MY KTEO

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Διδακτική Επίσκεψη Τμημάτων Υγείας ( Γ΄ Λυκείου) του 3ου ΓΕΛ Χαλκίδας / ΓΕΛ Ν. Αρτάκης και ΓΕΛ Ψαχνών

Την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε  κοινή Διδακτική Επίσκεψη των Τμημάτων Προσανατολισμού Θετικών/ Υγείας του 3ου ΓΕΛ  Χαλκίδας, ΓΕΛ Ν. Αρτάκης και ΓΕΛ Ψαχνών στο

Ινστιτούτο - Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών  Επιστημών “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΕΜΙΝΓΚ”. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από τις  ενέργειες της κυρίας Σαλή Σωτηρίας, Βιολόγου του 3ου ΓΕΛ Χαλκίδας.











Οι μαθητές ενημερώθηκαν αρχικά για το έργο του Αλέξανδρου Φλέμινγκ, την ιστορία του  ιδρύματος και για την σημαντική ερευνητική δραστηριότητα που διεξάγεται σ’ αυτό. Κατόπιν  ξεναγήθηκαν στο μουσείο του Αλέξανδρου Φλέμινγκ όπου φυλάσσονται τα ερευνητικά εργαλεία  που χρησιμοποιούσε, προσωπικές σημειώσεις των πειραμάτων που έκανε, επιστημονικά  άρθρα και επιστολές του, φωτογραφίες του ιδίου και έντυπο υλικό της εποχής για το έργο του.  Πτυχία του από διάφορες Σχολές στις οποίες φοίτησε.

Ακολούθησε η επίσκεψη σε μερικά από τα ερευνητικά εργαστήρια του κέντρου, όπου οι  μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν μηχανήματα και εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται τόσο  στην έρευνα, όσο και σε διαγνωστικά εργαστήρια .Έγινε μια σύντομη επίδειξη της τεχνικής της  ηλεκτροφόρησης, μέσω της οποίας διαχωρίζονται οι διαφορετικές πρωτεΐνες και τα μόρια DNA,  ενώ συζητήθηκε η τεχνική PCR και οι κυτταρικές καλλιέργειες, οι οποίες αποτελούν μέρος της  διδακτέας ύλης. Στην συνέχεια έγινε παρουσίαση ως προς τη χρήση της φρουτόμυγας  Drosophilamelanogaster στην βιοϊατρική έρευνα για την ανακάλυψη θεραπείας ανθρώπινων  ασθενειών. Επιπλέον, οι μαθητές συζήτησαν με νέους ερευνητές για τα Πανεπιστημιακά  τμήματα που τους ενδιαφέρουν και ενημερώθηκαν από αυτούς για θέματα όπως οι  επαγγελματικές τους προοπτικές, αλλά και η ερευνητικές δυνατότητες αυτών των  Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Τελευταίο σκέλος στην ενημέρωση των μαθητών ήταν ή επίδειξη ενός ποντικού ως  πειραματόζωου και ενημέρωση για τους κανόνες που διέπουν τη χρήση πειραματόζωων στην  έρευνα. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με παρουσίαση του επιστημονικού πεδίου της  Βιοπληροφορικής και της αναγκαιότητας της για την πρόοδο στην βιολογική έρευνα.

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί οφείλουν να ευχαριστήσουν το προσωπικό του Ινστιτούτο για  την φιλοξενία τους και την άψογη ενημέρωση, δείγμα του υψηλότατου γνωστικού επιπέδου των.  Τους μαθητές συνόδευαν από το 3ο ΓΕΛ οι καθηγήτριες Σαλή Σ. και Βασιλοπούλου Γ.,  από το ΓΕΛ Ν. Αρτάκης η κα Χοτρούδη Α., και από το ΓΕΛ Ψαχνών ο Κωστόπουλος Ν. η κα  Μαντζώρου Ι. και ο Δ/ντής Καπεντζώνης Α.