MY KTEO

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Αντίστροφη μέτρηση για τον κατώτατο μισθό – Στις 3 Μαρτίου τα αποκαλυπτήρια


Στις 3 Μαρτίου αναμένεται να γίνει το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο κατά το οποίο ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να παρουσιάσει την εισήγηση του για τον κατώτατο μισθό καθώς και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η εισήγηση θα πρέπει να γίνει έως στις 10 Μαρτίου. Κυβερνητικά στελέχη πάντως λένε χαρακτηριστικά πως η αύξηση θα είναι γενναία αλλά δεν θα υπάρχει μπροστά στο νέο κατώτατο μισθό ο αριθμός 8.

Από την 1η Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019. To σενάριο που φαίνεται πως επικρατεί είναι μια αύξηση ανάλογη με αυτή των συντάξεων δηλαδή περίπου στο 7,5% που θα στείλει τον κατώτατο μισθό στα 766 ευρώ. Δεν αποκλείεται βέβαια να δούμε και μεγαλύτερο ποσό -ενόψει και των εκλογών- με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, με αποτέλεσμα ο μισθός να φτάσει κοντά στα 780-784 ευρώ.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το επίδομα ανεργίας. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι 17,61 ευρώ και το μηνιαίο 438 ευρώ. Από 1ης Απριλίου θα υπάρξει αύξηση και στο επίδομα ανεργίας αλλά και σε μια σειρά επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο.

Οι προτάσεις των φορέων
Η ΓΣΕΕ προτείνει αύξηση της τάξεως του 15,8% δηλαδή, κατώτατο μισθό στα 826 ευρώ άλλη μια πρόταση αυτή του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΒΕ τοποθετεί τον κατώτατο μισθό κοντά στα 780 ευρώ. Στην έκθεση του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνεται πως οι μακροοικονομικές της επιδόσεις, της ελληνικής οικονομίας το 2022 δείχνουν ανθεκτικότητα παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού καταγράφοντας σημαντικά ποσοστά πραγματικής μεγέθυνσης.

Η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει πως η αύξηση θα πρέπει να είναι κάτω από το ύψος του πληθωρισμού. Υπενθυμίζεται πως για το 2023, σύμφωνα και με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 5%, άρα αποδεκτή κατά την ΤτΕ είναι μια αύξηση κάτω από το 5%. Τον πληθωρισμό θέτει ως πήχη στην εισηγητική του έκθεση για τον κατώτατο μισθό και το ΙΟΒΕ που σημαίνει πως ο κατώτατος μισθός μπορεί να διαμορφωθεί στα 749 ευρώ.

Πιο φειδωλό είναι το ΚΕΠΕ, που συνεκτιμά τον μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2023 και προτείνει η αύξηση να μην ξεπερνά το 4%. Οδηγός και για την αύξηση που προτείνει η ΕΣΕΕ ο πληθωρισμός που σημαίνει πως η προτεινόμενη αύξηση είναι κοντά στο 5%. Η ΕΣΕΕ προτείνει επιπλέον πως η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να συνοδευτεί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Από τον ΣΕΤΕ, προτείνεται αύξηση της τάξεως του 5,5% που σημαίνει ότι ο νέος κατώτατος θα αναπροσαρμοστεί στα 753 ευρώ.



moneyreview.gr