MY KTEO

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Ξεχάστε την 25η Μαρτίου - Πότε είναι το επόμενο τριήμερο του 2023


Δεν πέφτει τριήμερο φέτος η αργία της 25ης Μαρτίου. Πότε είναι το αμέσως επόμενο.

Μαζική ήταν η έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και τώρα μετράμε μήνες μέχρι το επόμενο. Η 25η Μαρτίου 2023 πέφτει Σάββατο και έτσι οι περισσότεροι χάνουν την ευκαιρία όχι μόνο για τριήμερο, αλλά και για μία επιπλέον μέρα ανάπαυσης εφόσον έπεφτε σε εργάσιμη μέρα. Δεν λείπουν βέβαια οι τυχεροί σε λιανεμπόριο ή σούπερ μάρκετ και άλλους κλάδους, που θα απολαύσουν ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο ξεκούρασης.

Το επόμενο τριήμερο είναι την Πρωτομαγιά που το 2023 πέφτει Δευτέρα.

Προηγείται βέβαια το Πάσχα, που για τους περισσότερους είναι τετραήμερο, εφόσον δεν λειτουργεί η επιχείρηση τη Μ. Παρασκευή. Το Πάσχα πέφτει φέτος στις 16 Απριλίου.

Τι ισχύει με την αργία της Μεγάλης Παρασκευής
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι υποχρεωτική αργία για τα καταστήματα. Σύμφωνα με τον νόμο, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 13:00 της Μεγάλης Παρασκευής.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η Μεγάλη Παρασκευή δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν σε περίπτωση που η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηρισθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα 2023
Οι διακοπές των μαθητών το Πάσχα διαρκούν δύο εβδομάδες στα δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια. Αυτό, λοιπόν, θα γίνει και φέτος.

Το 2023, η Κυριακή του Πάσχα 2023 γιορτάζεται την Κυριακή 16 Απριλίου 2023 για τους ορθόδοξους. Τα σχολεία κλείνουν για το Πάσχα 2023, την Παρασκευή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Συγκεκριμένα φέτος θα κλείσουν στις 7 Απριλίου 2023. Τα σχολεία θα ανοίξουν πάλι μετά το Πάσχα, στις 24 Απριλίου 2023.

Πότε κλείνουν τα σχολεία για καλοκαίρι 2023
Οι ημερομηνίες που θα κλείσουν τα σχολεία και θα αρχίσουν οι εξετάσεις είναι οι εξής:

  • Τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά κλείνουν στις 15 Ιουνίου 2023
  • Το τελευταίο μάθημα στα Γυμνάσια θα γίνει στις 30 Μαΐου 2023. Οι εξετάσεις στα Γυμνάσια θα τελειώσουν στις 15 Ιουνίου.
  • Τα Λύκεια τελειώνουν τα μαθήματα στις 19 Μαΐου 2023. Πιο συγκεκριμένα όμως, στη Γ’ Λυκείου οι ενδοσχολικές εξετάσεις σταματούν στις 30 Μαΐου. Οι Α’ και Β΄ Λυκείου θα τελειώσουν στις 15 Ιουνίου 2023.
Υπενθυμίζεται ότι οι σχολικές αργίες ορίζονται ως εξής:
  • Διακοπές Χριστουγέννων από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και την 7η Ιανουαρίου
  • Διακοπές Πάσχα, από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Θωμά
  • Θερινές διακοπές, από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 31η Αυγούστου
Όλες οι επόμενες αργίες του 2023
Οι αργίες -επίσημες και κατ' έθιμο- του νέου έτους που απομένουν είναι οι εξής:
  • Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Σάββατο 25 Μαρτίου
  • Μεγάλη Παρασκευή: 14 Απριλίου
  • Μεγάλο Σάββατο: 15 Απριλίου
  • Κυριακή του Πάσχα: 16 Απριλίου
  • Δευτέρα του Πάσχα: 17 Απριλίου
  • Εργατική Πρωτομαγιά: Δευτέρα 1 Μαΐου
  • Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 5 Ιουνίου
  • Δεκαπενταύγουστος: Τρίτη 15 Αυγούστου
  • 28η Οκτωβρίου: Σάββατο 28 Οκτωβρίου
  • Χριστούγεννα: Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου
  • Σύναξη της Θεοτόκου: Τρίτη 26 Δεκεμβρίου
Πώς αμείβονται οι αργίες
Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους-ες αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους-ες αμείβονται με μισθό, δεν οφείλεται πρόσθετη αμοιβή, πέραν του μηνιαίου μισθού τους.

Στις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως λειτουργούν σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται επί του νομίμου ωρομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σημειώνεται ότι για την εργασία άνω των 5 ωρών σε ημέρα Κυριακή υπάρχει υποχρέωση χορήγησης αναπληρωματικής εβδομαδιαίας ανάπαυσης (ρεπό) διάρκειας 24 ωρών σε άλλη εργάσιμη ημέρα της αμέσως επόμενης εβδομάδας.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.



iEidiseis.gr