν στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθήνας.

 

Πληθώρα πανεπιστημιακών και τεχνοκρατών

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σημαντικό αριθμό τεχνοκρατών, καθώς περιλαμβάνει αρκετές προσωπικότητες που πλαισίωναν το think tank του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, καθώς και καθηγητές και εξειδικευμένους επιστήμονες. Ειδικότερα η καθηγήτρια εκπαιδευτικής ρομποτικής και ιδρύτρια της ΜΚΟ Unique Minds, Διάνα Βουτυράκου θα κατέβει στην Δυτική Αττική. Η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Βιδάλη θα είναι υποψήφια στην Α’ Αθήνας. Ο καθηγητής νεότερης και σύγχρονης πολιτικής φιλοσοφίας, Άρης Στυλιανού εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης όπου θα βρίσκεται και ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος. Η ιστορικός και διδάσκουσα το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Βασιλική Λάζου θα είναι υποψήφια στη Φθιώτιδα. Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, θα κατέλθει στην Περιφέρεια Ιωαννίνων. Ο κεφαλλονίτης καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και κάτοχος της ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet, Νικόλαος Φαραντούρης, θα πολιτευθεί στην περιφέρεια Κεφαλλονιάς. Ο πρώην αναπληρωτής ΓΓ του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, θα κατέλθει στην Σάμο. Ο μαθηματικός και πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρης Θεοδωράκης, θα είναι υποψήφιος στην Αιτωλοακαρνανία. Ο πρώην Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Αριστείδης Ανδρικόπουλος θα κατέλθει στην Αχαΐα. Η νομική σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Αγγελική Τεντολούρη, θα είναι στο ψηφοδέλτιο της Καρδίτσας.

 

Ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

Έντονο θα είναι και το στοιχείο του πολιτισμού καθώς σειρά καλλιτεχνών περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε μια περίοδο που ο καλλιτεχνικός χώρος κινητοποιείται μαζικά για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του. Ο ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος ηθοποιός, Μάριος Αθανασίου, θα είναι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Στην ίδια περιφέρεια θα κατέλθει η σεναριογράφος πολλών τηλεοπτικών επιτυχιών Άννα Χατζησοφιά. Στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας θα βρίσκονται οι ηθοποιοί Μαρία Κανελλοπούλου και Άννα Ελεφάντη καθώς και η σκηνοθέτιδα και διδάκτωρ Αισθητικής Φιλοσοφίας, Τζένη Αρσένη.

 

Το στοιχείο της κοινωνικής ενσωμάτωσης και συμπερίληψης στα ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται από σειρά υποψηφίων όπως η Καίτη Θεοχάρη (Ανατολική Αττική) η οποία δραστηριοποιείται στο αναπηρικό κίνημα. Στην Ανατολική Αττική θα κατέλθει και η αυτοδιοικητική με πατέρα Έλληνα και μητέρα από το Κονγκό, Αγγελική Λεβέντη. Αλβανικής καταγωγής είναι η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Μακρίνα Βιόλα Κώστη η οποία θα είναι υποψήφια στην Β’ Θεσσαλονίκης και ο πολιτικός επιστήμονας και κοινωνιολόγος Αντιλιάν Κοτζάι ο οποίος κατέρχεται στην Β’ Πειραιά. Στην Ξάνθη θα είναι υποψήφια η Ελληνίδα Ρομά Μαρία Τζαμπάζη ενώ ο βορειοηπειρωτικής καταγωγής Νίκος Γέργος θα είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Αθήνας.

 

Αμφίπλευρη διεύρυνση με στελέχη από ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ 25 – Λαϊκή Ενότητα

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σαφή χαρακτήρα διεύρυνσης καθώς συμπεριλαμβάνει σειρά προσωπικοτήτων που προέρχονται από τους δύο όμορους χώρους του κόμματος, δηλαδή του κέντρου και της αριστεράς. Το πολιτικό κέντρο εκπροσωπούν ο πρώην βουλευτής Εύβοιας του ΚΙΝΑΛ, Συμεών Κεδίκογλου (Εύβοια), ο πρώην νομάρχης Σάμου, Μανώλης Κάρλας (Σάμος), οι αυτοδιοικητικοί Δημήτρης Ράβναλης  (Β’ Θεσσαλονίκης) και Γιάννης Γόγολος (Θεσπρωτία), ο πρώην δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης (Ηράκλειο) και η δικηγόρος προερχόμενη από το ΚΙΝΑΛ, Ζωή Αναστασοπούλου (Ηλεία). Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται επίσης ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης (Κοζάνη). Η διεύρυνση προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται στο πρόσωπο της νυν βουλεύτριας Φωτεινής Μπακαδήμα (Α’ Πειραιά) και της Σοφίας Φουντουκίδου (Α’ Θεσσαλονίκης) οι οποίες προέρχονται αμφότερες από το ΜέΡΑ 25. Στην Πιερία κατεβαίνει ο πρώην βουλευτής και πρώην στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, Ζήσης Ζάννας.

 

Σημαντική παρουσία στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει η νέα γενιά. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν οι Θεοδώρα Ακριώτου (εικαστικός, Εύβοια), Φανή Γιωτάκη (νομικός, Βέροια), Κατερίνα Λογοθέτη (οικονομολόγος Α’ Πειραιά), Μανώλης Καλαϊτζάκης (νομικός, Λασίθι), Πάττυ Καλού (μουσικός-αρχιτέκτονας Λευκάδα,) Γιώργος Καρατσιουμπάνης (στέλεχος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Καβάλα), Φαίδρα Καρούτζου (νομικός, Ηράκλειο), Κώστας Καρπουχτσής (οικονομολόγος, Σέρρες), Γεωργία Κοταντούλα (οδοντίατρος, Αιτωλοακαρνανία,) Θεμιστοκλής Μπάκας (οικονομικός Αναλυτής, Αχαΐα), Κατερίνα Μπέρδου (νομικός, Έβρος), Τάκης Παπαϊωάννου, (οικονομολόγος, Αργολίδα), Απόστολος Πέγκας (νομικός, Λάρισα), Μαρία Στέφου (νομικός, Αχαΐα), Χρήστος Στάικος (χημικός, Αρκαδία,) Χρήστος Φωτιάδης (ηλεκτρολόγος μηχανικός, Α’ Πειραιά) και Γιάννης Χάϊδος (φαρμακοποιός, Τρίκαλα).