MY KTEO

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Στεγαστικά δάνεια σε νέους έως 39 ετών: Τα «ψιλά γράμματα» και οι όροι των τραπεζών


Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για τα στεγαστικά δάνεια για νέους έως 39 ετών. Τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις, οι δικαιούχοι.

Θέμα ημερών είναι πια να δημοσιευθεί η ΚΥΑ, με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων του προγράμματος «Σπίτι μου» για άτομα ηλικίας 25-39 ετών που επιθυμούν να αγοράσουν σπίτι.

Ως προς τη διαδικασία, μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ, θα γίνει πρόσκληση προς τις τράπεζες προκειμένου να υπογράφουν οι προγραμματικές συμφωνίες, ενώ στη συνέχεια τα τραπεζικά ιδρύματα θα ξεκινήσουν να δέχονται τις αιτήσεις όσων πληρούν τα κριτήρια.

Επόμενο βήμα είναι ο έλεγχος των προϋποθέσεων των υποψήφιων δανειοληπτών και η αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας από τις τράπεζες, οι οποίες εντός 2 μηνών δίνουν την προέγκριση δανείου. Μέσα στο διάστημα των δύο μηνών, ο ενδιαφερόμενος καλείται να ενημερώσει την τράπεζα για το ποσό του δανείου, την τιμή του ακινήτου και τα απαραίτητα έγγραφα. Στην περίπτωση που η ημερομηνία παρέλθει τότε η προέγκριση της τράπεζας παύει να ισχύει.

Στεγαστικά δάνεια σε νέους έως 39 ετών: Οι όροι των τραπεζών
Αρχικά, ο δανειολήπτης πρέπει να γνωρίζει ότι θα επιβαρυνθεί και με τα έξοδα του φακέλου στην τράπεζα, την αμοιβή του συμβολαιογράφου, τα έξοδα υποθήκης, κτηματολογίου κ.α..

Επιπλέον:
  • Το πρόγραμμα απαγορεύει την αγορά του ακινήτου από συγγενή πρώτου βαθμού του δανειολήπτη ενώ δεν θα υπάρχει εγγυητής του δανείου.
  • Τίθεται 8μηνη προθεσμία (6μηνη αρχικά με δυνατότητα παράτασης 2 μηνών) από την προέγκριση του δανείου μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Έτσι προλαμβάνονται καθυστερήσεις που θα δέσμευαν τα δανειακά κεφάλαια εις βάρος άλλων δικαιούχων που έχουν κλείσει τη συμφωνία αγοράς του ακινήτου.
Για τη λήψη του δανείου θα ισχύσουν τραπεζικά κριτήρια. Ο χρόνος αποπληρωμής εξαρτάται από τη συμφωνία με την τράπεζα. Μπορεί να είναι 10, 20 ή 30 χρόνια.

Οι υποψήφιοι θα καλύπτουν από το δάνειο έως και το 90% της εμπορικής αξίας του σπιτιού με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας. Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να συμμετάσχει και με ίδια κεφάλαια.

Έτσι αν ο εκτιμητής της τράπεζας αξιολογήσει την εμπορική αξία του ακινήτου στις 150.000 ευρώ ο ωφελούμενος θα συμμετάσχει με 15.000 ευρώ από ίδια κεφάλαια. Αυτό είναι σημαντικό να το έχουν υπόψη τους οι δανειολήπτες.

Σε άλλη περίπτωση, αν η τιμή αγοράς του ακινήτου είναι 150.000 ευρώ αλλά ο εκτιμητής το αξιολογήσει στα 130.000 ευρώ τότε το 90% που θα χορηγηθεί σαν δάνειο θα ανέρχεται στα 117.000 ευρώ και ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλλει κεφάλαιο ύψους 33.000 ευρώ.

«Κλειδί» για να πληρώσει λιγότερα ο δανειολήπτης είναι να πετύχει συμφωνία αγοράς κάτω της εμπορικής αξίας, κάτι δύσκολο σ΄αυτή τη χρονική συγκυρία κατά την οποία έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη οι τιμές.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποιοι έχουν προτεραιότητα
Όπως έχει γίνει γνωστό, δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι άτομα ηλικίας 25-39 ετών (κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου), ή σύζυγοι ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον ο ένας εκ των δύο είναι ηλικίας από 25 έως 39 ετών, υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:
  • διαθέτουν συνολικό ετήσιο εισόδημα όχι μικρότερο 10.000 ευρώ και όχι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, αντιστοιχεί στο εισοδηματικό κριτήριο που ορίζεται για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης με την απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου 79 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235), και
  • δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.
Το ανώτατο όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί. Προτεραιότητα εξετάζεται να δοθεί στα νέα ζευγάρια που είναι ήδη γονείς (με ένα ή περισσότερα παιδιά), έναντι εκείνων που δεν έχουν οικογένεια, ή είναι ελεύθεροι.

Τα ακίνητα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, εμβαδόν έως 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών, ενώ για τους όρους του δανείου προβλέπονται τα εξής:

  • Η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή.
  • Το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, κατά κυριότητα >50% για καθέναν από αυτούς.
  • Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα 30 έτη.
  • Το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου (το υπόλοιπο καλύπτεται από τον αγοραστή).
  • Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ. Για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες (θα επιλεγούν μετά από δημόσια πρόσκληση της ΔΥΠΑ). Αυτό σημαίνει ότι τα 3/4 του δανείου χορηγούνται άτοκα με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού, να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.
  • Για τρίτεκνους ή πολύτεκνους το δάνειο θα είναι άτοκο. Άτοκο θα γίνεται και το δάνειο για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του κάνουν 3 και πλέον παιδιά.
  • Δεν μπορεί να ζητηθεί η παροχή προσωπικής εγγύησης τρίτου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του δανείου.
  • Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 128/1975.
Κατά τη διάρκεια του δανείου απαγορεύεται και είναι αυτοδικαίως άκυρη οποιαδήποτε εμπράγματη σύμβαση που έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή την επιβάρυνση του αποκτώμενου ακινήτου, πλην αυτής που απαιτείται για παροχή εξασφάλισης για το δάνειο, εκτός αν συναινούν η ΔΥΠΑ και η τράπεζα που χορηγεί το δάνειο.



iEidiseis.gr