MY KTEO

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Τσίπουρο: «Καίει» η αύξηση της τιμής του – Έως και 25% ακριβότερο


Έως και 25% ακριβότερα κοστίζει φέτος το τσίπουρο, που παραδοσιακά συνοδεύει το τραπέζι της Σαρακοστής, με τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των λιπασμάτων να «γονατίζουν» τους παραγωγούς.

Συγκεκριμένα, φέτος η τιμή στο ράφι του αγαπημένου προϊόντος  ανέρχεται στα 15 ευρώ τα 700 ml από 11,5 που ήταν πέρυσι, με τους παραγωγούς να πουλούν το προϊόν τους από 2 έως 3 ευρώ πιο ακριβά το λίτρο σε σχέση με πέρυσι.

Το χύμα τσίπουρο μπορεί κανείς να το βρει από 2,80 έως 7 ευρώ το λίτρο, ενώ στα εστιατόρια το καραφάκι από 4-8 ευρώ τα 200 ml.
 
Γιατί πήραν “φωτιά” οι τιμές
Η αύξηση στις τιμές του ρεύματος και των λιπασμάτων στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης αλλά και οι αυξήσεις των τιμών στις συσκευασίες που εμπεριέχουν το προϊόν, οι οποίες αγγίζουν ακόμη και το 200%, φέρνουν την αύξηση στην τελική τιμή του προϊόντος.

Παράλληλα, το καλλιεργητικό κόστος και η έλλειψη εργατικών χεριών φαίνεται πως δυσχεραίνουν το έργο των παραγωγών.

Την ίδια στιγμή, οι φόροι που πληρώνουν οι παραγωγοί έχουν τριπλασιαστεί.

Από 580 ευρώ που πλήρωσαν το 2021, πέρυσι κατέβαλαν 1.580 ευρώ.

Αυξάνεται το λαθρεμπόριο
Το λαθρεμπόριο τσίπουρου υπολογίζεται σήμερα σε 8,2 εκατ. φιάλες ετησίως, δηλαδή το 1/3 της συνολικής κατανάλωσης, με την απώλεια φορολογικών εσόδων να αγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ

Άξιο αναφοράς, τέλος, είναι το γεγονός ότι από τα 30 εκατ. λίτρα λαθραίου τσίπουρου, σχεδόν τα 20 εισάγονται από Βουλγαρία, Αλβανία, Τουρκία και Πακιστάν.



enikos.gr